Bengt Andersson har donerat sin båt till stationen Vadstena-Motala, som nu ska sälja den och använda pengarna till att bygga stationshus. Foto: Johan Weber, Sjöräddningssällskapet

De samlar pengar till stationshus

Sjöräddningssällskapet i Motala-Vadstena behöver ett stationshus där fordon, utrustning och personal kan samlas. Bygglovet är redan klart - nu behövs bara tillräckligt med pengar för att kunna dra igång bygget.

Huset som man vill bygga i Motala är på 250 kvadratmeter och har plats för fordon och båtar, personalutrymmen och verkstad. Hela bygget går loss på 1,6 miljoner kronor, hälften av dessa behövs för att kunna dra igång projektet.

– Vi har sökt pengar i fonder och stiftelser men ännu inte fått några positiva svar. Nu går vi ut till företag och privatpersoner och hoppas på sponsring. Det går bra att även sponsra med material eller arbetskraft, säger Håkan Andersson, stationsansvarig.

Han hoppas på att kunna komma igång med bygget redan innan året är slut, markarbetet har man redan fått sponsrat från en entreprenör som ställer upp med ideella krafter.

– Vi har sagt att vi behöver ha ihop 800 000 för att kunna dra igång och sedan fortsätta samla in resten under byggtiden. Sedan kommer ytterligare pengar behövas för att inreda huset, säger Håkan Andersson.

Ett välkommet bidrag var den båt som en man i Motala nyligen skänkte till organisationen.

– Båten ligger nu ute för försäljning, vi har fått ett bud på 73 000 kronor hittills så det är ett bra bidrag för oss som vi otroligt tacksamma över, säger Håkan Andersson.

Sjöräddningssällskapet är idag utspridda på flera lokaler i Motala och Vadstena. Med det nya stationshuset koncentreras verksamheten dit.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Mätare och nya luckor ska rädda Hjälmaren

En ny flödesmätare är nu installerad vid Hyndevadsdammen i Eskilstuna. I april börjar arbetet med att renovera luckorna. Målet är att vattennivån i Hjälmaren inte ska bli så låg som 2020.

Sista dagarna för Adolfsons i Odensbacken

Nu gör Adolfsons sin sista vecka i Odensbacken. I mars blir de två före detta Odensbackenföretagen Adolfsons och Jakobssons Möbler grannar i Örebro.

”Våga växla mellan vila och aktivitet mitt i sorgen”

I pandemins spår ser vi en överdödlighet i Sverige. Många blir ensamma och måste hitta ett nytt sätt att leva. Lena Poggi blev själv änka när hon var 43 år. I två böcker har hon skrivit om sin erfarenhet och hon hoppas att några av hennes 100 råd kan hjälpa…

Prisad Marie har alltid återvänt till matlagningen

Marie Sörman, företagaren bakom "2:a köket" i Slyte, har fått Samverkarnas pris 2020. – Jag blev så glad att jag nästan grät, säger Marie Sörman, som ser hur hennes satsning på lokala råvaror går hem hos kunderna.

Högt tryck på närproducerat kött

Efterfrågan på svenskt kött har ökat under pandemin. Det gäller i allra högsta grad även kött som säljs direkt från producenten, något som Närke Slakteri märkt av. Hos Ida och Arvid Andersson på Lilla Väsby gård har pandemin inneburit att intresset för deras kött ökat rejält - och det från…