Efter dressyr och marathon avslutades VM i sportkörning i franska Pau med precision. Det svenska laget består av Johan Herner, Thomas Sjöberg och Lena Elander. Foto: Emma Lund
Foto: Emma Lund

Bäst känsla i precisionen – Team Elander hemma efter VM i Pau

– Det var jättesvåra banor men verkligen jätteroligt, säger Lena Elander i Vingåkers Ryttarförening, från Ingvaldstorp.Det blev en nionde plats totalt för det svenska laget vid VM i sportkörning i franska Pau. Lena Elander slutade på 34:e plats individuellt.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn.

I dressyr och precision är groomen ett vackert tillägg enligt­ Lena men i marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter. Hennes groom, medtävlare, är Anna Lindner från Marsjö. Den 16-åriga hästen heter Zatijn, kallas Zacke.

– I dressyren hade Zacke för dålig power, han skulle behövt mer energi. I marathon tror jag han var lite mör i kroppen, säger Lena Elander.

Det tar fyra dygn att åka ner till Pau. De stannade och övernattade på vägen ner och även Zacke fick övernatta i olika stall i Frankrike, Holland, Tyskland och Sverige under resan.

– I precisionen kändes Zacke jättebra och väldigt fräsch, tyvärr petade vi ner några bollar

i hastigheten. Det det var tekniskt avancerade, långa och trånga banor som det ska vara på VM.

Både Lena Elander och Zacke är rutinerade. 2016 deltog de

i sitt första VM, då kom de på en 28:de plats av 75 startande. Förutom Lena Elander tävlade Johan Herner och Thomas Sjöberg i det svenska laget. Vann lagtävlingen gjorde Nederländerna.