Ingela och Lars Agger har gott om material i sina respektive ateljéer. En del av det kommer att visas i Aggers hus under Konstslingan. Foto: Cathrine Gustavsson

Aggers öppnar för besök

Efter några års uppehåll är Ingela och Lars Agger återigen med på årets Konstslingan nu till helgen. – Det är ett härligt sätt att träffa folk, säger konstnärsparet i Östansjö.

2020 skulle vara festernas år för Aggers. 20 år sedan de startade verksamhet i Aggershus, 70-årig födelsedag för Ingela och på det deras guldbröllop.

Det blev ett litet ”familjekalas” med besökarna väl utspridda vid olika bord. Firandet av Aggershus skjuts upp till nästa år.

Som på alla andra ställen har de fått ställa om, både privat och vad gäller planerade konserter i Aggershus.

– Jag bestämmer den 14 oktober om stråkkonserten den 14 november kan bli av. Det är ju en liten publik redan nu som får plats, så med färre fungerar det inte ekonomiskt, säger Ingela.

Mix visas

När konsertverksamheten i Aggershus ställts in fanns i stället det utrymmet som utställningslokal för att vara med på Konstslingan. Det är tre-fyra år sedan Aggers senast var med.

– Det kommer inte att vara öppet i våra ateljéer, utan vi gör ett urplock och visar i Aggershus vad vi håller på med, säger Lars Agger.

Besökarna kommer att få se måleri, teckningar och skulpturer – en mix av både gammalt och nytt. Visst är det alltid en hel del jobb för att få till en utställning, men samtidigt ger det också mycket tillbaka.

– Jag blir gladast om jag kan beröra någon med det jag gör. Det handlar inte om att besökaren ska säga ”Å vad snyggt”, utan att de känner något i mötet med bilden, att det blir ett samtal, säger Ingela.

Det blir årets andra utställning i Aggershus. I sommar hade de sin sommarutställning under tre helger och veckorna däremellan.

– Det var en väldigt härlig stämning. Cirka 300 personer besökte oss, och närmare 90 procent hade med sig lunch eller fika. Folk var bara här, satt i trädgården, vissa stannade i flera timmar. Det blev en fin mötesplats, säger Ingela.

Spännande väntan

Att de är kreativa och fortsätter att skapa råder ingen tvekan om. Som många år tidigare har de precis skickat in bidrag för att försöka komma med på nästa Liljevalchs vårsalong.

Lars har varit med tio gånger tidigare. Ingela en.

– Det är alltid roligt att skicka in och spännande att se om vi kommer med, säger Lars.

Det finns förstås stora skillnader mellan en egen utställning och den jurybedömda Liljevalchs.

– Här hemma bestämmer vi ju helt själva, vad som ska med och hur det ska hänga. Jag brukar göra ett förslag och sedan kommer Ingela och har lite åsikter. Det blir också närmare möten med publiken, säger Lars.

– Annars ska en jury eller en gallerist ha åsikter. Det roliga med Liljevalchs är att det kan ringa folk flera år senare, så det är ett viktigt skyltfönster.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.

Vem blir du när fågelsången tystnar? Den och flera andra frågor ställer sig fotograf Björn Dahlfors i en serie bilder bilder och texter. Foto: Björn Dahlfors
Foto: Björn Dahlfors
Foto: Björn Dahlfors

Dubbelutställning med natur i fokus på Kom In i Nora

Björn Dahlfors ställer ut på Kom In i Nora. I en serie bilder undersöker han människans förhållande till naturen.

Från och med den 9 juli ställer fotograf Björn Dahlfors ut på Kom In i Nora. Han ger en dubbelutställning på två olika teman från två olika projekt han arbetat med.

Det första temat är en existentiell serie bilder som tillsammans med texter försöker undersöka vilka vi människor är i förhållande till naturen. Utställningens titel är Vem blir du när fågelsången tystnat.

– Det är svartvita bilder med tillhörande poetiska texter. Med en dos humor och stort allvar försöker jag med ord och bild skava lite på människans självbild som skapelsen krona. Vår existens är ju helt sammankopplad med ekosystem och utan fungerande ekosystem så är vi körda, säger Björn Dahlfors i ett pressmeddelande.

