Vaccinering mot säsongs­influensa startar på tisdag. Foto: Mostphotos

Extra viktig vaccinering denna höst

På tisdag, den 3 november­, öppnar möjligheten att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa­. Regionens smittskydds­läkare trycker på att personer i riskgrupp verkligen ska vaccinerar sig i år.

Det är samma riskgrupper som riskerar att bli svårare sjuka

i covid-19 som i den vanliga säsongsinfluensan­.

– Vi ska vaccinera mot det vi kan för att skydda riskgrupper, men också för att sjukvården ska ha bättre möjligheter att klara en ökad belastning, säger­ Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, i pressinfo.

Riskgrupperna först

För att nå utsatta personer tidigt är vaccineringen i år uppdelad i två grupper. I den första ingår personer i riskgrupper, de som är över 65 år, gravida eller som har en kronisk sjukdom. Personer med nedsatt immunförsvar eller som arbetar inom vård och omsorg, tillhör också grupp ett. De får börja vaccinera sig den 3 november.

För övriga öppnar vaccineringen den 1 december.

Vaccinationen mot influensa­ är gratis för riskgrupper. I år kommer det inte att finnas någon­ drop in-mottagning utan alla måste boka tid via 1177.se eller genom att ringa till sin vårdcentral.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.