Jannica Hagfors visar några av de plagg som just nu visas i den nya utställningen i Nora konsthall. Foto: Ann-Louise Larsson/Linda Andersson
En av bilderna som ingår i utställningen. Foto: Linda Andersson

Mode med inspiration från naturens mystik visas i Nora

I Noras konsthall pågår just nu utställningen "Den blå timmen­", där foto och film kombineras med en modekollektion som hämtar inspiration från naturens mystik.

För andra gången på två år ställer­ Jannica Hagfors ut i Nora. Förra året medverkade hon i en utställning med temat kvinnor på Bryggeriet, där hon visade kreationer skapade för väderkatastrofer; exempelvis en balklänning som kunde användas som tält.

– Jag tyckte att det hon visade var så intressant och tankeväckande att jag valt att visa hennes design för vår konstpublik igen, denna gång i Nora konsthall, säger­ Elin Sörman, kultursekreterare i Nora kommun.

I år har Jannica med sig sitt examensarbete från Beckmans designhögskola till Nora konsthall, som tar sin utgångspunkt

i skogsfinska berättelser och myter. I centrum står förhållandet mellan skogsfinnarna och skogarnas beskyddare, Skogsrået, vilket byggde på respekt, rädsla och vördnad.

– Jag är väldigt intresserad av skogen och har släkt långt tillbaka som var Svedjefinnar. Det var där jag tog utgångspunkt i mitt arbete och har jobbat mycket med mystiken och de väsen som man trodde på, jag ”personifierar” skogsrået, berättar Jannica Hagfors, som innan hon började med utställningen besökte finnskogarna i Värmland som inspiration.

Utställningen består av sju klädeskreationer, samt en rad foton och illustrationer och en film som kommer att visas under hela tiden­ utställningen pågår, till och med 30 oktober. För film och foto­grafi står Linda Andersson. 

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ta ditt ansvar i denna mörka tid!

December är årets mörkaste månad. I år känns den extra mörk. Men december är också en månad där vi tänder ljusen. December är en månad som vi tillsammans kan göra ljusare.

Låt oss göra det.

Få av oss nu levande har tidigare upplevt en pandemi av den omfattning som vi nu lever mitt i. Vi har kanske läst om spanska sjukan och andra smittsamma sjukdomar genom historien. Vi har kanske förundrats över hur folket då inte lyckades hantera pandemin. Nu lever vi mitt i historien, och andra som kommer efter oss ska en gång läsa om vad som hände och varför vi gjorde som vi gjorde, och några kommer kanske undra varför vi inte gjorde som vi borde – när vi ändå hade kunskapen.

Det är nu det gäller. För dig och mig. Det är sagt förut. Men det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan påverka utgången av den här pandemin. Det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan minska smittspridning, sjukdom och död.

Det finns ingen annan som kan göra det åt oss.

Så låt oss göra det.

Låt oss ta det ansvaret och kalla det för ett historiskt ansvar. I vårt fria samhälle är råd och restriktioner som begränsar våra fri- och rörligheter något som vi inte alls är vana vid. Det innebär uppoffringar som vi egentligen inte är beredda till. Nu när det blir jul och allt, nu när vi behöver våra helger och högtider som aldrig förr.

Kanske tänker en del av er att det inte är så noga. Att jag inte blir sjuk, och om jag blir det så klarar jag det. Kanske är det så. Men är du smittad kan du sprida sjukdom till andra – kanske till främmande människor, kanske till dina egna nära och kära, en mormor, eller en nära vän. Och kanske är de inte så starka som du är och därför inte klarar av att bli sjuka.  

Så låt oss göra det.

Låt oss ta ett historiskt ansvar för varandra, över julen och helgerna och så länge det behövs.

Därför: Följd de råd som ges.

Umgås bara med de personer du normalt träffar.

Stanna hemma när du är sjuk.

Håll avstånd och undvik platser med trängsel.

Låt oss tillsammans göra december ljusare.

God Jul och Gott Nytt År – Ta hand om varandra!

För mer information om råd och riktlinjer: www.regionorebrolan.se och www.folkhalsomyndigheten.se

Rickard Simonsson, regiondirektör
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör

Ulrika Linder skildrar sin vardag på soptippen

Ulrika Linder har precis debuterat med boken Återvinningscentralen, en bok där hon skildrar vardagen på en soptipp.

