Johan Hedström har startat Närmat tillsammans med Kadir Osman. Foto: Cathrine Gustavsson
Ägg från Bergs gård.
Bröd från Lokal Surdegsbageri.

Närmat nyaste företaget med lokal mat på nätet

Örebro län har fått ytterligare ett nytt företag med mål att sälja närproducerad råvaror.– Målet är att underlätta för mindre företag att nå nya kunder­ med sina produkter, säger Johan Hedström, en av ägarna till Närmat.

Intresset för lokala, närproducerade råvaror har ökat kraftigt, inte minst under våren i corona­pandemins spår. Redan i dag finns flera kanaler där kunder kan handla lokala produkter och dessutom har näthandel från vanliga butiker ökat rejält. Nu finns ytterligare ett nytt alternativ som sammanför de två: Närmat.

Bakom bolaget Närmat i Sverige­ AB står Johan Hedström och Kadir­ Osman. De registrerade sitt gemensamma aktiebolag i mitten av maj, och nu i slutet av september smög de i gång sin verksamhet.

Levereras till dörren

Närmat erbjuder näthandel med matvaror. Köpet sker helt på internet och varorna levereras direkt­ till dörren.

Hittills finns produkter från bland annat Robertssons, Berga gård och Lokal Surdegsbageri med i utbudet.

– Att vi startade i Örebro län har att göra med att vi själva bor här och tycker det vore roligt om Örebro­ län var först med detta. Hur allt utvecklar sig får vi se. I nuläget fokuserar vi på att få tjänsten att fungera bra här, säger­ Johan Hedström, som även är konsult inom Agro Örebro och affärsutvecklingschef­ på Lavigruppen AB.

– Vi hoppas att vår tjänst innebär att alla som vill ska kunna göra ett aktivt val när det gäller inköp av mat. I förlängningen är vår målsättning att en ökad efter­frågan på i första hand lokala råvaror ska stärka den inhemska livsmedelsproduktionen.

I dagsläget lovar de att det ska vara svenska produkter på deras sajt, helst med så nära produktion som möjligt. De kommer inte att enbart erbjuda varor från det egna länet.

– Vissa produkter kan ju trots allt anses vara lokala om de kommer ifrån andra delar av Sverige, säger Johan Hedström.