Johan Hedström har startat Närmat tillsammans med Kadir Osman. Foto: Cathrine Gustavsson
Ägg från Bergs gård.
Bröd från Lokal Surdegsbageri.

Närmat nyaste företaget med lokal mat på nätet

Örebro län har fått ytterligare ett nytt företag med mål att sälja närproducerad råvaror.– Målet är att underlätta för mindre företag att nå nya kunder­ med sina produkter, säger Johan Hedström, en av ägarna till Närmat.

Intresset för lokala, närproducerade råvaror har ökat kraftigt, inte minst under våren i corona­pandemins spår. Redan i dag finns flera kanaler där kunder kan handla lokala produkter och dessutom har näthandel från vanliga butiker ökat rejält. Nu finns ytterligare ett nytt alternativ som sammanför de två: Närmat.

Bakom bolaget Närmat i Sverige­ AB står Johan Hedström och Kadir­ Osman. De registrerade sitt gemensamma aktiebolag i mitten av maj, och nu i slutet av september smög de i gång sin verksamhet.

Levereras till dörren

Närmat erbjuder näthandel med matvaror. Köpet sker helt på internet och varorna levereras direkt­ till dörren.

Hittills finns produkter från bland annat Robertssons, Berga gård och Lokal Surdegsbageri med i utbudet.

– Att vi startade i Örebro län har att göra med att vi själva bor här och tycker det vore roligt om Örebro­ län var först med detta. Hur allt utvecklar sig får vi se. I nuläget fokuserar vi på att få tjänsten att fungera bra här, säger­ Johan Hedström, som även är konsult inom Agro Örebro och affärsutvecklingschef­ på Lavigruppen AB.

– Vi hoppas att vår tjänst innebär att alla som vill ska kunna göra ett aktivt val när det gäller inköp av mat. I förlängningen är vår målsättning att en ökad efter­frågan på i första hand lokala råvaror ska stärka den inhemska livsmedelsproduktionen.

I dagsläget lovar de att det ska vara svenska produkter på deras sajt, helst med så nära produktion som möjligt. De kommer inte att enbart erbjuda varor från det egna länet.

– Vissa produkter kan ju trots allt anses vara lokala om de kommer ifrån andra delar av Sverige, säger Johan Hedström.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.