Johan Hedström har startat Närmat tillsammans med Kadir Osman. Foto: Cathrine Gustavsson
Ägg från Bergs gård.
Bröd från Lokal Surdegsbageri.

Närmat nyaste företaget med lokal mat på nätet

Örebro län har fått ytterligare ett nytt företag med mål att sälja närproducerad råvaror.– Målet är att underlätta för mindre företag att nå nya kunder­ med sina produkter, säger Johan Hedström, en av ägarna till Närmat.

Intresset för lokala, närproducerade råvaror har ökat kraftigt, inte minst under våren i corona­pandemins spår. Redan i dag finns flera kanaler där kunder kan handla lokala produkter och dessutom har näthandel från vanliga butiker ökat rejält. Nu finns ytterligare ett nytt alternativ som sammanför de två: Närmat.

Bakom bolaget Närmat i Sverige­ AB står Johan Hedström och Kadir­ Osman. De registrerade sitt gemensamma aktiebolag i mitten av maj, och nu i slutet av september smög de i gång sin verksamhet.

Levereras till dörren

Närmat erbjuder näthandel med matvaror. Köpet sker helt på internet och varorna levereras direkt­ till dörren.

Hittills finns produkter från bland annat Robertssons, Berga gård och Lokal Surdegsbageri med i utbudet.

– Att vi startade i Örebro län har att göra med att vi själva bor här och tycker det vore roligt om Örebro­ län var först med detta. Hur allt utvecklar sig får vi se. I nuläget fokuserar vi på att få tjänsten att fungera bra här, säger­ Johan Hedström, som även är konsult inom Agro Örebro och affärsutvecklingschef­ på Lavigruppen AB.

– Vi hoppas att vår tjänst innebär att alla som vill ska kunna göra ett aktivt val när det gäller inköp av mat. I förlängningen är vår målsättning att en ökad efter­frågan på i första hand lokala råvaror ska stärka den inhemska livsmedelsproduktionen.

I dagsläget lovar de att det ska vara svenska produkter på deras sajt, helst med så nära produktion som möjligt. De kommer inte att enbart erbjuda varor från det egna länet.

– Vissa produkter kan ju trots allt anses vara lokala om de kommer ifrån andra delar av Sverige, säger Johan Hedström.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.

Massor av lokala idéer i Glanshammarsbygden

Ässundet, Kulturglädje och julmarknad är tre viktiga projekt runt vilket verksamheten i föreningen Samverkarna i Glanshammarsbygden kretsar.– Det saknas inte idéer, säger ordförande Andreas Svensson.