Nyligen hölls ett möte på Ösjönäs om fiber i området. Deltog gjorde bland annat representanter från kommunen och länsstyrelsen Foto: Ösjönäs

Nytt hopp om bredband i Tived

Sedan koppartrådarna klipptes i Tived har man problem med att både ringa och använda internet i området – något som ställer till stora problem inte minst för näringsidkare som behöver uppkoppling för att kunna ta betalt.

– Vi har fyra olika mobila bredband, ändå funkar det många gånger inte i alla fall, säger Klas Sannö som driver aktivitetscentret­ Ösjönäs. Det har bland annat gjort att besökare inte kunnat betala­ på plats, utan fått swisha vid ett senare tillfälle.

– Vi sitter med en massa administration nu för att reda ut betalningarna från sommaren.

Nyligen hölls ett möte med bland annat deltagare från Laxå kommun, regionen och länsstyrelsen.

– De gör vad de kan för att driva den här frågan. Jag är nöjd över att de kom hit och lyssnade på oss, men vi behöver verkligen få en lösning på de här problemen, säger Klas Sannö.

Många ideella krafter har drivit frågan under flera år och ett par entreprenörer har varit inkopplade men senare backat ur då man inte funnit lönsamhet i att bygga bredband i området.

– Nu är det en ny entreprenör som har tagit upp det här igen och kallat till möte. Nu kraftsamlar­ vi i bygden för att stå redo när det behövs, säger Klas Sannö.

Mötet hålls den 13 oktober

i IOGT-NTO-lokalen i Finnerödja.

Öppet för samtal och möten under allhelgona Redo för samtal och möten under allhelgona

Allhelgonaljus, extrainsatta andakter­ samt gott om männi­skor redo för att samtala. Svenska kyrkan specialsatsar inför årets allhelgonahelg.– På ett sätt kanske pandemin gjort att vi talar mer öppet om vår oro, säger kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt i Lerbäck-Snavlunda.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.