Open Infra är aktiva med flera fiberprojekt i länet, bland annat ska Tivedsborna få sitt efterlängtade nät. Foto: Mostphotos.com

Nu arbetas för fiberanslutning på flera platser i länet

Inom drygt ett år ska Tivedsborna kunna ha fiberanslutning, under förutsättning att tillräckligt många är intresserade. Open Infra står bakom byggplanerna, de bygger även på ett flertal andra ställen i länet.

Open Infra har tagit vid där Telia-ägda Zitius lade ner sina utbyggnadsplaner för fiber i Tivedsområdet i våras. Stödmedlen har följt med till Open Infra. Däremot måste bolaget teckna nya kontrakt med alla hushåll.

– Vi behöver få med hälften av de permanentboende i det här området för att vi ska kunna börja. Om alla som hade kontrakt med Telia/Zitius väljer att teckna kontrakt med oss så kommer vi att bygga, säger Joakim Ramtzén, Open Infra.

De områden som det gäller

i den här omgången är hushåll

i Kyrkhävden, Borasjön och Tiveden, där alla som är berörda ska ha fått information och erbjudande, även fritidshusägare

i området.

– Vi höll ett första informationsmöte i mitten av oktober och fick väldigt god respons. Flera kontrakt kom in redan efter mötet, säger Joakim Ramtzén.

Samtidigt som kontrakt ska tecknas med hushåll i området krävs också att markägarna säger ja till att man får bygga på deras mark. Om allt går i lås räknar Open Infra med att sätta spaden

i marken till sommaren och att alla hushåll ska ha en fiberanslutning innan årsskiftet 2021-2022.

Open Infra är aktiva på flera håll i länet för närvarande och har sammanlagt 22 projekt i gång. I Odensbacken och Stora Mellösa pågår fiberutbyggnad, där en del redan är driftsatt och resterande kommer driftsättas inom kort.

– I Odensbacken har vi levererat fiber på drygt 10 månader från säljstart till driftsättning, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra.

Även i Ervalla, mellan Frövi och Örebro, har man två etapper med totalt omkring 300 hushåll.

– Vi håller på med den första etappen. Etapp två som är den minsta är inte påbörjad ännu, men kommer att byggas.

Det finns fler platser i länet som är aktuella att jobba med, men vilka är inte klart att kommunicera ut ännu.

– Det är inga fler informationsmöten inbokade just nu, säger Anya Alenberg.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.