Tre-i-ett

   Jag trodde att det kunde vara max två-i-ett för män, men idag slog jag personligt rekord när jag hittade en produkt med tre-i-ett. Själva förpackningen hade en dov jordartad färgskala: svart, mörkgrön, mörkblå eller brun. Lite i skymundan på hygienhyllan i mataffären stod de där. Tre-i-ett, den kändes väldigt stolt över sina tre kunskaper och kvalitéer. Men det var inget den pratade högt om i sitt färg- och formspråk. Köparna fick gå några extra meter och leta en smula för att komma rätt.

Tre funktioner i ett, tvål för hår-ansikte-kropp, men den hade en begränsning, den vände sig till män och enbart män. Klara, raka besked i enkla och funktionella diskreta dofter, med namn som sport, endurance och performance, vad nu det är för typ av dofter? Med en sådan marknadsföringsprofil och attityd är det meningslöst att ens försöka vända sig till kvinnor. Förmodligen är schampo och rengöringsprodukter den sista av branscher som är hårt nischad mot manlig och kvinnlig könstillhörighet om det nu finns något sådant som manligt och kvinnligt.

    Tror för övrigt inte att någon kvinna skulle vilja använda den här produkten. Det är bara en killgissning förstås, men om jag känner den kvinnliga delen av släktet rätt så skulle det vara fullständigt otänkbart. De skulle inte ens reflektera över att det var en möjlighet, att använda samma sorts tvål till håret, ansiktet och kroppen. Ur mitt perspektiv känns det som om de inte ens skulle förstå frågan om att den möjligheten överhuvudtaget skulle finnas. Det är klart att det måste vara olika sorters tvålar, känns mer eller mindre som om det är en naturlag för kvinnor.

   Vissa badrum känns mer eller mindre belägrade av färgglada burkar, flaskor och förpackningar i olika former och fasoner. Det doftar jordgubb, apelsin, medelhav, citrus och andra exotiska essenser från när och fjärran. Man öppnar ett skåp och där står burkarna och balanserar i höga staplar. På badkarskanten står flaskor, tuber och badbomber på parad, redo att hoppa i spat så fort en kvinna doppar tårna i badvattnet. Skulle man, som man, röra sig obetänksamt i duschen finns det en överhängande risk att det skramlar till och en smärre lavin av duschkrämer, balsam och schampoflaskor går i golvet och har du då otur spräcks flaskan på kvinnans favoritschampo. Du gör då allt som man kan för att försöka dölja ditt ofrivilliga och olyckliga tilltag. En incident som du som man sällan lyckas dölja någon längre tid.

    Om två kvinnor lever tillsammans vågar jag inte tänka på mängden av hudvårdsprodukter ett badrum skulle vara utrustat med. Frågan är om det överhuvudtaget skulle gå att röra sig i ett sådant badrum. Dessutom är det ju så att i våra moderna tider räknas ibland två kön som en förlegad syn att dela in människor. Det är något som inte riktigt nått fabrikanterna av schampo och duschtvål som envisas med att dela in oss människor i herr och dam, unisex-produkter var mer vanliga på sjuttiotalet men är inte så vanliga i våra dagar.

Mycket enklare att jobba tre-i-ett för oss simpla och enkelspåriga män och fruktbaserat för kvinnor.

Åke Johansson