Vinnare 2019: Richard Waldesjö, Carina Stavenek och Jesper Melin. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Dessa kan få Landsbygdspris för 2020

Många förslag kom in på vilka­ som borde vinna Örebro­ kommuns Landsbygdspris 2020.

16 förslag kom in, men tre av dem återfinns utanför kommunen och är därför inte aktuella. Några har även fått flera nomineringar.

Dessa är föreslagna (utan inbördes ordning): Ann-Sofie Olsson, HOIF, Kenny Hermansson, Martin Karlsson, Barnboksslottet, Annika Hellberg, Bengt Bronner, Kajsa Moberg och Martin Nilsson, Lännäs Skytteförening, Annika Hübinette Sundström och Robert Sundström, Fredrik Karlsson.

Nu kommer en jury att utse vinnare. Det handlar dels om Stora Landsbygdspriset och dels om Unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande. Nämnden kan även välja att dela ut ett hedersomnämnande, Lilla landsbygdspriset. Prisutdelningen kommer att ske vid Landsbygdsnämndens sammanträde i november.

Stora landsbygdspriset ska gå till en person, förening, företag, organisation, kommunal förvaltning eller kommunalt bolag som bidragit till en levande och utvecklande landsbygd.

Unga landsbygdspriset ska uppmärksamma framgångsrik företagare i åldern 15–30 år, med sin huvudsakliga omsättning på landsbygden.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Mätare och nya luckor ska rädda Hjälmaren

En ny flödesmätare är nu installerad vid Hyndevadsdammen i Eskilstuna. I april börjar arbetet med att renovera luckorna. Målet är att vattennivån i Hjälmaren inte ska bli så låg som 2020.

Sista dagarna för Adolfsons i Odensbacken

Nu gör Adolfsons sin sista vecka i Odensbacken. I mars blir de två före detta Odensbackenföretagen Adolfsons och Jakobssons Möbler grannar i Örebro.

”Våga växla mellan vila och aktivitet mitt i sorgen”

I pandemins spår ser vi en överdödlighet i Sverige. Många blir ensamma och måste hitta ett nytt sätt att leva. Lena Poggi blev själv änka när hon var 43 år. I två böcker har hon skrivit om sin erfarenhet och hon hoppas att några av hennes 100 råd kan hjälpa…

Prisad Marie har alltid återvänt till matlagningen

Marie Sörman, företagaren bakom "2:a köket" i Slyte, har fått Samverkarnas pris 2020. – Jag blev så glad att jag nästan grät, säger Marie Sörman, som ser hur hennes satsning på lokala råvaror går hem hos kunderna.

Högt tryck på närproducerat kött

Efterfrågan på svenskt kött har ökat under pandemin. Det gäller i allra högsta grad även kött som säljs direkt från producenten, något som Närke Slakteri märkt av. Hos Ida och Arvid Andersson på Lilla Väsby gård har pandemin inneburit att intresset för deras kött ökat rejält - och det från…