Jannica Hagfors visar några av de plagg som just nu visas i den nya utställningen i Nora konsthall. Foto: Ann-Louise Larsson/Linda Andersson
En av bilderna som ingår i utställningen. Foto: Linda Andersson

Mode med inspiration från naturens mystik visas i Nora

I Noras konsthall pågår just nu utställningen "Den blå timmen­", där foto och film kombineras med en modekollektion som hämtar inspiration från naturens mystik.

För andra gången på två år ställer­ Jannica Hagfors ut i Nora. Förra året medverkade hon i en utställning med temat kvinnor på Bryggeriet, där hon visade kreationer skapade för väderkatastrofer; exempelvis en balklänning som kunde användas som tält.

– Jag tyckte att det hon visade var så intressant och tankeväckande att jag valt att visa hennes design för vår konstpublik igen, denna gång i Nora konsthall, säger­ Elin Sörman, kultursekreterare i Nora kommun.

I år har Jannica med sig sitt examensarbete från Beckmans designhögskola till Nora konsthall, som tar sin utgångspunkt

i skogsfinska berättelser och myter. I centrum står förhållandet mellan skogsfinnarna och skogarnas beskyddare, Skogsrået, vilket byggde på respekt, rädsla och vördnad.

– Jag är väldigt intresserad av skogen och har släkt långt tillbaka som var Svedjefinnar. Det var där jag tog utgångspunkt i mitt arbete och har jobbat mycket med mystiken och de väsen som man trodde på, jag ”personifierar” skogsrået, berättar Jannica Hagfors, som innan hon började med utställningen besökte finnskogarna i Värmland som inspiration.

Utställningen består av sju klädeskreationer, samt en rad foton och illustrationer och en film som kommer att visas under hela tiden­ utställningen pågår, till och med 30 oktober. För film och foto­grafi står Linda Andersson.