Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken. Spöke och pumpabakelser inför allhelgonahelgen. Foto: Sofie Isaksson
Emma Björnram, Sandra Björnram och Mathilda Pieters. Foto: Sofie Isaksson

Tillbaka till bullbak efter coronastängt

De stängde så fort det var bekräftat att covid­-19 var ett faktum. – Vi vill absolut inte bidra till smittspridning, säger Mathilda Pieters och Emma Björnram, ägare av konditori En bulle i ugnen i Odensbacken.

Emma Björnram och Mathilda Pieters har börjat återgå till vardagen efter att de varit sjuka i covid-19.

– Vi räknade med att alla på jobbet skulle kunna bli sjuka, säger­ Mathilda, som tog testet och höll sig hemma i väntan på svar.

Då beskedet kom stängde de konditoriet. Sedan blev Emma och hennes syster Sandra, som också jobbar där, sjuka. De fick alla olika symptom. Mathilda hade feber en dag, och kroppen upplevdes helt orkeslös. Emma kände sig förkyld, ont i huvudet, trött och orkeslös, men ingen feber­.

De har läst på om corona. De säger att det är lurigt med tanke på att man kan vara smittbärare utan att veta om det.

– Jag har astma, men kände inga andningsproblem, säger Mathilda­.

De har varit öppna med läget via sina sociala medier. De flesta kommentarer har varit uppmuntrande men några har varit oroliga då de varit i butiken dagen innan stängning.

– Vi hoppas att folk inte tycker att vi är oansvariga eller att vi får dåligt rykte. Vi har varit öppna med allt, säger Mathilda och tillägger:

– Jag har gråtit och känt skuld för att jag smittade mina kollegor. Men jag inser att det kan hända vem som helst. Vi kan inte göra annat än följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma så fort man känner symptom.

I hennes familj valde de att ha barnen hemma från skolan trots att de får gå till skolan enligt rekommendationerna­.

Ett bra år trots allt

Nu är Matilda i gång och jobbar igen. De tänker prova att ha söndagsöppet. Med tanke på att det

i år inte är några julmarknader så kunde det vara kul. De kan även jobba in de missade intäkterna under stängning.

De konstaterar att 2020 trots pandemin ändå gått bra för dem.

– Det känns att folk är glada att vi finns. Vi blir ett hjärta i byn där folk kan träffas och fika, säger Mathilda­.

– Och nu med att Adolfsons flyttar kommer många och handlar för att vi inte ska göra detsamma, säger Emma.

De har dubblat frallförsäljningen sedan i april för att folk har stödköpt. Däremot har de tappat begravningscatering då minnesstunder sker familjevis. De har inte sagt upp personal, eller behövt söka stöd.

Nu är det städat och allt är descinficerat. Bakningen har startat och de fyller på inför storhelg.

– Vi har klarat oss bra fram tills vi blev sjuka själva, säger Mathilda­.

– Nu kan allt bara bli bättre, säger­ Emma.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Mätare och nya luckor ska rädda Hjälmaren

En ny flödesmätare är nu installerad vid Hyndevadsdammen i Eskilstuna. I april börjar arbetet med att renovera luckorna. Målet är att vattennivån i Hjälmaren inte ska bli så låg som 2020.

Sista dagarna för Adolfsons i Odensbacken

Nu gör Adolfsons sin sista vecka i Odensbacken. I mars blir de två före detta Odensbackenföretagen Adolfsons och Jakobssons Möbler grannar i Örebro.

”Våga växla mellan vila och aktivitet mitt i sorgen”

I pandemins spår ser vi en överdödlighet i Sverige. Många blir ensamma och måste hitta ett nytt sätt att leva. Lena Poggi blev själv änka när hon var 43 år. I två böcker har hon skrivit om sin erfarenhet och hon hoppas att några av hennes 100 råd kan hjälpa…

Prisad Marie har alltid återvänt till matlagningen

Marie Sörman, företagaren bakom "2:a köket" i Slyte, har fått Samverkarnas pris 2020. – Jag blev så glad att jag nästan grät, säger Marie Sörman, som ser hur hennes satsning på lokala råvaror går hem hos kunderna.

Högt tryck på närproducerat kött

Efterfrågan på svenskt kött har ökat under pandemin. Det gäller i allra högsta grad även kött som säljs direkt från producenten, något som Närke Slakteri märkt av. Hos Ida och Arvid Andersson på Lilla Väsby gård har pandemin inneburit att intresset för deras kött ökat rejält - och det från…