Racha Racho och Steven Samaan Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Butiken i Kilsmo nedlagd tillsvidare

Racha Racho och Steven Samaan hyrde lokalen och öppnade närbutik i Kilsmo i början av juni i år på Gröngårdsvägen, där det tidigare funnits butik genom åren. De öppnade även Salong Kilsmo.

– Vi fick hela Kilsmos kärlek. Men på grund av väldigt dåliga förutsättningar att driva butiken vidare i den lokalen har vi valt att avsluta. Vi har försökt på många andra sätt att hitta andra lösningar men inget har lyckats, säger Racha Racho.

Nu är planerna för att starta upp butiken igen lagda på is. Hon beskriver det som tråkigt att det kom till nedläggning. En annan lokal har varit målet men det har de inte lyckats ordna eller hitta.

Däremot kommer hårsalongen leva vidare i en renoverad husvagn som kommer att finnas uppställd i Anstorp. Steven Samaan kommer även att erbjuda kunderna att åka hem till dem och klippa dem om de vill det. Racha kommer vara delaktig fram tills i december då deras barn har beräknad ankomst.

– Alla Kilsmobor har så klart blivit drabbade av detta. Vi fick till en träffpunkt på bygden, där folk kunde lära känna varandra. Det är sorgligt och bedrövligt att våra planer gick i stöpet, säger Racha.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.

Massor av lokala idéer i Glanshammarsbygden

Ässundet, Kulturglädje och julmarknad är tre viktiga projekt runt vilket verksamheten i föreningen Samverkarna i Glanshammarsbygden kretsar.– Det saknas inte idéer, säger ordförande Andreas Svensson.