Johan Stedt, jaktvårdskonsult för Örebro/ Värmland på Svenska Jägareförbundet.

Normalår i länet för älgjägarna

Den 12 oktober inleds älg­jakten i länet. Året ser ut att bli ett normal­år med en avskjutning på ungefär 1 800 älgar.

Efter den torra sommaren 2018 då många älgkalvar strök med börjar nu älgstammen

i länet att återhämta sig till ”normalnivåer”, en viss minskning kan ses i södra länsdelen.

– En av förklaringarna är vargarna, som drabbat älgarna främst i Tivedsområdet, säger Johan Stedt, jaktvårdskonsulent­ på Svenska Jägareförbundet

i Örebro län.

Sommaren, som varit förhållandevis blöt och sval, har varit gynnsam för älgarna som fått i sig mer energirik föda.

Avskjutningsnivån i år ligger­ på ungefär samma som förra året, det vill säga runt 1 800 älgar. Minst ett par tusen jägare­ kommer att vara aktiva under­ årets älgjakt och trots att en del av de aktiva jägarna är äldre och i riskgrupper har inte Johan Stedt hört talas om några större tapp i jaktlagen.

– Ur coronasynpunkt är jakt en bra aktivitet, man är utomhus och sitter ofta ensam på pass. Vi har gått ut och uppmanat att hålla avstånd vid samlingar och tänka till kring samåkning och så vidare. Men det här med att hålla avstånd är vi så vana vid nu, jag tror inte att det blir några problem, säger han.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Promenaderna går ofta nere vid Fritidsbyn, campingen i Hampetorp. Atom har även eget Instagramkonto: atomthetoller Foto: Robin Gustavsson
Denna bild fick Sofie och Robin från uppfödaren - detta var den valpen de väntade på. Foto: Anna Fredriksson
Robin Gustavsson och Sofie Lagergren hämtar Atom i Linköping hos uppfödaren. Foto: Anna Fredriksson

Atom kom till Hampe under hundåret 2020

1043 hundar kom till nya ägare i Örebro län under 2020. Sofie Lagergren och Robin Gustavsson i Hampetorp blev med Atom i oktober. Och visst har hemarbetet underlättat att skaffa hundvalp menar Sofie.

Enligt Jordbruksverket skaffade fler än vanligt en hund under 2020. Arbete och plugg hemifrån öppnade möjligheten.

Sofie Lagergren och Robin Gustavsson, båda 32 år och boende i Hampetorp, har länge velat ha en hund tillsammans. De har båda vuxit upp med hund och vet vad det innebär. Tidigare har de bott i lägenhet i Stockholm och inte ansett det aktuellt men efter att ha flyttat tillbaka till Örebro och sedan till Hampetorp var tiden mogen.

– Vi har tittat länge efter hund och jag har saknat livet med hund. Tidigare hade jag en golden retriever, världens finaste sällskapshund så vi visste att vi ville ha en retrievers mentalitet, men en lite mindre hund som även är sällskaplig snäll och glad.

Atom är en Nova scotia duck tolling retriever, i dagligt tal Tollare.

– Vi tänker träna apportering med redan skjutna ankor. Min sambo är sugen på att ta jaktlicens och jaga fågel, vi får se, berättar Sofie på telefon.

Enligt Jordbruksverket registrerades 57 076 hundar under året i Sverige. Det är en ökning med nära 11 procent jämfört med de drygt 51 000 som registrerades 2019. I Örebro län registrerades 1043 hundar. Nu finns 30 511 hundar registrerade i Örebro län.

Redan 2019 stod paret på kö på en tik som skulle få valpar, men det blev inget. Sofie och Robin blev så besvikna och letade hela semestern efter en möjlighet till valp. Till slut hamnade de återigen på kö.

– Vi tyckte vi väntat i ett år, och tidigare då det inte passat i vårt liv. Jag fick nästan panik och det passade ju så bra att ha valp nu när jag jobbade hemifrån, säger Sofie som jobbar som bygg- och projektledare.

Robin är stängselmontör så det finns en plan att Atom kan vara med honom under arbetsdagarna senare. De har varit noga med att ha en plan för när Atom blir större. De har back-up om de skulle vilja åka bort eller kunna ha med hunden.

– Jag kan säga att jag aldrig trodde det skulle vara så mycket arbete med en valp, och det trots att jag haft hund tidigare. Det gäller att vara uthållig och inte tappa tålamodet. Det kommer bakslag – ena dagen förstår Atom allt, andra dagen inget.

– Det är helt fantastiskt med valp, och ibland är det tur att de är så söta, skrattar Sofie.

Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar i Sverige. Tysk schäferhund kommer tvåa och golden retriever trea. I Örebro läns tolv kommuner ser man en liknande lista som topp tre riks men med några avvikare. I Hällefors kommun är jämthunden etta, Jack russell terrier tvåa och Norsk älghund trea. I Laxå kommun är Lhasa apso tvåa. Jack russell terriern tar sig in som två i flera av länets kommuner men i Ljusnarsbergs kommun är Fransk bulldog tvåa. I Örebro kommun ligger listan exakt som rikslistan.

Ebba von Scheéle är ordförande i Örebro läns Kennelklubb.

