Hunden Apolla älskar att åka med när Lena tränar hemma i Ingvaldstorp. Foto: Sofie Isaksson
Zatijn travar på och drar marathonvagnen. Foto: Sofie Isaksson
Lena borstar Zatijn efter turen och Joop JB bevakar. Foto: Sofie Isaksson

Finslipar på detaljerna inför VM

Vant styr hon Zatijn med piskan - hennes förlängda skänkel Nu finslipar ekipaget detaljerna hemma i Ingvaldstorp inför VM i Pau. – Det ska bli jätteroligt, säger kusken Lena Elander.

Förra veckan var Lena Elander och tränade dressyr för Cecilia Hansson på Duveholms Stallbacke. Ett besök till blir det innan avfärd till VM. Det gäller att finslipa detaljerna.

– Jag har gråtit för att Zacke är så duktig. Roligast är marathon och precisions momenten – det är så häftigt att vi har sampelet i farten, säger Lena.

Lena Elander har alltid ridit, tävlat i hoppning med ponny och skogsridit. 2008 skadade hon en svanskota vilket gjorde att hon inte kunde sitta i en sadel. Men hon skulle tillbaka till sina hästar. En rockard införskaffades, en vän till henne i Julita höll på sportkörning, vilket fångade hennes intresse.

– Jag började köra för profilen Barbro Nilsson i Kungsör, tyvärr är hon nu borta. Men jag har kontakt med hennes dotter, säger Lena.

På den vägen är det. Sportkörning blev hennes nya driv med den 16-åriga hästen Zatijn eller Zacke från Holland. 2016 deltog i sitt första VM och där kom de på en 28:de plats av 75 startande.

Nu är ekipaget ett av de fyra svenska som kvalat till VM i sportkörning i Pau i Frankrike. De reser iväg den 11 oktober och den 20 oktober startar tävlingarna. Hennes groom, medtävlare är Anna Lindner från Marsjö.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn. I dressyr och precision är groomen mer ett vackert tillägg berättar Lena. I marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter.

– Här i Sverige är det de närmast anhöriga som tittar på tävlingar oftast. Många svenskar har sporten mer som en hobby. Men utomlands är sportkörning betydligt större.

Och visst kostar det om det smakar. Ett bidrag får de från Ridsportförbundet men i övrigt får de stå för kostnaderna själva. Hennes dotter Emma Lund har startat en insamling via Facebook och de söker sponsorer för Team Elander.

– Vi tävlar för Sverige och vi gör det för att det är kul men det är inget man blir rik på, säger Lena.

Med på resan åker även hennes dotter Emma och brorsdotter Felicia Elander. De kommer vara hästskötare och medhjälpare.

Efter VM är Lenas tanke att köra med hennes andra häst Joop JB som hon tävlat två lätta tävlingar med i Katrineholm. Groomen Anna Lindner tänker hon ska få tävla med Zatijn.

Vad är din styrka med hästarna tror du?

– Det här är svårt men jag har ju ändå lyckats så jag kanske har det i mig. Jag har inte för bråttom, jag väntar ut hästarna. Det får ta sin tid att få dem dit jag vill.

Svenska Ridsportförbundet kommer meddela om det blir några ändringar på grund av rådande pandemi.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vilgot från Fjugesta siktar på att vinna SM i crosskart

Till helgen körs den andra av totalt fyra deltävllingar i SM i crosskart och en av deltagarna är 11-årige Vilgot Wetter från Fjugesta som tävlar för MK Ran Askersund.

Isabella är Sveriges segerrikaste ponnykusk

14-åriga Isabella Jansson Wiklund från Bengtesfall, Lindesberg, är Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020. Nu laddar hon för årets säsong och hoppas på att både spräcka 30-segrarsgränsen och ta licens för stora hästar.
Skyllbergs IK:s P15 har haft stora framgångar i seriespelet och står nu som segrare i hela regionen. Foto: Ann-Louise Larsson

Historisk bragd av Skyllbergs P15

Förra veckan stod Skyllbergs IK:s P15 klara som seriesegrare i hela regionen, mot lag som Örebro SK, Degerfors IF och IFK Norrköping.– Det här är historiskt, utbrister Karin Skålberg, eldsjäl inom SIK.

Lagandan och engagemanget är på topp i Skyllbergs IK:s pojklag för 15-åringar. Många av spelarna brinner för sporten och som om det inte vore nog med de fyra träningar i veckan som laget redan har spelas det ofta spontanfotboll bland killarna.

– Det är ett drivet gäng som ger allt för fotbollen. De kommer på alla träningar så länge de inte är sjuka och jag får ofta åka och öppna åt dem på Skyllbergsvallen de dagar i veckan som vi inte har träning, berättar lagets huvudtränare Sanjin Kozomara.

Några av spelarna har tränat ihop sedan 2013 och förutom ungdomar från Skyllberg har man även lockat spelare från bland annat Askersund och Kumla.

Högsta nivån som går att nå

Att trots en liten förening och ett litet lag vinna serien i regionen­ är en stor bragd och det går inte att ta miste på den glädje och lycka som spelarna känner.

Att vinna den regionala serien är stort, för ungdomarna är det den högsta nivån som går att nå. Dessutom kan spelare i laget vinna både skytteligan och ledarligan, vilket gör det hela till en ännu större bragd.

– Nu kan vi slappna av lite mer på den sista matchen. Sedan har vi ett kval till nästa års serie att ladda om till. Trots att vi vunnit­ tvingas vi ändå kvala. I första kvalmatchen möter vi BK Forward på konstgräs och vi spelar väldigt lite på konstgräs så det kan vi ha emot oss, men ska vi kämpa och göra vårt bästa, säger Sanjin Kozomara.

Lagkaptener coachar lagkamrater

I laget jobbar man mycket med spelarnas individuella utveckling och att där laget kan vara bäst ska man vara bäst.

– Vi har inte samma förutsättningar som de stora klubbarna så klart. Men vi kan vara bäst på att ta ansvar och ha bäst inställning. Det jobbar vi mycket med, säger Sanjin Kozomara.

– Vi försöker att coacha lagkaptenerna och att de i sin tur får coacha vidare till lagkamraterna, berättar Sanjin Kozomara, som just nu går en tränarutbildning på universitetet i Örebro. Till sin hjälp har han sedan i våras även assisterande tränare Mats Skålberg.

P15-laget firades i lördags, efter den sista seriematchen borta mot Eskilstuna som även den slutade med vinst för killarna. Det blev en överraskningsmiddag i föreningens lokal i Rönnehytta.