Vinnare 2019: Richard Waldesjö, Carina Stavenek och Jesper Melin. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Dessa kan få Landsbygdspris för 2020

Många förslag kom in på vilka­ som borde vinna Örebro­ kommuns Landsbygdspris 2020.

16 förslag kom in, men tre av dem återfinns utanför kommunen och är därför inte aktuella. Några har även fått flera nomineringar.

Dessa är föreslagna (utan inbördes ordning): Ann-Sofie Olsson, HOIF, Kenny Hermansson, Martin Karlsson, Barnboksslottet, Annika Hellberg, Bengt Bronner, Kajsa Moberg och Martin Nilsson, Lännäs Skytteförening, Annika Hübinette Sundström och Robert Sundström, Fredrik Karlsson.

Nu kommer en jury att utse vinnare. Det handlar dels om Stora Landsbygdspriset och dels om Unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande. Nämnden kan även välja att dela ut ett hedersomnämnande, Lilla landsbygdspriset. Prisutdelningen kommer att ske vid Landsbygdsnämndens sammanträde i november.

Stora landsbygdspriset ska gå till en person, förening, företag, organisation, kommunal förvaltning eller kommunalt bolag som bidragit till en levande och utvecklande landsbygd.

Unga landsbygdspriset ska uppmärksamma framgångsrik företagare i åldern 15–30 år, med sin huvudsakliga omsättning på landsbygden.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.