Lokal gårdsförsäljning av alkohol är en lobbybluff

Det är väl etablerat att om gårdsförsäljning av alkohol införs faller Systembolagets detaljhandelsmonopol i EU-domstolen. Få vet dock vad gårdsförsäljning faktiskt innebär. ​Många politiker beskriver gårdsförsäljning som att det skulle handla om försäljning av vin på en liten gård på landsbygden och att drycken produceras av lokala råvaror, så som närodlade druvor.Inget kan vara mer missvisande. I praktiken handlar förslaget om gårdsförsäljning av alkohol om att alla som definieras som ”alkoholtillverkare” ska kunna bedriva försäljning av alkohol. För att räknas som alkoholtillverkare krävs inte mer än att du tillsätter smakämnen i fabrikstillverkad råsprit, späder den och häller på flaska. En alkoholproduktion som är billig och enkel för vem som helst att starta upp.

Att detta kommer att bli konsekvensen om nuvarande utredningsförslag går igenom är inte svårt att räkna ut. Om vi tittar på vem som ligger bakom det mest ihärdiga lobbyarbetet kring gårdsförsäljning så hittar vi vodkajätten The Absolut Company. De har genom medlemskap i flera olika styrelser deltagit i regeringens rundabordssamtal inför den kommande utredningen och fått igenom skrivningar som:

”Att begränsa till ”hantverksmässig produktion”, landsbygd eller små producenter blir svårt.” / Livsmedelsföretagen

”Även verksamheter som bedriver hantverksmässig produktion av alkoholdrycker utan att kunna sägas bedrivas på en ”gård” bör omfattas av utredningens uppdrag.”/ Visita

Varför detta ihärdiga lobbande för gårdsförsäljning? The Absolut Company säljer ju inte vin.

Jo, anledningen är både utstuderad och tydlig. Om vodkajätten kan sälja sina produkter direkt från sin egen fabrik – eftersom de ju också är alkoholproducenter – och samtidigt sälja råspriten till företag som kryddar sprit och säljer under ett eget varumärke så är det en win-win för vodkajätten.

Samtidigt skulle följderna av att införa gårdsförsäljning innebära att Systembolagets detaljhandelsmonopol försvinner och därmed den viktigaste säljkanalen för många småskaliga producenter av hantverksmässigt öl och vin. Dessa skulle få tävla med de stora kända alkoholproducenterna på en och samma marknad.

Så, för att sammanfatta, gårdsförsäljning innebär att nästan vem som helst snabbt och enkelt kan starta tillverkning av öl, vin och sprit och få ansvar för åldersgränser, öppettider och skatteinbetalningar. Det är långt ifrån den harmlösa småskaliga bild som målats upp kring gårdsförsäljningen. Det tycker vi är fel väg att gå.

Irma Kilim, drogpolitisk chef IOGT-NTO Kalle Dramstad, politisk rådgivare IOGT-NTO