Tre ensamma veckor – allt fler sjuka

Örebro län har fått skärpta lokala allmänna coronarestriktioner. Detta efter en kraftigt ökad smittspridning.

I tisdags fick även regionerna Örebro, Halland och Jönköping skärpta lokala restriktioner. Det innebär att sju av tio svenskar nu omfattas av restriktioner.

– Vi har en oroande ökning av smittade. Vecka 43 var det 600. Förra veckan var det 1 000. Provtagningarna har ökat, men det är också en ökande andel smittade, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Örebro, som ser särskilt allvarligt på att vi ser fler sjuka över 70.

– Smittspridning sker på arbets­platser, fester, skolor, universitet och inom idrott. Vi har även sett en spridning inom vården, då främst gällande personal, sa Rasmussen också.

”Träffa så få vi kan”

De nya allmänna lokala råden­ är att alla ska avstå från att vistas inomhus där männi­skor samlas; i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Alla uppmanas även att avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

– Nu måste vi ta ytterligare krafttag. Vi ska träffa så få vi kan, inte gå hem till andra utan leva i en liten social bubbla enbart tillsammans med de vi bor.

Restriktionerna innebär också att regionen går tillbaka till 50-personersgränsen. Alla restriktioner gäller fram till den 24 november.

– Det gäller liv och hälsa. Vi får ställa in oss på tre ensamma, tråkiga veckor, sa landshövding Maria Larsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.