Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken. Spöke och pumpabakelser inför allhelgonahelgen. Foto: Sofie Isaksson
Emma Björnram, Sandra Björnram och Mathilda Pieters. Foto: Sofie Isaksson

Tillbaka till bullbak efter coronastängt

De stängde så fort det var bekräftat att covid­-19 var ett faktum. – Vi vill absolut inte bidra till smittspridning, säger Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken.

Emma Björnram och Mathilda Pieters har börjat återgå till vardagen efter att de varit sjuka i covid-19.

– Vi räknade med att alla på jobbet skulle kunna bli sjuka, säger­ Mathilda, som tog testet och höll sig hemma i väntan på svar.

Då beskedet kom stängde de konditoriet. Sedan blev Emma och hennes syster Sandra, som också jobbar där, sjuka. De fick alla olika symptom. Mathilda hade feber en dag, och kroppen upplevdes helt orkeslös. Emma kände sig förkyld, ont i huvudet, trött och orkeslös, men ingen feber­.

De har läst på om corona. De säger att det är lurigt med tanke på att man kan vara smittbärare utan att veta om det.

– Jag har astma, men kände inga andningsproblem, säger Mathilda­.

De har varit öppna med läget via sina sociala medier. De flesta kommentarer har varit uppmuntrande men några har varit oroliga då de varit i butiken dagen innan stängning.

– Vi hoppas att folk inte tycker att vi är oansvariga eller att vi får dåligt rykte. Vi har varit öppna med allt, säger Mathilda och tillägger:

– Jag har gråtit och känt skuld för att jag smittade mina kollegor. Men jag inser att det kan hända vem som helst. Vi kan inte göra annat än följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma så fort man känner symptom.

I hennes familj valde de att ha barnen hemma från skolan trots att de får gå till skolan enligt rekommendationerna­.

Ett bra år trots allt

Nu är Matilda i gång och jobbar igen. De tänker prova att ha söndagsöppet. Med tanke på att det

i år inte är några julmarknader så kunde det vara kul. De kan även jobba in de missade intäkterna under stängning.

De konstaterar att 2020 trots pandemin ändå gått bra för dem.

– Det känns att folk är glada att vi finns. Vi blir ett hjärta i byn där folk kan träffas och fika, säger Mathilda­.

– Och nu med att Adolfsons flyttar kommer många och handlar för att vi inte ska göra detsamma, säger Emma.

De har dubblat frallförsäljningen sedan i april för att folk har stödköpt. Däremot har de tappat begravningscatering då minnesstunder sker familjevis. De har inte sagt upp personal, eller behövt söka stöd.

Nu är det städat och allt är descinficerat. Bakningen har startat och de fyller på inför storhelg.

– Vi har klarat oss bra fram tills vi blev sjuka själva, säger Mathilda­.

– Nu kan allt bara bli bättre, säger­ Emma.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.