Erik Jäderqvist är en av eldsjälarna bakom Världens Barn-insamlingen i Lindesberg. Foto: Privat

Lindesberg skramlar till barnen

Den 18 oktober blir det exklusiv Världens Barn-konsert i Lindesberg med enbart 80 biljetter. Samtidigt pågår också en insamling via en digital insamlingsbössa.

En av eldsjälarna bakom arbetet är Erik Jäderqvist, Lindesbergs församling. Han har varit engagerad i Världens Barn-konserteerna sedan 2017 och berättar att det länge var tveksamt om man skulle kunna genomföra något arrangemang i år.

– Vi bestämde oss för att köra, men hålla nere antalet biljetter så att besökarna kan hålla avstånd. Därför gör vi två föreställningar med 40 biljetter till varje, säger han.

Jesper Hugosson håller i konserten och har med sig Albin Fagrell, Ida Luth Lind, Matilda Klack och Andreas Palm, som alla har kopplingar till Lindesberg.

Biljetterna släpptes i fredags och köps på bokhandeln i Lindesberg. Den som inte hinner få en biljett till konserten kan bidra via den digitala insamlingsbössan som skapats för Lindesbergarna.

– Att stå och skramla på torget med bössa nu när vi ska hålla avstånd kändes inte bra, därför hakade­ vi på det digitala initiativet, berättar Erik Jäderqvist.

Målet är att samla in 40 000 kronor – men alla bidrag är välkomna påpekar Erik Jäderqvist.

– Vi förstår att många kanske har det tuffare i år och därför är det lika inte viktigt att nå målet, det viktiga är att vi är med och bidrar, säger Erik Jäderqvist. Förutom församlingen är även Röda korset, Erikshjälpen och Rädda Barnen engagerade i insamlingen.

Den digitala bössan når man på bossan.varldensbarn.se/lindesbergsamlar.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.

Massor av lokala idéer i Glanshammarsbygden

Ässundet, Kulturglädje och julmarknad är tre viktiga projekt runt vilket verksamheten i föreningen Samverkarna i Glanshammarsbygden kretsar.– Det saknas inte idéer, säger ordförande Andreas Svensson.