Vaccinering mot säsongs­influensa startar på tisdag. Foto: Mostphotos

Extra viktig vaccinering denna höst

På tisdag, den 3 november­, öppnar möjligheten att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa­. Regionens smittskydds­läkare trycker på att personer i riskgrupp verkligen ska vaccinerar sig i år.

Det är samma riskgrupper som riskerar att bli svårare sjuka

i covid-19 som i den vanliga säsongsinfluensan­.

– Vi ska vaccinera mot det vi kan för att skydda riskgrupper, men också för att sjukvården ska ha bättre möjligheter att klara en ökad belastning, säger­ Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, i pressinfo.

Riskgrupperna först

För att nå utsatta personer tidigt är vaccineringen i år uppdelad i två grupper. I den första ingår personer i riskgrupper, de som är över 65 år, gravida eller som har en kronisk sjukdom. Personer med nedsatt immunförsvar eller som arbetar inom vård och omsorg, tillhör också grupp ett. De får börja vaccinera sig den 3 november.

För övriga öppnar vaccineringen den 1 december.

Vaccinationen mot influensa­ är gratis för riskgrupper. I år kommer det inte att finnas någon­ drop in-mottagning utan alla måste boka tid via 1177.se eller genom att ringa till sin vårdcentral.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.