Jannica Hagfors visar några av de plagg som just nu visas i den nya utställningen i Nora konsthall. Foto: Ann-Louise Larsson/Linda Andersson
En av bilderna som ingår i utställningen. Foto: Linda Andersson

Mode med inspiration från naturens mystik visas i Nora

I Noras konsthall pågår just nu utställningen "Den blå timmen­", där foto och film kombineras med en modekollektion som hämtar inspiration från naturens mystik.

För andra gången på två år ställer­ Jannica Hagfors ut i Nora. Förra året medverkade hon i en utställning med temat kvinnor på Bryggeriet, där hon visade kreationer skapade för väderkatastrofer; exempelvis en balklänning som kunde användas som tält.

– Jag tyckte att det hon visade var så intressant och tankeväckande att jag valt att visa hennes design för vår konstpublik igen, denna gång i Nora konsthall, säger­ Elin Sörman, kultursekreterare i Nora kommun.

I år har Jannica med sig sitt examensarbete från Beckmans designhögskola till Nora konsthall, som tar sin utgångspunkt

i skogsfinska berättelser och myter. I centrum står förhållandet mellan skogsfinnarna och skogarnas beskyddare, Skogsrået, vilket byggde på respekt, rädsla och vördnad.

– Jag är väldigt intresserad av skogen och har släkt långt tillbaka som var Svedjefinnar. Det var där jag tog utgångspunkt i mitt arbete och har jobbat mycket med mystiken och de väsen som man trodde på, jag ”personifierar” skogsrået, berättar Jannica Hagfors, som innan hon började med utställningen besökte finnskogarna i Värmland som inspiration.

Utställningen består av sju klädeskreationer, samt en rad foton och illustrationer och en film som kommer att visas under hela tiden­ utställningen pågår, till och med 30 oktober. För film och foto­grafi står Linda Andersson. 

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Löafilmaren Nina Hedenius får årets Dan Andersson-pris

Dokumentärfilmaren Nina Hedenius från Löa har fått årets "Dan Andersson-pris". Priset instiftades 1963 och har sedan dess delats ut årligen av Dan Andersson-sällskapet.
Renate den Hartog, producent, och Magnus Wetterholm krattar rent konkret manegen inför sommaren. Foto: Cathrine Gustavsson

De längtar efter publiken men beslut om ”Dollar” dröjer till maj

Noras egen teaterdirektör Magnus Wetterholm krattar manegen och när en intensiv längtan efter att få ta emot publiken igen. Definitivt beslut om att öppna dröjer.

Att vara teaterdirektör och skådespelare innebär inte bara att trampa scentiljor och ta emot publikens jubel. Fråga Magnus Wetterholm i Nora. Som en av många kulturaktörer i vårt län har året inneburit färre föreställningar och en stor ovisshet.

Beslutet om att restriktionerna vad gäller teatrar och konserter förlängs från den 11 april till den 3 maj påverkade förstås även Stadra teater.

– Allt är osäkert. Jag försöker att inte jaga upp mig för mycket, säger Magnus.

Trots den stora osäkerheten pågår arbetet med sommarens produktion ”Dollar” skriven av Hjalmar Bergman. Magnus kallar den en komedi med mörka bottnar – om kärlek, makt, moral och pengar.

– Människor behöver glädje nu. Min uppfattning är att många mår dåligt, de saknar något. Min enda önskan är att de som bestämmer ska ge oss lite hopp, säger Magnus.

De senaste förändringarna skjuter på hans definitiva beslut till den 3 maj. Det påverkar de 15 personerna på scen förutom regissör, sufflör, scenograf och de som jobbar med kostym och ljus. Målet är fortfarande premiär den 2 juli, 39 föreställningar och en publik på max 50 personer – mot normala 150. Fiket kommer organiseras på nytt sätt, kanske med korgar för parksittning.

– Jag har en intensiv längtan efter att möta publiken, det ger mening i det jag gör, det är det jag vill.

Evelina Dovsten, 33 år, ställer ut hos Konsthantverkarna i Örebro till den 3 mars. Foto: Kristin Larsson
Foto: Privat
Evelina Dovsten Foto: Privat

Evelina ställer ut friblåst glaskonst

Just nu pågår utställningen "Klyva universum för att förstå" hos Konsthantverkarna i Örebro, med glaskonst av Evelina Dovsten.

Det var genom faster Gunilla Dovsten som Evelina upptäckte glaskonsten. Som 15 åring fascinerades hon av hur glasblåsning både kunde vara ett hantverk och en konstform. Evelinas faster, Gunilla är verksam som konstnär i Lindesberg, och var tidigt en inspirationskälla.

