Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken. Spöke och pumpabakelser inför allhelgonahelgen. Foto: Sofie Isaksson
Emma Björnram, Sandra Björnram och Mathilda Pieters. Foto: Sofie Isaksson

Tillbaka till bullbak efter coronastängt

De stängde så fort det var bekräftat att covid­-19 var ett faktum. – Vi vill absolut inte bidra till smittspridning, säger Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken.

Emma Björnram och Mathilda Pieters har börjat återgå till vardagen efter att de varit sjuka i covid-19.

– Vi räknade med att alla på jobbet skulle kunna bli sjuka, säger­ Mathilda, som tog testet och höll sig hemma i väntan på svar.

Då beskedet kom stängde de konditoriet. Sedan blev Emma och hennes syster Sandra, som också jobbar där, sjuka. De fick alla olika symptom. Mathilda hade feber en dag, och kroppen upplevdes helt orkeslös. Emma kände sig förkyld, ont i huvudet, trött och orkeslös, men ingen feber­.

De har läst på om corona. De säger att det är lurigt med tanke på att man kan vara smittbärare utan att veta om det.

– Jag har astma, men kände inga andningsproblem, säger Mathilda­.

De har varit öppna med läget via sina sociala medier. De flesta kommentarer har varit uppmuntrande men några har varit oroliga då de varit i butiken dagen innan stängning.

– Vi hoppas att folk inte tycker att vi är oansvariga eller att vi får dåligt rykte. Vi har varit öppna med allt, säger Mathilda och tillägger:

– Jag har gråtit och känt skuld för att jag smittade mina kollegor. Men jag inser att det kan hända vem som helst. Vi kan inte göra annat än följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma så fort man känner symptom.

I hennes familj valde de att ha barnen hemma från skolan trots att de får gå till skolan enligt rekommendationerna­.

Ett bra år trots allt

Nu är Matilda i gång och jobbar igen. De tänker prova att ha söndagsöppet. Med tanke på att det

i år inte är några julmarknader så kunde det vara kul. De kan även jobba in de missade intäkterna under stängning.

De konstaterar att 2020 trots pandemin ändå gått bra för dem.

– Det känns att folk är glada att vi finns. Vi blir ett hjärta i byn där folk kan träffas och fika, säger Mathilda­.

– Och nu med att Adolfsons flyttar kommer många och handlar för att vi inte ska göra detsamma, säger Emma.

De har dubblat frallförsäljningen sedan i april för att folk har stödköpt. Däremot har de tappat begravningscatering då minnesstunder sker familjevis. De har inte sagt upp personal, eller behövt söka stöd.

Nu är det städat och allt är descinficerat. Bakningen har startat och de fyller på inför storhelg.

– Vi har klarat oss bra fram tills vi blev sjuka själva, säger Mathilda­.

– Nu kan allt bara bli bättre, säger­ Emma.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.