Flera fiberprojekt i länet. Foto: Mostphotos.com

Nu arbetas för fiberanslutning på flera platser i länet

Inom drygt ett år ska Tivedsborna kunna ha fiberanslutning, under förutsättning att tillräckligt många är intresserade. Open Infra står bakom byggplanerna, de bygger även på ett flertal andra ställen i länet.

Open Infra har tagit vid där Telia-ägda Zitius lade ner sina utbyggnadsplaner för fiber i Tivedsområdet i våras. Stödmedlen har följt med till Open Infra. Däremot måste bolaget teckna nya kontrakt med alla hushåll.

– Vi behöver få med hälften av de permanentboende i det här området för att vi ska kunna börja. Om alla som hade kontrakt med Telia/Zitius väljer att teckna kontrakt med oss så kommer vi att bygga, säger Joakim Ramtzén, Open Infra.

De områden som det gäller

i den här omgången är hushåll

i Kyrkhävden, Borasjön och Tiveden, där alla som är berörda ska ha fått information och erbjudande, även fritidshusägare

i området.

– Vi höll ett första informationsmöte i mitten av oktober och fick väldigt god respons. Flera kontrakt kom in redan efter mötet, säger Joakim Ramtzén.

Samtidigt som kontrakt ska tecknas med hushåll i området krävs också att markägarna säger ja till att man får bygga på deras mark. Om allt går i lås räknar Open Infra med att sätta spaden

i marken till sommaren och att alla hushåll ska ha en fiberanslutning innan årsskiftet 2021-2022.

Open Infra är aktiva på flera håll i länet för närvarande och har sammanlagt 22 projekt i gång. I Odensbacken och Stora Mellösa pågår fiberutbyggnad, där en del redan är driftsatt och resterande kommer driftsättas inom kort.

– I Odensbacken har vi levererat fiber på drygt 10 månader från säljstart till driftsättning, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra.

Även i Ervalla, mellan Frövi och Örebro, har man två etapper med totalt omkring 300 hushåll.

– Vi håller på med den första etappen. Etapp två som är den minsta är inte påbörjad ännu, men kommer att byggas.

Det finns fler platser i länet som är aktuella att jobba med, men vilka är inte klart att kommunicera ut ännu.

– Det är inga fler informationsmöten inbokade just nu, säger Anya Alenberg.