Open Infra är aktiva med flera fiberprojekt i länet, bland annat ska Tivedsborna få sitt efterlängtade nät. Foto: Mostphotos.com

Nu arbetas för fiberanslutning på flera platser i länet

Inom drygt ett år ska Tivedsborna kunna ha fiberanslutning, under förutsättning att tillräckligt många är intresserade. Open Infra står bakom byggplanerna, de bygger även på ett flertal andra ställen i länet.

Open Infra har tagit vid där Telia-ägda Zitius lade ner sina utbyggnadsplaner för fiber i Tivedsområdet i våras. Stödmedlen har följt med till Open Infra. Däremot måste bolaget teckna nya kontrakt med alla hushåll.

– Vi behöver få med hälften av de permanentboende i det här området för att vi ska kunna börja. Om alla som hade kontrakt med Telia/Zitius väljer att teckna kontrakt med oss så kommer vi att bygga, säger Joakim Ramtzén, Open Infra.

De områden som det gäller

i den här omgången är hushåll

i Kyrkhävden, Borasjön och Tiveden, där alla som är berörda ska ha fått information och erbjudande, även fritidshusägare

i området.

– Vi höll ett första informationsmöte i mitten av oktober och fick väldigt god respons. Flera kontrakt kom in redan efter mötet, säger Joakim Ramtzén.

Samtidigt som kontrakt ska tecknas med hushåll i området krävs också att markägarna säger ja till att man får bygga på deras mark. Om allt går i lås räknar Open Infra med att sätta spaden

i marken till sommaren och att alla hushåll ska ha en fiberanslutning innan årsskiftet 2021-2022.

Open Infra är aktiva på flera håll i länet för närvarande och har sammanlagt 22 projekt i gång. I Odensbacken och Stora Mellösa pågår fiberutbyggnad, där en del redan är driftsatt och resterande kommer driftsättas inom kort.

– I Odensbacken har vi levererat fiber på drygt 10 månader från säljstart till driftsättning, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra.

Även i Ervalla, mellan Frövi och Örebro, har man två etapper med totalt omkring 300 hushåll.

– Vi håller på med den första etappen. Etapp två som är den minsta är inte påbörjad ännu, men kommer att byggas.

Det finns fler platser i länet som är aktuella att jobba med, men vilka är inte klart att kommunicera ut ännu.

– Det är inga fler informationsmöten inbokade just nu, säger Anya Alenberg.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.