Hunden Apolla älskar att åka med när Lena tränar hemma i Ingvaldstorp. Foto: Sofie Isaksson
Zatijn travar på och drar marathonvagnen. Foto: Sofie Isaksson
Lena borstar Zatijn efter turen och Joop JB bevakar. Foto: Sofie Isaksson

Finslipar på detaljerna inför VM

Vant styr hon Zatijn med piskan - hennes förlängda skänkel Nu finslipar ekipaget detaljerna hemma i Ingvaldstorp inför VM i Pau. – Det ska bli jätteroligt, säger kusken Lena Elander.

Förra veckan var Lena Elander och tränade dressyr för Cecilia Hansson på Duveholms Stallbacke. Ett besök till blir det innan avfärd till VM. Det gäller att finslipa detaljerna.

– Jag har gråtit för att Zacke är så duktig. Roligast är marathon och precisions momenten – det är så häftigt att vi har sampelet i farten, säger Lena.

Lena Elander har alltid ridit, tävlat i hoppning med ponny och skogsridit. 2008 skadade hon en svanskota vilket gjorde att hon inte kunde sitta i en sadel. Men hon skulle tillbaka till sina hästar. En rockard införskaffades, en vän till henne i Julita höll på sportkörning, vilket fångade hennes intresse.

– Jag började köra för profilen Barbro Nilsson i Kungsör, tyvärr är hon nu borta. Men jag har kontakt med hennes dotter, säger Lena.

På den vägen är det. Sportkörning blev hennes nya driv med den 16-åriga hästen Zatijn eller Zacke från Holland. 2016 deltog i sitt första VM och där kom de på en 28:de plats av 75 startande.

Nu är ekipaget ett av de fyra svenska som kvalat till VM i sportkörning i Pau i Frankrike. De reser iväg den 11 oktober och den 20 oktober startar tävlingarna. Hennes groom, medtävlare är Anna Lindner från Marsjö.

Sportkörning består av tre delmoment: dressyr, precision samt marathon, alla delarna utförs med en vagn. I dressyr och precision är groomen mer ett vackert tillägg berättar Lena. I marathon ska groomen parera vagnen med sin vikt så att den inte välter.

– Här i Sverige är det de närmast anhöriga som tittar på tävlingar oftast. Många svenskar har sporten mer som en hobby. Men utomlands är sportkörning betydligt större.

Och visst kostar det om det smakar. Ett bidrag får de från Ridsportförbundet men i övrigt får de stå för kostnaderna själva. Hennes dotter Emma Lund har startat en insamling via Facebook och de söker sponsorer för Team Elander.

– Vi tävlar för Sverige och vi gör det för att det är kul men det är inget man blir rik på, säger Lena.

Med på resan åker även hennes dotter Emma och brorsdotter Felicia Elander. De kommer vara hästskötare och medhjälpare.

Efter VM är Lenas tanke att köra med hennes andra häst Joop JB som hon tävlat två lätta tävlingar med i Katrineholm. Groomen Anna Lindner tänker hon ska få tävla med Zatijn.

Vad är din styrka med hästarna tror du?

– Det här är svårt men jag har ju ändå lyckats så jag kanske har det i mig. Jag har inte för bråttom, jag väntar ut hästarna. Det får ta sin tid att få dem dit jag vill.

Svenska Ridsportförbundet kommer meddela om det blir några ändringar på grund av rådande pandemi.