Jannica Hagfors visar några av de plagg som just nu visas i den nya utställningen i Nora konsthall. Foto: Ann-Louise Larsson/Linda Andersson
En av bilderna som ingår i utställningen. Foto: Linda Andersson

Mode med inspiration från naturens mystik visas i Nora

I Noras konsthall pågår just nu utställningen "Den blå timmen­", där foto och film kombineras med en modekollektion som hämtar inspiration från naturens mystik.

För andra gången på två år ställer­ Jannica Hagfors ut i Nora. Förra året medverkade hon i en utställning med temat kvinnor på Bryggeriet, där hon visade kreationer skapade för väderkatastrofer; exempelvis en balklänning som kunde användas som tält.

– Jag tyckte att det hon visade var så intressant och tankeväckande att jag valt att visa hennes design för vår konstpublik igen, denna gång i Nora konsthall, säger­ Elin Sörman, kultursekreterare i Nora kommun.

I år har Jannica med sig sitt examensarbete från Beckmans designhögskola till Nora konsthall, som tar sin utgångspunkt

i skogsfinska berättelser och myter. I centrum står förhållandet mellan skogsfinnarna och skogarnas beskyddare, Skogsrået, vilket byggde på respekt, rädsla och vördnad.

– Jag är väldigt intresserad av skogen och har släkt långt tillbaka som var Svedjefinnar. Det var där jag tog utgångspunkt i mitt arbete och har jobbat mycket med mystiken och de väsen som man trodde på, jag ”personifierar” skogsrået, berättar Jannica Hagfors, som innan hon började med utställningen besökte finnskogarna i Värmland som inspiration.

Utställningen består av sju klädeskreationer, samt en rad foton och illustrationer och en film som kommer att visas under hela tiden­ utställningen pågår, till och med 30 oktober. För film och foto­grafi står Linda Andersson. 

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Helgens Konstslingan – rekord i utställningsstopp

I helgen är det dags för den 13:de Konstslingan. Fotograf och egenföretagare Malin Ljungquist visar 365 bilder ur projektet Livet i Hörsta skola - där även nio andra kreatörer finns på plats.

Premiären som äntligen blir av

Den andra oktober är det äntligen premiär för Lekebergsrevyns otursförföljda fars på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

”Hej, jag ska bli musikproducent”

Som far och son må de vara lika till det yttre, ha samma rörelsemönster och att de gillar ett roligt skämt. Men det finns också skillnader. Möt Rolf Johnsson och Niklas Edberger som båda har kreativa yrken men med helt olika publik.

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.