Tre ensamma veckor – allt fler sjuka

Örebro län har fått skärpta lokala allmänna coronarestriktioner. Detta efter en kraftigt ökad smittspridning.

I tisdags fick även regionerna Örebro, Halland och Jönköping skärpta lokala restriktioner. Det innebär att sju av tio svenskar nu omfattas av restriktioner.

– Vi har en oroande ökning av smittade. Vecka 43 var det 600. Förra veckan var det 1 000. Provtagningarna har ökat, men det är också en ökande andel smittade, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Örebro, som ser särskilt allvarligt på att vi ser fler sjuka över 70.

– Smittspridning sker på arbets­platser, fester, skolor, universitet och inom idrott. Vi har även sett en spridning inom vården, då främst gällande personal, sa Rasmussen också.

”Träffa så få vi kan”

De nya allmänna lokala råden­ är att alla ska avstå från att vistas inomhus där männi­skor samlas; i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Alla uppmanas även att avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

– Nu måste vi ta ytterligare krafttag. Vi ska träffa så få vi kan, inte gå hem till andra utan leva i en liten social bubbla enbart tillsammans med de vi bor.

Restriktionerna innebär också att regionen går tillbaka till 50-personersgränsen. Alla restriktioner gäller fram till den 24 november.

– Det gäller liv och hälsa. Vi får ställa in oss på tre ensamma, tråkiga veckor, sa landshövding Maria Larsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.