Efter dressyr och marathon avslutades VM i sportkörning i franska Pau med precision. Det svenska laget består av Johan Herner, Thomas Sjöberg och Lena Elander. Foto: Emma Lund
Foto: Emma Lund

Bäst känsla i precisionen – Team Elander hemma efter VM i Pau

– Det var jättesvåra banor men verkligen jätteroligt, säger Lena Elander i Vingåkers Ryttarförening, från Ingvaldstorp.Det blev en nionde plats totalt för det svenska laget vid VM i sportkörning i franska Pau. Lena Elander slutade på 34:e plats individuellt.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn.

I dressyr och precision är groomen ett vackert tillägg enligt­ Lena men i marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter. Hennes groom, medtävlare, är Anna Lindner från Marsjö. Den 16-åriga hästen heter Zatijn, kallas Zacke.

– I dressyren hade Zacke för dålig power, han skulle behövt mer energi. I marathon tror jag han var lite mör i kroppen, säger Lena Elander.

Det tar fyra dygn att åka ner till Pau. De stannade och övernattade på vägen ner och även Zacke fick övernatta i olika stall i Frankrike, Holland, Tyskland och Sverige under resan.

– I precisionen kändes Zacke jättebra och väldigt fräsch, tyvärr petade vi ner några bollar

i hastigheten. Det det var tekniskt avancerade, långa och trånga banor som det ska vara på VM.

Både Lena Elander och Zacke är rutinerade. 2016 deltog de

i sitt första VM, då kom de på en 28:de plats av 75 startande. Förutom Lena Elander tävlade Johan Herner och Thomas Sjöberg i det svenska laget. Vann lagtävlingen gjorde Nederländerna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vilgot från Fjugesta siktar på att vinna SM i crosskart

Till helgen körs den andra av totalt fyra deltävllingar i SM i crosskart och en av deltagarna är 11-årige Vilgot Wetter från Fjugesta som tävlar för MK Ran Askersund.

Isabella är Sveriges segerrikaste ponnykusk

14-åriga Isabella Jansson Wiklund från Bengtesfall, Lindesberg, är Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020. Nu laddar hon för årets säsong och hoppas på att både spräcka 30-segrarsgränsen och ta licens för stora hästar.

Orienteringsfest med elitglans

På påskaftonens eftermiddag sågs orienteringslandslaget i centrala Askersund. Här tränades sprint inför EM i maj. Dessutom passade ett femtiotal lokala orienterare på att testa den alldeles nya sprint-kartan som klubben fått.
Skyllbergs IK:s P15 har haft stora framgångar i seriespelet och står nu som segrare i hela regionen. Foto: Ann-Louise Larsson

Historisk bragd av Skyllbergs P15

Förra veckan stod Skyllbergs IK:s P15 klara som seriesegrare i hela regionen, mot lag som Örebro SK, Degerfors IF och IFK Norrköping.– Det här är historiskt, utbrister Karin Skålberg, eldsjäl inom SIK.

Lagandan och engagemanget är på topp i Skyllbergs IK:s pojklag för 15-åringar. Många av spelarna brinner för sporten och som om det inte vore nog med de fyra träningar i veckan som laget redan har spelas det ofta spontanfotboll bland killarna.

– Det är ett drivet gäng som ger allt för fotbollen. De kommer på alla träningar så länge de inte är sjuka och jag får ofta åka och öppna åt dem på Skyllbergsvallen de dagar i veckan som vi inte har träning, berättar lagets huvudtränare Sanjin Kozomara.

Några av spelarna har tränat ihop sedan 2013 och förutom ungdomar från Skyllberg har man även lockat spelare från bland annat Askersund och Kumla.

Högsta nivån som går att nå

Att trots en liten förening och ett litet lag vinna serien i regionen­ är en stor bragd och det går inte att ta miste på den glädje och lycka som spelarna känner.

Att vinna den regionala serien är stort, för ungdomarna är det den högsta nivån som går att nå. Dessutom kan spelare i laget vinna både skytteligan och ledarligan, vilket gör det hela till en ännu större bragd.

– Nu kan vi slappna av lite mer på den sista matchen. Sedan har vi ett kval till nästa års serie att ladda om till. Trots att vi vunnit­ tvingas vi ändå kvala. I första kvalmatchen möter vi BK Forward på konstgräs och vi spelar väldigt lite på konstgräs så det kan vi ha emot oss, men ska vi kämpa och göra vårt bästa, säger Sanjin Kozomara.

Lagkaptener coachar lagkamrater

I laget jobbar man mycket med spelarnas individuella utveckling och att där laget kan vara bäst ska man vara bäst.

– Vi har inte samma förutsättningar som de stora klubbarna så klart. Men vi kan vara bäst på att ta ansvar och ha bäst inställning. Det jobbar vi mycket med, säger Sanjin Kozomara.

– Vi försöker att coacha lagkaptenerna och att de i sin tur får coacha vidare till lagkamraterna, berättar Sanjin Kozomara, som just nu går en tränarutbildning på universitetet i Örebro. Till sin hjälp har han sedan i våras även assisterande tränare Mats Skålberg.

P15-laget firades i lördags, efter den sista seriematchen borta mot Eskilstuna som även den slutade med vinst för killarna. Det blev en överraskningsmiddag i föreningens lokal i Rönnehytta.

Linda Sedström från Askersund vann i helgen SM i trav för damer med hästen Rally-Gunnar.

Linda från Askersund vann dam-SM i trav

Linda Sedström från Askersund vann i lördags SM i trav för damer på Åbytravet i Göteborg. – Vi fick ett bra lopp, där allting stämde, berättar hon.

Linda Sedström har ägnat sig åt travsporten sedan 17-års åldern och har en tidigare SM-seger i bagaget från 2018, då med egna hästen Final Dream. Helgens SM-final var en av årets stora händelser och trots att Linda inte var någon av förhandsfavoriterna så kunde hon ändå resa hem från Göteborg med en seger i bagaget.

– Jag fick till ett perfekt lopp helt enkelt, Rally-Gunnar gjorde det riktigt bra. De andra körde lite för fort i början, jag låg lite efter men kunde hämta hem det på slutet, säger hon. Först 50-75 meter från mållinjen förstod Linda att hon nog skulle vinna.

Finalen kördes förstås utan publik, vilket förtar lite av upplevelsen tycker Linda.

– Det tar bort lite av känslan, men jag är samtidigt väldigt glad över att vi ändå kan fortsätta tävla, även om det är utan publik, säger Linda Sedström.

Körde Rally-Gunnar för andra gången

Den femåriga hästen Rally-Gunnar är tränad av Ulf Stenströmer och det var andra gången Linda körde honom.

– Jag kvalade in med Rally-Gunnar och därför var det även honom jag fick köra i finalen. Ingen av mina egna hästar passade in i just den här uttagningen, säger hon.

Efter uttagningen har Linda haft två veckor på sig att förbereda sig inför loppet.

– Det man gör i förberedelse är att försöka analysera hur konkurrenterna kommer köra och lägga upp en bra taktik, säger hon.

14 egna hästar hemma på gården

Hemma på gården utanför Askersund finns 14 egna hästar, de flesta tävlar men några är fortfarande för unga för tävlan.

– Travsporten pågår i stort sett året runt och några fler tävlingar ska vi hinna med i år, men ingen lika stor som SM.

Förstapriset i Dam-SM var 110 000 kronor. Lördagens seger var Lindas första V75 seger