Nu ska Hyndevadsdammen byggas om. Foto: Arkiv: Madeleine Lindahl

Hyndevadsdammen byggs om – ska rädda Hjälmarens nivå

Nu startar arbetet för att bygga om Hyndevadsdammen i Eskils­tuna. En modernare reglering och tillförlitlig flödesmätare i lilla dammen står först på tur. Arbetet beräknas starta nästa sommar.

Kritiken har i sommar varit massiv mot regleringen av Hjälmarens vattennivåer. Namninsamlingar, uppvaktningar och kontakt med landshövdingarna i de berörda länen­ runt sjön är bara något.

Nu ska det bli stopp på problemen. Hjälmarens vattenförbund har beslutat att arbeta för att nästa sommar börja bygga om lilla Hyndevadsdammen. Planen är att dammen ska få ett nytt fundament, hydrauliska luckor som kan fjärrmanövreras samt en flödesmätare som ger kontinuerlig information om aktuellt flöde. Den stora dammen står näst på tur.

Det låter som att detta med hur stort flödet var kom som en överraskning. Stämmer det?

– Verkligheten är den att vi

i vattenförbundet inte haft någon­ egen flödesmätning. Vi har litat på kraftbolagens uppgifter. När SMHI gjort mätningar har det visat­ att det varit en stor diskrepans­ mellan resultaten, säger Anders Olsson, C, Örebros representant i förbundet.

I en pressinformation skriver förbundets avgående ordförande Björn Larsson (S) Eskilstuna, att det nu är ”dags att ta rejäla krafttag och göra en större ombyggnation av hela dammen för att det i framtinden ska vara möjligt att reglera vattennivån i Hjälmaren utifrån nu gällande vattendom”.

Hela arbetet, som ska ske i två etapper, beräknas kosta närmare 70 miljoner kronor – en kostnad som förbundets medlemmar får stå för, enligt Anders Olsson.

Öppet för samtal och möten under allhelgona Redo för samtal och möten under allhelgona

Allhelgonaljus, extrainsatta andakter­ samt gott om männi­skor redo för att samtala. Svenska kyrkan specialsatsar inför årets allhelgonahelg.– På ett sätt kanske pandemin gjort att vi talar mer öppet om vår oro, säger kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt i Lerbäck-Snavlunda.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.