Inspiration Östernärke: Malin Ljungquist och Anneli Augustsson Lind. Här i ladan på Åkerby ska första träffen ske. Foto: Sofie Isaksson

De vill samla kvinnor i inspirationsnätverk

Anneli Augustsson Lind och Malin Ljungquist vill samla kvinnliga företagare och intresserade till inspirationsträffar. Allt i en positiv anda där de hjälps åt och stärker varandra för att nå sina drömmar.

Anneli Augustsson Lind och Malin­ Ljungquist vill samla kvinnliga­ företagare och intresserade i ett nätverk i Östernärke där alla som ingår även kan bidra till varandras utveckling.

– Det bubblar så mycket här ute i trakterna med små butiker, egenföretagare och konsthantverkare, säger Anneli.

Anneli och Malin beskriver att de vill få till en form av nätverk där kvinnor kan stärka varandra som entreprenörer och personer.

– I Östernärke finns så många kreativa människor med vilja och ambitioner, men det finns ingen riktig plattform. Jag har varit med i stan men det blir inte riktigt­ samma sak då vi utgår från landsbygden. Jag tänker verksamhetsutveckling men lika mycket personlig utveckling, i att sätta ord på det man drömmer om och skulle vilja, säger Malin.

”Missunnar inte männen”

– Vi kvinnor kan vara hårda mot oss själva och varandra, eller konkurrenter. Men det finns så mycket gott som vi kan använda till att stärka oss – tillsammans

i stället, menar Anneli och fortsätter:

– Vi missunnar inte männen men de har redan sina domäner och former.

Anneli är själv medlem i Samverkarna i Östernärke.

– De gör självklart mycket bra, men vi vill framför allt få till ett kvinnligt nätverkande, vi saknar det.

Anneli jobbar halvtid som anställd, driver ett Bed and Breakfast på gården och en julmarknad sedan två år tillbaka. I år är den dock inställd då covid-19 fort­farande har sitt grepp.

Malin jobbar också halvtid och övrig tid i egen verksamhet som dokumentärfotograf av barn och familjer i sin hemmamiljö, för att fånga känslan i bilderna.

Området nätverket utgår ifrån är Stora Mellösa och hela Östernärke, men alla som vill är välkomna att delta.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.