Foto: Mostphotos

Fredsvandring på FN-dagen

Den 20–24 oktober är det Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Dagar med digitala events och aktiviteter i Örebro som berör människors rättigheter och lika värde.

Mänskliga rättighetsdagarna är återkommande i Örebro och är ett forum för civilsamhället att uppmärksamma mänskliga rättigheter och vad det innebär i vårt samhälle, både lokalt och globalt. 

– Det är betydelsefullt att många och olika aktörer från civil­samhället i Örebro lyfter, inspirerar och visar olika aspekter av frågor om mänskliga rättigheter. Som medborgare är det också viktigt att känna till sina rättigheter, säger Caroline Daly, tillförordnad verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter, i en pressinfo.

Målet är att mänskliga rättigheter och demokrati synliggörs och debatteras. Att civilsamhällets arbete med mänskliga rättigheter­ synliggörs och att samarbetet mellan föreningarna stärks.

– Det är viktigt att ta ställning och aktivt värna om de mänskliga rättigheterna. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring mänskliga rättigheter. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är otroligt viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta detta, säger Lovisa Strand, strateg för mänskliga rättigheter i Örebro kommun.

– Ett 20-tal föreningar/organisationer medverkar och erbjuder bland annat kunskap om de mänskliga rättigheterna genom­ panelsamtal, föreläsningar, workshops med mer. Vi avslutar dagarna med en fredsvandring i Örebro, säger Moni Höglund, församlingsherde vid Svenska kyrkan.

Hela programmet: www.orebro.se/mr-dagar