Bengt Andersson har donerat sin båt till stationen Vadstena-Motala, som nu ska sälja den och använda pengarna till att bygga stationshus. Foto: Johan Weber, Sjöräddningssällskapet

De samlar pengar till stationshus

Sjöräddningssällskapet i Motala-Vadstena behöver ett stationshus där fordon, utrustning och personal kan samlas. Bygglovet är redan klart - nu behövs bara tillräckligt med pengar för att kunna dra igång bygget.

Huset som man vill bygga i Motala är på 250 kvadratmeter och har plats för fordon och båtar, personalutrymmen och verkstad. Hela bygget går loss på 1,6 miljoner kronor, hälften av dessa behövs för att kunna dra igång projektet.

– Vi har sökt pengar i fonder och stiftelser men ännu inte fått några positiva svar. Nu går vi ut till företag och privatpersoner och hoppas på sponsring. Det går bra att även sponsra med material eller arbetskraft, säger Håkan Andersson, stationsansvarig.

Han hoppas på att kunna komma igång med bygget redan innan året är slut, markarbetet har man redan fått sponsrat från en entreprenör som ställer upp med ideella krafter.

– Vi har sagt att vi behöver ha ihop 800 000 för att kunna dra igång och sedan fortsätta samla in resten under byggtiden. Sedan kommer ytterligare pengar behövas för att inreda huset, säger Håkan Andersson.

Ett välkommet bidrag var den båt som en man i Motala nyligen skänkte till organisationen.

– Båten ligger nu ute för försäljning, vi har fått ett bud på 73 000 kronor hittills så det är ett bra bidrag för oss som vi otroligt tacksamma över, säger Håkan Andersson.

Sjöräddningssällskapet är idag utspridda på flera lokaler i Motala och Vadstena. Med det nya stationshuset koncentreras verksamheten dit.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.