En av många kraftstationer efter Hyndevadsdammen i Eskilstuna. Foto: Anna Mi Skoog
Foto: Arkiv: Madeleine Lindahl

Hjälmarens reglering ska utredas i beställd förstudie

Företaget Norconsult ska göra en förstudie av vad som krävs för en storskalig renovering och klimatanpassning av regleringen av Hjälmaren vid den 130 år gamla Hyndevadsdammen i Eskilstuna.

Det är de tre länsstyrelserna runt Hjälmaren, Sörmland, Västmanland och Örebro, som beställt studien. Under sommaren har vattennivån i Hjälmaren sjunkit för snabbt.

Protesterna bland båtägare har varit massiva och landshövdingen i Örebro har uppvaktats med en lång namnlista.

Men det är inte enbart båtägare som är missnöjda. Kraftstationsägaren Strömfallet AB har begärt förrättning av Hjälmarens vattenreglering.

Leena Tuomola, handläggare på länsstyrelsen i Sörmland säger att kraftverksägaren anser att fördelningen av medlemmarnas avgifter är orättvis.

– Strömfallet har begärt en förättning för att räkna på fördelningen av avgifterna.

Leena Tuomola säger också att vattenregleringen är ett svårt dilemma. Att släppa ut tre kubik ger en liten marginal. När SMHI mätte regleringen vid Hyndevadsdammen i måndags släpptes 5,62 kubik ut trots att max är fyra.

– Om kraftstationerna bakom släpper ut vattnet i sina dammar så nivån blir lägre trycks det ut mer vatten än vad som är meningen.

Hon säger att regleringssamordningen är viktig och också att kraftstationen vid Skogstorp inte har någon reglering utan kan släppa ut hur mycket vatten de vill.

– Det pågår en bra kommunikation om att inte släppa på så mycket vatten, men det sker ändå, säger Leena Tuomola.

Relaterade artiklar:

Långdragen utredning om vattennivån (2021-08-26)