Den andra delen av utställningen kommer från Björns fotobok som handlar om Oviksfjällen. Hösten 2020 bokdebuterade Björn med boken ”Oviksfjällen – En resa från Storsjöns strand till fjällets topp”. Bilder från boken ställs ut och boken finns att köpa och bläddra i.

– I boken summerar jag en tioårig relation mellan mig och det jämtländska landskapet på västra sidan av Storsjön. Boken är på 200 sidor och bjuder på cirka 160 bilder. Det är en hyllning till en bygd där jag både levt och turistat, säger Björn som även kommer att finnas på plats i butiken för att signera i samband med vernissagen den 10 juli. Utställningen pågår till och med 28 juli.

 

Väcker frågor om skog med konst på kalhygge

På ett kalhygge i Tived har konstnären Anna Bergström tillsammans med Kerstin Wagner från Konstfrämjandet skapat en installation under veckan. Syftet är starta tankeprocesser kring skogen hos betraktaren.
Anette Wahlgren, Siw Andersson, Sirpa Ahonen, Kerstin Breving, Britta Hellström, Ingalill Bergensten, Eva-Karin Lindgren, Eva Hedelin, Gunnel Marchesini och Britt-Marie Westberg-Axelsson. Saknas på bilden gör Gun-Britt Pettersson, Susanne Holberg Ander, Rolf Larsson, Eva Lagergren och Majlis Gustafsson. Foto: Sofie Isaksson
Alla bidrar med en egenskapad bokstav som sätts fast på skylten. Foto: Sofie Isaksson

Visar konst runt sjön Botaren i Konstiga rundan

En grupp kvinnor ville skapa tillsammans och bildade en skapargrupp som fick pausa i coronapandemin. Men de fortsatte att kommunicera via messenger och den 6 juni har de sin första utställning - Konstiga rundan.

De startade en skapargrupp i höstas, där de skulle måla, binda kransar och ha olika teman på träffarna. Smittspridningen gjorde att de fick sluta ses, men de fortsatte gruppen via messenger.

Sirpa Ahonen, Kilsmo, hade sett ”Egenland” på Svt play, ett finsk reseprogram och fick då idéen till en konstrunda. Resten av gänget nappade och nu är de i full gång med det sista fixet innan öppning den 6 juni.

Sammanlagt blir det 30 till 40 konstverk längs den 6,5 kilometer långa promenaden runt sjön Botaren med början och slut i brukssamhället Breven.

Kriterierna för rundan är att det får inte skräpa ned, inte vara politiskt, religöst och inget stötande innehåll samt inte skada naturen.

Den finska serien ”Jäppilänniementie” gav grunden till arrangemanget. Sirpa var även i kontakt med dem.

– De började med en idé som växte från år till år. Nu har de en utställningsgrupp och får mycket förfrågningar av konstnärer som vill delta. Blir detta lyckat kanske vi också kan göra mer nästa år, säger Sirpa.

Nyligen hade kvinnorna möte och gick igenom vad som var kvar att göra. Tillsammans gör de även en skylt där var och en har gjort en bokstav som de nu satte ihop. En av kvinnorna var Kerstin Breving.

– Jag har alltid gillat att jobba med händerna. Vi fastnade för Sirpas idé och var pigga på att hitta på något. Nu kanske det växer oss över huvudet, skrattar Kerstin.

Hennes kontakt har främst varit via messenger-gruppen. Där har de suttit och skapat var för sig, lagt upp bilder på det de gjort och fått kommentarer och heja-rop.

– Idéskapandet ligger hos var och en. Jag tänkte konstverk och lite roliga grejer – så var och en har valt själva vad de vill göra, säger Kerstin.

Uppmuntrar varandra

Varje fredag är det en grupp som vandrar runt sjön Botaren. Där gissar Kerstin att en del planering säkert kommit till, då hon själv bor i Örebro.

– Jätteroligt. Vi har ett öppet sinnelag och alla uppmuntrar varandra, säger Kerstin som periodvis skapar en massa genom att brodera fritt, gärna ord och att måla.

– Ta med fikakorgen och fika vid Knipphammarsviken, Bysta kvarn eller Röda sand eller varför inte stanna till på byns kafé, avslutar Sirpa Ahonen.