Linda Sedström från Askersund vann i helgen SM i trav för damer med hästen Rally-Gunnar.

Linda från Askersund vann dam-SM i trav

Linda Sedström från Askersund vann i lördags SM i trav för damer på Åbytravet i Göteborg. – Vi fick ett bra lopp, där allting stämde, berättar hon.

Linda Sedström har ägnat sig åt travsporten sedan 17-års åldern och har en tidigare SM-seger i bagaget från 2018, då med egna hästen Final Dream. Helgens SM-final var en av årets stora händelser och trots att Linda inte var någon av förhandsfavoriterna så kunde hon ändå resa hem från Göteborg med en seger i bagaget.

– Jag fick till ett perfekt lopp helt enkelt, Rally-Gunnar gjorde det riktigt bra. De andra körde lite för fort i början, jag låg lite efter men kunde hämta hem det på slutet, säger hon. Först 50-75 meter från mållinjen förstod Linda att hon nog skulle vinna.

Finalen kördes förstås utan publik, vilket förtar lite av upplevelsen tycker Linda.

– Det tar bort lite av känslan, men jag är samtidigt väldigt glad över att vi ändå kan fortsätta tävla, även om det är utan publik, säger Linda Sedström.

Körde Rally-Gunnar för andra gången

Den femåriga hästen Rally-Gunnar är tränad av Ulf Stenströmer och det var andra gången Linda körde honom.

– Jag kvalade in med Rally-Gunnar och därför var det även honom jag fick köra i finalen. Ingen av mina egna hästar passade in i just den här uttagningen, säger hon.

Efter uttagningen har Linda haft två veckor på sig att förbereda sig inför loppet.

– Det man gör i förberedelse är att försöka analysera hur konkurrenterna kommer köra och lägga upp en bra taktik, säger hon.

14 egna hästar hemma på gården

Hemma på gården utanför Askersund finns 14 egna hästar, de flesta tävlar men några är fortfarande för unga för tävlan.

– Travsporten pågår i stort sett året runt och några fler tävlingar ska vi hinna med i år, men ingen lika stor som SM.

Förstapriset i Dam-SM var 110 000 kronor. Lördagens seger var Lindas första V75 seger

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Askersunds nya damlag i innebandy längtar efter att börja träna "på riktigt" inomhus. Foto: Ann-Louise Larsson
Damlaget tränas av Nina Törnquist och Thomas Wilhelmsson. Foto: Ann-Louise Larsson

Uppsving för innebandyn

Askersunds innebandyklubb står starkare än på länge med både ett herrlag och ett damlag redo för seriespel till hösten.

Sedan några veckor tillbaka har Askersund ett eget damlag i innebandy – något som klubben saknat under de senaste tre-fyra åren. Tjejerna har under rådande omständigheter bara kunnat träna fys utomhus vid utegymmet på Solberga IP. Längtan efter att komma in i idrottshallen och få spela innebandy tillsammans är stor.

– Vi hoppas på att kunna komma in i höst, till en början kör vi på fysträning utomhus och lite tid till att lära känna varandra, säger tränarna Thomas Wilhelmsson och Nina Törnquist.

En del av tjejerna i laget har tränat tillsammans länge, andra är helt nya och har haft ett längre uppehåll eller spelat i andra klubbar.

– Vi gjorde ett inlägg på Facebook som vi la upp i några lokala grupper och på den vägen fick vi kontakt med flera av tjejerna, säger Nina Törnquist.

Yngsta lagmedlemmarna är 16 år och kommer direkt från damjuniorlaget, äldsta är lite drygt 30 och kommer från en annan klubb.

– Jag älskar innebandy. När det inte funnits damlag här har jag spelat i en annan klubb så det känns jättekul att vi har fått ihop ett lag i Askersund nu, säger Lina Nirholt, en av de äldsta i laget.

Lagkapten Alva Persson har höga förhoppningar inför den kommande säsongen.

– Vi siktar högt, det känns väldigt bra så här långt, säger hon.

Damlaget kommer att spela i division 3, som är en nystartad division i förbundet i distriktet. Tidigare har det bara funnits två divisioner för damer.

– Det känns som om det blivit ett uppsving för innebandyn i stort sista året, inte bara lokalt för oss i klubben utan i hela distriktet. Jag hoppas också på ett distriktslag för damerna, vi har flera spelare som skulle vara aktuella för en sådan satsning, säger Thomas Wilhelmsson.

Han tycker att det är viktigt för klubben att det finns både ett damlag och ett herrlag.

– De yngre behöver några att se upp till och att det finns möjligheter att spela sig hela vägen upp i klubben, säger han och ser fram emot att kunna bjuda in juniorlagen till dam- och herrlagens matcher så snart det är möjligt.

Vilgot från Fjugesta siktar på att vinna SM i crosskart

Till helgen körs den andra av totalt fyra deltävllingar i SM i crosskart och en av deltagarna är 11-årige Vilgot Wetter från Fjugesta som tävlar för MK Ran Askersund.

Isabella är Sveriges segerrikaste ponnykusk

14-åriga Isabella Jansson Wiklund från Bengtesfall, Lindesberg, är Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020. Nu laddar hon för årets säsong och hoppas på att både spräcka 30-segrarsgränsen och ta licens för stora hästar.

Orienteringsfest med elitglans

På påskaftonens eftermiddag sågs orienteringslandslaget i centrala Askersund. Här tränades sprint inför EM i maj. Dessutom passade ett femtiotal lokala orienterare på att testa den alldeles nya sprint-kartan som klubben fått.
Efter dressyr och marathon avslutades VM i sportkörning i franska Pau med precision. Det svenska laget består av Johan Herner, Thomas Sjöberg och Lena Elander. Foto: Emma Lund
Foto: Emma Lund

Bäst känsla i precisionen – Team Elander hemma efter VM i Pau

– Det var jättesvåra banor men verkligen jätteroligt, säger Lena Elander i Vingåkers Ryttarförening, från Ingvaldstorp.Det blev en nionde plats totalt för det svenska laget vid VM i sportkörning i franska Pau. Lena Elander slutade på 34:e plats individuellt.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn.

I dressyr och precision är groomen ett vackert tillägg enligt­ Lena men i marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter. Hennes groom, medtävlare, är Anna Lindner från Marsjö. Den 16-åriga hästen heter Zatijn, kallas Zacke.

– I dressyren hade Zacke för dålig power, han skulle behövt mer energi. I marathon tror jag han var lite mör i kroppen, säger Lena Elander.

Det tar fyra dygn att åka ner till Pau. De stannade och övernattade på vägen ner och även Zacke fick övernatta i olika stall i Frankrike, Holland, Tyskland och Sverige under resan.

– I precisionen kändes Zacke jättebra och väldigt fräsch, tyvärr petade vi ner några bollar

i hastigheten. Det det var tekniskt avancerade, långa och trånga banor som det ska vara på VM.

Både Lena Elander och Zacke är rutinerade. 2016 deltog de

i sitt första VM, då kom de på en 28:de plats av 75 startande. Förutom Lena Elander tävlade Johan Herner och Thomas Sjöberg i det svenska laget. Vann lagtävlingen gjorde Nederländerna.