Nu ska Hyndevadsdammen byggas om. Foto: Arkiv: Madeleine Lindahl

Hyndevadsdammen byggs om – ska rädda Hjälmarens nivå

Nu startar arbetet för att bygga om Hyndevadsdammen i Eskils­tuna. En modernare reglering och tillförlitlig flödesmätare i lilla dammen står först på tur. Arbetet beräknas starta nästa sommar.

Kritiken har i sommar varit massiv mot regleringen av Hjälmarens vattennivåer. Namninsamlingar, uppvaktningar och kontakt med landshövdingarna i de berörda länen­ runt sjön är bara något.

Nu ska det bli stopp på problemen. Hjälmarens vattenförbund har beslutat att arbeta för att nästa sommar börja bygga om lilla Hyndevadsdammen. Planen är att dammen ska få ett nytt fundament, hydrauliska luckor som kan fjärrmanövreras samt en flödesmätare som ger kontinuerlig information om aktuellt flöde. Den stora dammen står näst på tur.

Det låter som att detta med hur stort flödet var kom som en överraskning. Stämmer det?

– Verkligheten är den att vi

i vattenförbundet inte haft någon­ egen flödesmätning. Vi har litat på kraftbolagens uppgifter. När SMHI gjort mätningar har det visat­ att det varit en stor diskrepans­ mellan resultaten, säger Anders Olsson, C, Örebros representant i förbundet.

I en pressinformation skriver förbundets avgående ordförande Björn Larsson (S) Eskilstuna, att det nu är ”dags att ta rejäla krafttag och göra en större ombyggnation av hela dammen för att det i framtinden ska vara möjligt att reglera vattennivån i Hjälmaren utifrån nu gällande vattendom”.

Hela arbetet, som ska ske i två etapper, beräknas kosta närmare 70 miljoner kronor – en kostnad som förbundets medlemmar får stå för, enligt Anders Olsson.

Relaterade artiklar:

Långdragen utredning om vattennivån (2021-08-26)