Skyllbergs IK:s P15 har haft stora framgångar i seriespelet och står nu som segrare i hela regionen. Foto: Ann-Louise Larsson

Historisk bragd av Skyllbergs P15

Förra veckan stod Skyllbergs IK:s P15 klara som seriesegrare i hela regionen, mot lag som Örebro SK, Degerfors IF och IFK Norrköping.– Det här är historiskt, utbrister Karin Skålberg, eldsjäl inom SIK.

Lagandan och engagemanget är på topp i Skyllbergs IK:s pojklag för 15-åringar. Många av spelarna brinner för sporten och som om det inte vore nog med de fyra träningar i veckan som laget redan har spelas det ofta spontanfotboll bland killarna.

– Det är ett drivet gäng som ger allt för fotbollen. De kommer på alla träningar så länge de inte är sjuka och jag får ofta åka och öppna åt dem på Skyllbergsvallen de dagar i veckan som vi inte har träning, berättar lagets huvudtränare Sanjin Kozomara.

Några av spelarna har tränat ihop sedan 2013 och förutom ungdomar från Skyllberg har man även lockat spelare från bland annat Askersund och Kumla.

Högsta nivån som går att nå

Att trots en liten förening och ett litet lag vinna serien i regionen­ är en stor bragd och det går inte att ta miste på den glädje och lycka som spelarna känner.

Att vinna den regionala serien är stort, för ungdomarna är det den högsta nivån som går att nå. Dessutom kan spelare i laget vinna både skytteligan och ledarligan, vilket gör det hela till en ännu större bragd.

– Nu kan vi slappna av lite mer på den sista matchen. Sedan har vi ett kval till nästa års serie att ladda om till. Trots att vi vunnit­ tvingas vi ändå kvala. I första kvalmatchen möter vi BK Forward på konstgräs och vi spelar väldigt lite på konstgräs så det kan vi ha emot oss, men ska vi kämpa och göra vårt bästa, säger Sanjin Kozomara.

Lagkaptener coachar lagkamrater

I laget jobbar man mycket med spelarnas individuella utveckling och att där laget kan vara bäst ska man vara bäst.

– Vi har inte samma förutsättningar som de stora klubbarna så klart. Men vi kan vara bäst på att ta ansvar och ha bäst inställning. Det jobbar vi mycket med, säger Sanjin Kozomara.

– Vi försöker att coacha lagkaptenerna och att de i sin tur får coacha vidare till lagkamraterna, berättar Sanjin Kozomara, som just nu går en tränarutbildning på universitetet i Örebro. Till sin hjälp har han sedan i våras även assisterande tränare Mats Skålberg.

P15-laget firades i lördags, efter den sista seriematchen borta mot Eskilstuna som även den slutade med vinst för killarna. Det blev en överraskningsmiddag i föreningens lokal i Rönnehytta.