Linda Sedström från Askersund vann i helgen SM i trav för damer med hästen Rally-Gunnar.

Linda från Askersund vann dam-SM i trav

Linda Sedström från Askersund vann i lördags SM i trav för damer på Åbytravet i Göteborg. – Vi fick ett bra lopp, där allting stämde, berättar hon.

Linda Sedström har ägnat sig åt travsporten sedan 17-års åldern och har en tidigare SM-seger i bagaget från 2018, då med egna hästen Final Dream. Helgens SM-final var en av årets stora händelser och trots att Linda inte var någon av förhandsfavoriterna så kunde hon ändå resa hem från Göteborg med en seger i bagaget.

– Jag fick till ett perfekt lopp helt enkelt, Rally-Gunnar gjorde det riktigt bra. De andra körde lite för fort i början, jag låg lite efter men kunde hämta hem det på slutet, säger hon. Först 50-75 meter från mållinjen förstod Linda att hon nog skulle vinna.

Finalen kördes förstås utan publik, vilket förtar lite av upplevelsen tycker Linda.

– Det tar bort lite av känslan, men jag är samtidigt väldigt glad över att vi ändå kan fortsätta tävla, även om det är utan publik, säger Linda Sedström.

Körde Rally-Gunnar för andra gången

Den femåriga hästen Rally-Gunnar är tränad av Ulf Stenströmer och det var andra gången Linda körde honom.

– Jag kvalade in med Rally-Gunnar och därför var det även honom jag fick köra i finalen. Ingen av mina egna hästar passade in i just den här uttagningen, säger hon.

Efter uttagningen har Linda haft två veckor på sig att förbereda sig inför loppet.

– Det man gör i förberedelse är att försöka analysera hur konkurrenterna kommer köra och lägga upp en bra taktik, säger hon.

14 egna hästar hemma på gården

Hemma på gården utanför Askersund finns 14 egna hästar, de flesta tävlar men några är fortfarande för unga för tävlan.

– Travsporten pågår i stort sett året runt och några fler tävlingar ska vi hinna med i år, men ingen lika stor som SM.

Förstapriset i Dam-SM var 110 000 kronor. Lördagens seger var Lindas första V75 seger

Hunden Apolla älskar att åka med när Lena tränar hemma i Ingvaldstorp. Foto: Sofie Isaksson
Zatijn travar på och drar marathonvagnen. Foto: Sofie Isaksson
Lena borstar Zatijn efter turen och Joop JB bevakar. Foto: Sofie Isaksson

Finslipar på detaljerna inför VM

Vant styr hon Zatijn med piskan - hennes förlängda skänkel Nu finslipar ekipaget detaljerna hemma i Ingvaldstorp inför VM i Pau. – Det ska bli jätteroligt, säger kusken Lena Elander.

Förra veckan var Lena Elander och tränade dressyr för Cecilia Hansson på Duveholms Stallbacke. Ett besök till blir det innan avfärd till VM. Det gäller att finslipa detaljerna.

– Jag har gråtit för att Zacke är så duktig. Roligast är marathon och precisions momenten – det är så häftigt att vi har sampelet i farten, säger Lena.

Lena Elander har alltid ridit, tävlat i hoppning med ponny och skogsridit. 2008 skadade hon en svanskota vilket gjorde att hon inte kunde sitta i en sadel. Men hon skulle tillbaka till sina hästar. En rockard införskaffades, en vän till henne i Julita höll på sportkörning, vilket fångade hennes intresse.

– Jag började köra för profilen Barbro Nilsson i Kungsör, tyvärr är hon nu borta. Men jag har kontakt med hennes dotter, säger Lena.

På den vägen är det. Sportkörning blev hennes nya driv med den 16-åriga hästen Zatijn eller Zacke från Holland. 2016 deltog i sitt första VM och där kom de på en 28:de plats av 75 startande.

Nu är ekipaget ett av de fyra svenska som kvalat till VM i sportkörning i Pau i Frankrike. De reser iväg den 11 oktober och den 20 oktober startar tävlingarna. Hennes groom, medtävlare är Anna Lindner från Marsjö.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn. I dressyr och precision är groomen mer ett vackert tillägg berättar Lena. I marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter.

– Här i Sverige är det de närmast anhöriga som tittar på tävlingar oftast. Många svenskar har sporten mer som en hobby. Men utomlands är sportkörning betydligt större.

Och visst kostar det om det smakar. Ett bidrag får de från Ridsportförbundet men i övrigt får de stå för kostnaderna själva. Hennes dotter Emma Lund har startat en insamling via Facebook och de söker sponsorer för Team Elander.

– Vi tävlar för Sverige och vi gör det för att det är kul men det är inget man blir rik på, säger Lena.

Med på resan åker även hennes dotter Emma och brorsdotter Felicia Elander. De kommer vara hästskötare och medhjälpare.

Efter VM är Lenas tanke att köra med hennes andra häst Joop JB som hon tävlat två lätta tävlingar med i Katrineholm. Groomen Anna Lindner tänker hon ska få tävla med Zatijn.

Vad är din styrka med hästarna tror du?

– Det här är svårt men jag har ju ändå lyckats så jag kanske har det i mig. Jag har inte för bråttom, jag väntar ut hästarna. Det får ta sin tid att få dem dit jag vill.

Svenska Ridsportförbundet kommer meddela om det blir några ändringar på grund av rådande pandemi.