Open Infra är aktiva med flera fiberprojekt i länet, bland annat ska Tivedsborna få sitt efterlängtade nät. Foto: Mostphotos.com

Nu arbetas för fiberanslutning på flera platser i länet

Inom drygt ett år ska Tivedsborna kunna ha fiberanslutning, under förutsättning att tillräckligt många är intresserade. Open Infra står bakom byggplanerna, de bygger även på ett flertal andra ställen i länet.

Open Infra har tagit vid där Telia-ägda Zitius lade ner sina utbyggnadsplaner för fiber i Tivedsområdet i våras. Stödmedlen har följt med till Open Infra. Däremot måste bolaget teckna nya kontrakt med alla hushåll.

– Vi behöver få med hälften av de permanentboende i det här området för att vi ska kunna börja. Om alla som hade kontrakt med Telia/Zitius väljer att teckna kontrakt med oss så kommer vi att bygga, säger Joakim Ramtzén, Open Infra.

De områden som det gäller

i den här omgången är hushåll

i Kyrkhävden, Borasjön och Tiveden, där alla som är berörda ska ha fått information och erbjudande, även fritidshusägare

i området.

– Vi höll ett första informationsmöte i mitten av oktober och fick väldigt god respons. Flera kontrakt kom in redan efter mötet, säger Joakim Ramtzén.

Samtidigt som kontrakt ska tecknas med hushåll i området krävs också att markägarna säger ja till att man får bygga på deras mark. Om allt går i lås räknar Open Infra med att sätta spaden

i marken till sommaren och att alla hushåll ska ha en fiberanslutning innan årsskiftet 2021-2022.

Open Infra är aktiva på flera håll i länet för närvarande och har sammanlagt 22 projekt i gång. I Odensbacken och Stora Mellösa pågår fiberutbyggnad, där en del redan är driftsatt och resterande kommer driftsättas inom kort.

– I Odensbacken har vi levererat fiber på drygt 10 månader från säljstart till driftsättning, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra.

Även i Ervalla, mellan Frövi och Örebro, har man två etapper med totalt omkring 300 hushåll.

– Vi håller på med den första etappen. Etapp två som är den minsta är inte påbörjad ännu, men kommer att byggas.

Det finns fler platser i länet som är aktuella att jobba med, men vilka är inte klart att kommunicera ut ännu.

– Det är inga fler informationsmöten inbokade just nu, säger Anya Alenberg.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.