Bengt Andersson har donerat sin båt till stationen Vadstena-Motala, som nu ska sälja den och använda pengarna till att bygga stationshus. Foto: Johan Weber, Sjöräddningssällskapet

De samlar pengar till stationshus

Sjöräddningssällskapet i Motala-Vadstena behöver ett stationshus där fordon, utrustning och personal kan samlas. Bygglovet är redan klart - nu behövs bara tillräckligt med pengar för att kunna dra igång bygget.

Huset som man vill bygga i Motala är på 250 kvadratmeter och har plats för fordon och båtar, personalutrymmen och verkstad. Hela bygget går loss på 1,6 miljoner kronor, hälften av dessa behövs för att kunna dra igång projektet.

– Vi har sökt pengar i fonder och stiftelser men ännu inte fått några positiva svar. Nu går vi ut till företag och privatpersoner och hoppas på sponsring. Det går bra att även sponsra med material eller arbetskraft, säger Håkan Andersson, stationsansvarig.

Han hoppas på att kunna komma igång med bygget redan innan året är slut, markarbetet har man redan fått sponsrat från en entreprenör som ställer upp med ideella krafter.

– Vi har sagt att vi behöver ha ihop 800 000 för att kunna dra igång och sedan fortsätta samla in resten under byggtiden. Sedan kommer ytterligare pengar behövas för att inreda huset, säger Håkan Andersson.

Ett välkommet bidrag var den båt som en man i Motala nyligen skänkte till organisationen.

– Båten ligger nu ute för försäljning, vi har fått ett bud på 73 000 kronor hittills så det är ett bra bidrag för oss som vi otroligt tacksamma över, säger Håkan Andersson.

Sjöräddningssällskapet är idag utspridda på flera lokaler i Motala och Vadstena. Med det nya stationshuset koncentreras verksamheten dit.