Efter att ha arbetat som lärling på ett glasblåseri i tonåren, gick hon hantverksprogrammet på gymnasiet, med inriktning mot glasblåsning. Därefter följde studier i konstvetenskap på Stockholms universitet och en masterexamen på Konstfack.

Hon har arbetat i Skottland och Japan, och utbildat sig i New York.

I dessa corona-tider passar Evelina på att arbeta med sin egen glaskonst, i ateljén som ligger i en gammal porslinsfabrik i Gustavsberg.

Evelina blåser för hand och utan former – så kallat friblås. Ett tema i hennes konst handlar om ”tyst kunskap”, det vill säga motorisk kunskap som människan besitter genom repetitiva rörelser, exempelvis att gå, cykla eller knyta skosnören. Hon arbetar med den subjektiva relationen mellan kropp, rörelser och hantverk. Hon fascineras även av hur vetenskap och hantverk förenas, bland annat i ett laboratorium.

Trots pandemin har Evelina haft möjlighet att arbeta med sin konst. För att finansiera skapandet jobbar hon deltid som utställningskoordinator på Gustavsbergs konsthall och säljer glaskonst via Designtorget. Så såg det ut även innan pandemin.

– Som konstnär är jag van vid att arbeta i motvind, påpekar Evelina. 

Utställningen hos Konsthantverkarna i Örebro var inplanerad sedan ett år tillbaka. Evelina har tidigare medverkat i konstrundor i länet och på så vis lärt känna konstnärer och gallerister.

– Jätte roligt att få ställa ut hos Konsthantverkarna och att få komma till Örebro! säger hon.

Faster Gunilla Dovsten ställer även ut sin konst där, fram till och med den 22 februari.

Text: Isabel Kitzler Hallqvist

Hon experimenteraroch dras till linjerna

Över 4 000 sökte - 158 konstnärer antogs. För andra gången kommer Glanshammarskonstnären Christina Råhlén att medverka på Liljevalchs Vårsalong - som i år blir en sommarsalong. – Bilderna kommer under processen. Jag vet inte hur det ska se ut, men för mig blir 1+1=3, säger Christina.

Ta ditt ansvar i denna mörka tid!

December är årets mörkaste månad. I år känns den extra mörk. Men december är också en månad där vi tänder ljusen. December är en månad som vi tillsammans kan göra ljusare.

Låt oss göra det.

Få av oss nu levande har tidigare upplevt en pandemi av den omfattning som vi nu lever mitt i. Vi har kanske läst om spanska sjukan och andra smittsamma sjukdomar genom historien. Vi har kanske förundrats över hur folket då inte lyckades hantera pandemin. Nu lever vi mitt i historien, och andra som kommer efter oss ska en gång läsa om vad som hände och varför vi gjorde som vi gjorde, och några kommer kanske undra varför vi inte gjorde som vi borde – när vi ändå hade kunskapen.

Det är nu det gäller. För dig och mig. Det är sagt förut. Men det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan påverka utgången av den här pandemin. Det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan minska smittspridning, sjukdom och död.

Det finns ingen annan som kan göra det åt oss.

Så låt oss göra det.

Låt oss ta det ansvaret och kalla det för ett historiskt ansvar. I vårt fria samhälle är råd och restriktioner som begränsar våra fri- och rörligheter något som vi inte alls är vana vid. Det innebär uppoffringar som vi egentligen inte är beredda till. Nu när det blir jul och allt, nu när vi behöver våra helger och högtider som aldrig förr.

Kanske tänker en del av er att det inte är så noga. Att jag inte blir sjuk, och om jag blir det så klarar jag det. Kanske är det så. Men är du smittad kan du sprida sjukdom till andra – kanske till främmande människor, kanske till dina egna nära och kära, en mormor, eller en nära vän. Och kanske är de inte så starka som du är och därför inte klarar av att bli sjuka.  

Så låt oss göra det.

Låt oss ta ett historiskt ansvar för varandra, över julen och helgerna och så länge det behövs.

Därför: Följd de råd som ges.

Umgås bara med de personer du normalt träffar.

Stanna hemma när du är sjuk.

Håll avstånd och undvik platser med trängsel.

Låt oss tillsammans göra december ljusare.

God Jul och Gott Nytt År – Ta hand om varandra!

För mer information om råd och riktlinjer: www.regionorebrolan.se och www.folkhalsomyndigheten.se

Rickard Simonsson, regiondirektör
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör