Tre ensamma veckor – allt fler sjuka

Örebro län har fått skärpta lokala allmänna coronarestriktioner. Detta efter en kraftigt ökad smittspridning.

I tisdags fick även regionerna Örebro, Halland och Jönköping skärpta lokala restriktioner. Det innebär att sju av tio svenskar nu omfattas av restriktioner.

– Vi har en oroande ökning av smittade. Vecka 43 var det 600. Förra veckan var det 1 000. Provtagningarna har ökat, men det är också en ökande andel smittade, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Örebro, som ser särskilt allvarligt på att vi ser fler sjuka över 70.

– Smittspridning sker på arbets­platser, fester, skolor, universitet och inom idrott. Vi har även sett en spridning inom vården, då främst gällande personal, sa Rasmussen också.

”Träffa så få vi kan”

De nya allmänna lokala råden­ är att alla ska avstå från att vistas inomhus där männi­skor samlas; i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Alla uppmanas även att avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

– Nu måste vi ta ytterligare krafttag. Vi ska träffa så få vi kan, inte gå hem till andra utan leva i en liten social bubbla enbart tillsammans med de vi bor.

Restriktionerna innebär också att regionen går tillbaka till 50-personersgränsen. Alla restriktioner gäller fram till den 24 november.

– Det gäller liv och hälsa. Vi får ställa in oss på tre ensamma, tråkiga veckor, sa landshövding Maria Larsson.