Erik Jäderqvist är en av eldsjälarna bakom Världens Barn-insamlingen i Lindesberg. Foto: Privat

Lindesberg skramlar till barnen

Den 18 oktober blir det exklusiv Världens Barn-konsert i Lindesberg med enbart 80 biljetter. Samtidigt pågår också en insamling via en digital insamlingsbössa.

En av eldsjälarna bakom arbetet är Erik Jäderqvist, Lindesbergs församling. Han har varit engagerad i Världens Barn-konserteerna sedan 2017 och berättar att det länge var tveksamt om man skulle kunna genomföra något arrangemang i år.

– Vi bestämde oss för att köra, men hålla nere antalet biljetter så att besökarna kan hålla avstånd. Därför gör vi två föreställningar med 40 biljetter till varje, säger han.

Jesper Hugosson håller i konserten och har med sig Albin Fagrell, Ida Luth Lind, Matilda Klack och Andreas Palm, som alla har kopplingar till Lindesberg.

Biljetterna släpptes i fredags och köps på bokhandeln i Lindesberg. Den som inte hinner få en biljett till konserten kan bidra via den digitala insamlingsbössan som skapats för Lindesbergarna.

– Att stå och skramla på torget med bössa nu när vi ska hålla avstånd kändes inte bra, därför hakade­ vi på det digitala initiativet, berättar Erik Jäderqvist.

Målet är att samla in 40 000 kronor – men alla bidrag är välkomna påpekar Erik Jäderqvist.

– Vi förstår att många kanske har det tuffare i år och därför är det lika inte viktigt att nå målet, det viktiga är att vi är med och bidrar, säger Erik Jäderqvist. Förutom församlingen är även Röda korset, Erikshjälpen och Rädda Barnen engagerade i insamlingen.

Den digitala bössan når man på bossan.varldensbarn.se/lindesbergsamlar.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Högsta antalet covidsjuka sedan pandemin började

Antalet personer med bekräftad covid slog ett tråkigt rekord i början av veckan. Samtidigt kan även de mellan 65 och 70 år nu få vaccin.

Jonas är spindeln i nätet för jätteflytten

I maj ska stadsbiblioteket i Örebro börja flytta in i det nybyggda Kulturkvarteret. Jonas Gustafsson är flyttkoordinator för flytten av bibliotek, kulturskola och konsthall.
Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.

Labradoren Albus godkänd assistanshund åt LenaMarie

Nu är Albus godkänd som LenaMaries assistanshund. Hon ser hur mycket de båda lärt sig - och att det finns mer kvar.

Hyttans hemligheter i Löa blir ett gyllene äggmysterium

Inställt 2020 men i sommar tror och hoppas de att "Mysteriet med det gyllene ägget" spelas i Löa hytta. Skådespelarna har tackat ja och är redo.