Ingela och Lars Agger har gott om material i sina respektive ateljéer. En del av det kommer att visas i Aggers hus under Konstslingan. Foto: Cathrine Gustavsson

Aggers öppnar för besök

Efter några års uppehåll är Ingela och Lars Agger återigen med på årets Konstslingan nu till helgen. – Det är ett härligt sätt att träffa folk, säger konstnärsparet i Östansjö.

2020 skulle vara festernas år för Aggers. 20 år sedan de startade verksamhet i Aggershus, 70-årig födelsedag för Ingela och på det deras guldbröllop.

Det blev ett litet ”familjekalas” med besökarna väl utspridda vid olika bord. Firandet av Aggershus skjuts upp till nästa år.

Som på alla andra ställen har de fått ställa om, både privat och vad gäller planerade konserter i Aggershus.

– Jag bestämmer den 14 oktober om stråkkonserten den 14 november kan bli av. Det är ju en liten publik redan nu som får plats, så med färre fungerar det inte ekonomiskt, säger Ingela.

Mix visas

När konsertverksamheten i Aggershus ställts in fanns i stället det utrymmet som utställningslokal för att vara med på Konstslingan. Det är tre-fyra år sedan Aggers senast var med.

– Det kommer inte att vara öppet i våra ateljéer, utan vi gör ett urplock och visar i Aggershus vad vi håller på med, säger Lars Agger.

Besökarna kommer att få se måleri, teckningar och skulpturer – en mix av både gammalt och nytt. Visst är det alltid en hel del jobb för att få till en utställning, men samtidigt ger det också mycket tillbaka.

– Jag blir gladast om jag kan beröra någon med det jag gör. Det handlar inte om att besökaren ska säga ”Å vad snyggt”, utan att de känner något i mötet med bilden, att det blir ett samtal, säger Ingela.

Det blir årets andra utställning i Aggershus. I sommar hade de sin sommarutställning under tre helger och veckorna däremellan.

– Det var en väldigt härlig stämning. Cirka 300 personer besökte oss, och närmare 90 procent hade med sig lunch eller fika. Folk var bara här, satt i trädgården, vissa stannade i flera timmar. Det blev en fin mötesplats, säger Ingela.

Spännande väntan

Att de är kreativa och fortsätter att skapa råder ingen tvekan om. Som många år tidigare har de precis skickat in bidrag för att försöka komma med på nästa Liljevalchs vårsalong.

Lars har varit med tio gånger tidigare. Ingela en.

– Det är alltid roligt att skicka in och spännande att se om vi kommer med, säger Lars.

Det finns förstås stora skillnader mellan en egen utställning och den jurybedömda Liljevalchs.

– Här hemma bestämmer vi ju helt själva, vad som ska med och hur det ska hänga. Jag brukar göra ett förslag och sedan kommer Ingela och har lite åsikter. Det blir också närmare möten med publiken, säger Lars.

– Annars ska en jury eller en gallerist ha åsikter. Det roliga med Liljevalchs är att det kan ringa folk flera år senare, så det är ett viktigt skyltfönster.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Helgens Konstslingan – rekord i utställningsstopp

I helgen är det dags för den 13:de Konstslingan. Fotograf och egenföretagare Malin Ljungquist visar 365 bilder ur projektet Livet i Hörsta skola - där även nio andra kreatörer finns på plats.

Premiären som äntligen blir av

Den andra oktober är det äntligen premiär för Lekebergsrevyns otursförföljda fars på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

”Hej, jag ska bli musikproducent”

Som far och son må de vara lika till det yttre, ha samma rörelsemönster och att de gillar ett roligt skämt. Men det finns också skillnader. Möt Rolf Johnsson och Niklas Edberger som båda har kreativa yrken men med helt olika publik.

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.