– Vi i styrelsen oroar oss för att hundarna kommer sitta emellan när ägarna inte förutsett vad som kommer när de återgår till vanliga livet, börjar jobba och gå i skola. Kanske behöver man hunddagis och det kostar. Kommer hela Blocket bli fullt av hundar för omplacering? Risken är stor att flera hundar kommer lämnas ensamma under längre tid, säger Ebba von Scheéle.

Hundar är flockdjur. De mår inte bra av att vara ensamma för länge. Det är viktigt att de får träffa människor, aktiveras varje dag och vara ute. Hundar ska rastas åtminstone var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar måste ha tätare tillsyn.

– En hund ska ut i alla väder. En bra sida med hund är att det är hälsofrämjande. På så sätt är hundägandet väldigt bra. Hundarna ger så otroligt mycket tillbaka.

Nu väntar Järle på beslut om luckornas framtid

Väl framförda åsikter och alternativ till Naturvårdsverket förslag om att riva dammluckorna. Det menar Moa Rudebert från Järle att det fördes fram vid Mark- och miljödomstolens förhandling.
Camilla Lundin arbetar på ett vårdboende i Nora och har längtat efter att få ta vaccinet. Sprutan ges av den tidigare röntgensjuksköterskan Ingela Calmevik som nu arbetar som vaccinatör. Foto: Ann-Louise Larsson
Ingela Calmevik,vaccinatör och tidigare röntgensjuksköterska, går igenom en patients hälsodeklaration innan hon ger sprutan. Foto: Ann-Louise Larsson
Ann-Christin Ledstam, Helena Hanersk, Bambina Bielfeldt-Johansson och Liliana Karlsson är några av dem som i nuläget arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg. Foto: Ann-Louise Larsson
Varje patient fyller i en hälsodeklaration innan de vaccineras. Här ska man bland annat ange om man äter någon medicin. I en del fall kan läkare behöva bedöma om vaccin kan ges. Foto: Ann-Louise Larsson

Redo för vaccinering i storskala i Lindesberg

På tre dagar har ungefär 350 vård- och omsorgspersonal vaccinerats på den nya vaccinationsmottagningen i Lindesberg. När den stora massvaccineringen börjar kan 14 personer vaccineras var tionde minut.

I LIBO:s före detta lokaler på Banvägen i Lindesberg har en av totalt fem vaccinationsmottagningar i länet byggts upp. Här finns det plats för att ta emot 14 personer åt gången med tio minuters mellanrum.

– Vi skulle ta emot ännu fler, men det är tillgången på vaccin som styr verksamheten hela tiden. Den kan vi inte styra över, den varierar från vecka till vecka och avgör hur många vi kan ta emot, säger verksamhetschef Ann-Christin Ledstam.

I tisdags vaccinerades de första som jobbar inom hemtjänst och äldreboenden i länet. På tre dagar har omkring 350 personer fått sin första vaccindos.

– Jag har längtat efter det här tillfället, det var självklart för mig att vaccinera mig, säger Camilla Lundin, som jobbar på ett vårdboende i Nora och fick sin spruta på torsdagseftermiddagen.

Hon måste dock forsätta att hålla samma restriktioner som tidigare tills hon fått den andra dosen om tre-fyra veckor.

Hur länge den första fasen av vaccineringen kommer att pågå styrs helt och hållet av hur mycket vaccin man får tilldelat sig. Förhoppningen är att kunna ta emot allmänhet över 70 år och äldre i februari-mars. Från maj och framåt tror man att kunna vaccinera alla över 18 år som inte ingår i riskgrupper.

– Vi har ett hyreskontrakt på de här lokalerna i ett år, men förhoppningsvis ska vi vara klara redan till midsommar, säger Ann-Christin Ledstam.

När det är full gång på vaccineringarna kommer fler än 30 personer att arbeta samtidigt på mottagningen. I huvudsak bemannas den av pensionerad sjukvårdspersonal. Vid behov kommer man även kunna ringa in personal från lasarettet och även personer med sjukvårdsbakgrund som arbetar i andra företag kan komma att tillfrågas.

Mottagningen har 14 vaccinationsrum, i varje rum arbetar en vaccinatör som är sjuksköterska samt en registrator. Utöver det finns också en läkare på heltid på mottagningen samt besöksvärdar och platschef. Första veckan har fyra mottagningsrum använts.

En av dem som arbetat som vaccinatör den första veckan är Ingela Calmevik. Hon har tidigare varit röntgensjuksköterska och för henne var det självklart att ställa upp när frågan kom.

– Det känns bra att göra nytta. Jag blev tillfrågad och svarade ja direkt, säger hon.

Relaterade artiklar:

Alla vaccinationsplatser öppna (2021-01-18)

Aktivitet som lockar ut på isen

Efterlängtad kyla och is på sjöar gör att många som åker långfärdsskridskor gör sig redo. Samtidigt som åkningen bjuder på mycket njutning är det viktigt att ha koll på farorna.

Söker fler som vill rädda skyttepaviljong i Asker

En gammal skyttepaviljong har fångat Lars Allbertsons intresse. Nu söker han fler som vill hjälpa till att färdigställa den inför återinvigning i höst.