Flera gymnasieskolor i länet har stängt eller startat med distansundervisning på grund av corona. Foto: Mostphotot

Flera skolor corona-stängda

Hela denna vecka sker all undervisning­ på Pihlskolan i Hällefors på distans på grund av covid. Hantverksprogrammet på Virginska skolans gymnasium i Örebro stängde helt på grund av covid både bland personal och elever.

Förra veckan konstaterades att det fanns personer med covid på Pihlskolan i Hällefors.

Skolan beslutade därför i samråd med Smittskyddsenheten vid USÖ i Örebro att all undervisning ska ske på distans denna vecka. Ordinarie schema ska följas och eleverna ska ha kontakt med sina lärare för att få veta hur distansundervisningen ska ske i respektive ämne.

I ett brev som gått ut till både elever, föräldrar och personal skriver skolans rektor Greta Hidén­ att det är viktigt att den som blir sjuk tar prov så snabbt som möjligt. De som rört sig på skolan kan ha blivit utsatta för smitta, men det är inte säkert att man blivit smittad eller blir sjuk.

Saknades lärare

I Örebro fick hantverksprogrammet på Virginska skolans gymnasieutbildning också stänga direkt

i måndags, efter mitt-termins­lovet. Det fanns inte tillräckligt med personal för att bedriva undervisning. Även elever är smittade, enligt information från kommunen.

Mokthar Bennis, gymnasiechef i Örebro kommun, säger att det är väldigt bra att personalen tar ett stort ansvar och noga följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

För båda skolorna gäller förändringen under vecka 45. Vad som händer nästa vecka kommer de respektive skolorna att återkomma till.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.