Nu ska Hyndevadsdammen byggas om. Foto: Arkiv: Madeleine Lindahl

Hyndevadsdammen byggs om – ska rädda Hjälmarens nivå

Nu startar arbetet för att bygga om Hyndevadsdammen i Eskils­tuna. En modernare reglering och tillförlitlig flödesmätare i lilla dammen står först på tur. Arbetet beräknas starta nästa sommar.

Kritiken har i sommar varit massiv mot regleringen av Hjälmarens vattennivåer. Namninsamlingar, uppvaktningar och kontakt med landshövdingarna i de berörda länen­ runt sjön är bara något.

Nu ska det bli stopp på problemen. Hjälmarens vattenförbund har beslutat att arbeta för att nästa sommar börja bygga om lilla Hyndevadsdammen. Planen är att dammen ska få ett nytt fundament, hydrauliska luckor som kan fjärrmanövreras samt en flödesmätare som ger kontinuerlig information om aktuellt flöde. Den stora dammen står näst på tur.

Det låter som att detta med hur stort flödet var kom som en överraskning. Stämmer det?

– Verkligheten är den att vi

i vattenförbundet inte haft någon­ egen flödesmätning. Vi har litat på kraftbolagens uppgifter. När SMHI gjort mätningar har det visat­ att det varit en stor diskrepans­ mellan resultaten, säger Anders Olsson, C, Örebros representant i förbundet.

I en pressinformation skriver förbundets avgående ordförande Björn Larsson (S) Eskilstuna, att det nu är ”dags att ta rejäla krafttag och göra en större ombyggnation av hela dammen för att det i framtinden ska vara möjligt att reglera vattennivån i Hjälmaren utifrån nu gällande vattendom”.

Hela arbetet, som ska ske i två etapper, beräknas kosta närmare 70 miljoner kronor – en kostnad som förbundets medlemmar får stå för, enligt Anders Olsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.