Johan Stedt, jaktvårdskonsult för Örebro/ Värmland på Svenska Jägareförbundet.

Normalår i länet för älgjägarna

Den 12 oktober inleds älg­jakten i länet. Året ser ut att bli ett normal­år med en avskjutning på ungefär 1 800 älgar.

Efter den torra sommaren 2018 då många älgkalvar strök med börjar nu älgstammen

i länet att återhämta sig till ”normalnivåer”, en viss minskning kan ses i södra länsdelen.

– En av förklaringarna är vargarna, som drabbat älgarna främst i Tivedsområdet, säger Johan Stedt, jaktvårdskonsulent­ på Svenska Jägareförbundet

i Örebro län.

Sommaren, som varit förhållandevis blöt och sval, har varit gynnsam för älgarna som fått i sig mer energirik föda.

Avskjutningsnivån i år ligger­ på ungefär samma som förra året, det vill säga runt 1 800 älgar. Minst ett par tusen jägare­ kommer att vara aktiva under­ årets älgjakt och trots att en del av de aktiva jägarna är äldre och i riskgrupper har inte Johan Stedt hört talas om några större tapp i jaktlagen.

– Ur coronasynpunkt är jakt en bra aktivitet, man är utomhus och sitter ofta ensam på pass. Vi har gått ut och uppmanat att hålla avstånd vid samlingar och tänka till kring samåkning och så vidare. Men det här med att hålla avstånd är vi så vana vid nu, jag tror inte att det blir några problem, säger han.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.