Inga-Lill Andersson, kommunalråd (C), Karlskoga

Det räcker att starta med fråga du brinner för

Det har nu gått två år sedan valet. För många kommuner och regioner har det inneburit stora förändringar, så även i Karlskoga. Politik handlar inte bara om ett riksdagsval, utan också vad vi gör med valresultatet i kommuner och regioner. Jag vill säga att det är både kul, inspirerande och lärorikt att vara politiskt aktiv.

Många partier har problem med att få fler att engagera sig. Det är inget att sticka under stol med. Vi behöver bli fler som vill vara med, i alla åldrar. Demokratin ska spegla det samhälle vi lever i.

Varför inte ta ställning, genom sin ideologi, välja parti och bli medlem. Det är en liten men enkel start. Man behöver inte gå ”all in” och sitta i kommunfullmäktige direkt, alla behövs och att starta med en fråga man brinner för kan räcka gott.

Dessutom får man inblick i hur de demokratiska processerna går till. Det är ofta lätt att stå vid sidan om och undra varför beslut fattas som de gör. Jag rekommenderar varmt att ta kontakt med det parti som står dig närmast och börja diskutera hur saker och ting går till.

Med två år kvar till nästa val är valplanerandet redan igång. Det är hög tid, om man vill vara med, att kontakta de lokala partierna, för att hinna vara med i den del av valprocessen som redan startat.

Jag fundera ofta på en återkommande fråga: Vilken karlskoging är jag? Såklart är jag en stolt karlskoging, men är jag innerst inne en värmlänning som tillhör Örebro region? Såklart är jag det, men vad säger historien

Karlskoga Bergslags härad var en härad i den östra delen av landskapet Värmland. Häradet omfattade nuvarande Karlskoga, Degerfors och Storfors kommuner. Vid upplösningen gick Storfors till Värmlands län och vi andra till Örebro län. Man undrar vad det var som satte gränserna på den tiden, bergskedjorna borde varit logiska gränser. För visst är det långt över Kilsbergen till andra sidan. Det konstigaste är att det verkar vara längre från ena hållet än det andra. Det är alltid längre från Örebro till Karlskoga än tvärtom.

Tål att funderas på. Kanske hade jag passat bättre i Karlskoga Bergslags härad. Karlskogavärmlänning som jag är.

/ Inga-Lill Andersson, kommunalråd (C), Karlskoga (gästledarskribent)