Premiär på Bergslagens minsta teater mitt i Nora

Den 29 oktober är det premiär på Ylva Eggehorns nyskrivna monolog "Det kom så mycket emellan". Den spelas på Bergslagen minsta teater i Nora.
Stefan Nykvist gör solo comeback. Foto: Pressbild: Peter Larsson

Stefan Nykvist till Vretstorp

Stefan Nykvist lämnade Larz-Kristerz 2013. Nu är han tillbaka som soloartist och kommer till Vretstorps Folkets hus den 23 oktober.

Stefan Nykvist har gjort det mesta som artist, vunnit Dansbandskampen, kommit 2:a

i Körslaget, medverkat i Allsång på Skansen, Så ska det låta med mera. De senaste sju åren har han spelat ”Skinnar Mäster”

i Skinnarspelet i Malung.

Under 2013 meddelade Stefan att han skulle lämna Larz-Kristerz, det slog ner som en bomb. Sedan har han ständigt fått frågan från sina fans ”när får vi höra ny musik ifrån dig?”

Den 11 september släppte han soloalbumet Stefan Nykvist.

”Den här skivan är väldigt mycket jag. Den innehåller låtar­ som följt mej genom åren. Charm, kärlek och humor har fått gå före perfektion. Den är också ett tack till alla dom fantastiska gamla svenska orkestrar som inspirerat mej genom åren”, säger Stefan Nykvist i en pressinfo.

Stefan vurmar för folkparker och bygdegårdar, ställen där gammal som ung samlas, dansar och har skoj. Därmed gästar han Vretstorps Folkets hus den 23 oktober.

Det är första gången som Stefan kliver fram som upphovsman.

Ingela och Lars Agger har gott om material i sina respektive ateljéer. En del av det kommer att visas i Aggers hus under Konstslingan. Foto: Cathrine Gustavsson

Aggers öppnar för besök

Efter några års uppehåll är Ingela och Lars Agger återigen med på årets Konstslingan nu till helgen. – Det är ett härligt sätt att träffa folk, säger konstnärsparet i Östansjö.

2020 skulle vara festernas år för Aggers. 20 år sedan de startade verksamhet i Aggershus, 70-årig födelsedag för Ingela och på det deras guldbröllop.

Det blev ett litet ”familjekalas” med besökarna väl utspridda vid olika bord. Firandet av Aggershus skjuts upp till nästa år.

Som på alla andra ställen har de fått ställa om, både privat och vad gäller planerade konserter i Aggershus.

– Jag bestämmer den 14 oktober om stråkkonserten den 14 november kan bli av. Det är ju en liten publik redan nu som får plats, så med färre fungerar det inte ekonomiskt, säger Ingela.

Mix visas

När konsertverksamheten i Aggershus ställts in fanns i stället det utrymmet som utställningslokal för att vara med på Konstslingan. Det är tre-fyra år sedan Aggers senast var med.

– Det kommer inte att vara öppet i våra ateljéer, utan vi gör ett urplock och visar i Aggershus vad vi håller på med, säger Lars Agger.

Besökarna kommer att få se måleri, teckningar och skulpturer – en mix av både gammalt och nytt. Visst är det alltid en hel del jobb för att få till en utställning, men samtidigt ger det också mycket tillbaka.

– Jag blir gladast om jag kan beröra någon med det jag gör. Det handlar inte om att besökaren ska säga ”Å vad snyggt”, utan att de känner något i mötet med bilden, att det blir ett samtal, säger Ingela.

Det blir årets andra utställning i Aggershus. I sommar hade de sin sommarutställning under tre helger och veckorna däremellan.

– Det var en väldigt härlig stämning. Cirka 300 personer besökte oss, och närmare 90 procent hade med sig lunch eller fika. Folk var bara här, satt i trädgården, vissa stannade i flera timmar. Det blev en fin mötesplats, säger Ingela.

Spännande väntan

Att de är kreativa och fortsätter att skapa råder ingen tvekan om. Som många år tidigare har de precis skickat in bidrag för att försöka komma med på nästa Liljevalchs vårsalong.

Lars har varit med tio gånger tidigare. Ingela en.

– Det är alltid roligt att skicka in och spännande att se om vi kommer med, säger Lars.

Det finns förstås stora skillnader mellan en egen utställning och den jurybedömda Liljevalchs.

– Här hemma bestämmer vi ju helt själva, vad som ska med och hur det ska hänga. Jag brukar göra ett förslag och sedan kommer Ingela och har lite åsikter. Det blir också närmare möten med publiken, säger Lars.

– Annars ska en jury eller en gallerist ha åsikter. Det roliga med Liljevalchs är att det kan ringa folk flera år senare, så det är ett viktigt skyltfönster.