Tre ensamma veckor – allt fler sjuka

Örebro län har fått skärpta lokala allmänna coronarestriktioner. Detta efter en kraftigt ökad smittspridning.

I tisdags fick även regionerna Örebro, Halland och Jönköping skärpta lokala restriktioner. Det innebär att sju av tio svenskar nu omfattas av restriktioner.

– Vi har en oroande ökning av smittade. Vecka 43 var det 600. Förra veckan var det 1 000. Provtagningarna har ökat, men det är också en ökande andel smittade, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Örebro, som ser särskilt allvarligt på att vi ser fler sjuka över 70.

– Smittspridning sker på arbets­platser, fester, skolor, universitet och inom idrott. Vi har även sett en spridning inom vården, då främst gällande personal, sa Rasmussen också.

”Träffa så få vi kan”

De nya allmänna lokala råden­ är att alla ska avstå från att vistas inomhus där männi­skor samlas; i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Alla uppmanas även att avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

– Nu måste vi ta ytterligare krafttag. Vi ska träffa så få vi kan, inte gå hem till andra utan leva i en liten social bubbla enbart tillsammans med de vi bor.

Restriktionerna innebär också att regionen går tillbaka till 50-personersgränsen. Alla restriktioner gäller fram till den 24 november.

– Det gäller liv och hälsa. Vi får ställa in oss på tre ensamma, tråkiga veckor, sa landshövding Maria Larsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.