Flera gymnasieskolor i länet har stängt eller startat med distansundervisning på grund av corona. Foto: Mostphotot

Flera skolor corona-stängda

Hela denna vecka sker all undervisning­ på Pihlskolan i Hällefors på distans på grund av covid. Hantverksprogrammet på Virginska skolans gymnasium i Örebro stängde helt på grund av covid både bland personal och elever.

Förra veckan konstaterades att det fanns personer med covid på Pihlskolan i Hällefors.

Skolan beslutade därför i samråd med Smittskyddsenheten vid USÖ i Örebro att all undervisning ska ske på distans denna vecka. Ordinarie schema ska följas och eleverna ska ha kontakt med sina lärare för att få veta hur distansundervisningen ska ske i respektive ämne.

I ett brev som gått ut till både elever, föräldrar och personal skriver skolans rektor Greta Hidén­ att det är viktigt att den som blir sjuk tar prov så snabbt som möjligt. De som rört sig på skolan kan ha blivit utsatta för smitta, men det är inte säkert att man blivit smittad eller blir sjuk.

Saknades lärare

I Örebro fick hantverksprogrammet på Virginska skolans gymnasieutbildning också stänga direkt

i måndags, efter mitt-termins­lovet. Det fanns inte tillräckligt med personal för att bedriva undervisning. Även elever är smittade, enligt information från kommunen.

Mokthar Bennis, gymnasiechef i Örebro kommun, säger att det är väldigt bra att personalen tar ett stort ansvar och noga följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

För båda skolorna gäller förändringen under vecka 45. Vad som händer nästa vecka kommer de respektive skolorna att återkomma till.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.