Luspudel eller Diamanten i kronan?

I sin oförmåga att göra en pudel, be om ursäkt på ett påfallande ödmjukt sätt, fortsätter Örebro universitet att plåga Sveriges skattebetalare med ytterligare utredning av Campus Grythyttan, nu under det mer charmerade ordvalet utveckling. Intressenter uppmanas att bidra konstruktiv i utvecklingsarbetet. Här är mitt bidrag:

1. Avsätt Örebro universitets ledningenMan har förbrukat sitt förtroende som ledare för en demokratisk myndighet när man inte ser problem med de jävssituationer utredningen kantats med. När härskartekniker används mot medarbetare för öppen ridå och personalen ställs under stark press att inte använda sig av sina demokratiska rättigheter. När man är tondöva för synpunkter från det omgivande samhället som äger universitetet.Man lär inte gamla hundar sitta. Därmed bör ett nytt ledarskap tillsättas för att kunna utveckla Campus Grythyttan liksom hela universitetet.

2. Befria Örebro universitet från Campus GrythyttanTillsätt en nationell grupp som ser till nationens intresse att utveckla kunskapscentret för måltid och värdskap i Grythyttan med människan/gästen i centrum, med perspektiven ledarskap, hållbarhet, primärproduktion och självförsörjning. Ge frihet till Örebro universitet att fortsätta ägna sig åt att klättra i forskningsrankingen.I ett mycket långt perspektiv kanske det även gynnar länet och hela Sverige. Örebro universitet har även satsat hundratals miljoner på att göra Sveriges bästa lärarutbildning samt projektet Mat och Hälsa. Snart ser vi resultaten av de goda lärarna och hur friska örebroarna blivit. Låt universitetet slippa luspudeln i skogen för att kunna utvecklas.

3. Ny huvudkvinna för Campus GrythyttanDen nationella utvecklingsgruppen bör föreslå en ny och kreativ huvudkvinna. En äkta Alma Mater som inte undernär sina valpar utan som varghona Lupa ger näring. En med ett breddat och fördjupat tänkande som ser möjligheten i partnerskap av olika aktörer.Kanske vill Örebro vara med? En huvudkvinna med mod att låta kunskapscentret ha verksamhetsdelar av utbildning och utveckling på olika nivåer, för olika målgrupper, som en förutsättning för att ljuset i diamantens fasetter ska skina som en stjärna.

Tobias Nygren, (C) Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors