Demokratin måste försvaras

Det är tyvärr många i vår värld som lever i sammanhang långt från allt vad demokrati innebär.

Många regimer i världen vill inte tala om demokrati. Förutsättningarna för demokrati kan dock ändras över tid till både bättre och sämre. Demokratin måste hela tiden försvaras.

Efter murens fall såg vi en utveckling i många öststater mot ett demokratiskt styrelseskick. Flera länder har gått från enparti/kommuniststyre till demokrati. Tyvärr finns i dag trender i länder som Ungern och Polen där man går från demokrati till ledare som vill styra själva. Man styr mot nationalism, begränsar opposition, fri media etcetera.

Senaste veckorna har vi sett nyheterna från Belarus. Belarus är definitivt ingen demokrati utan har i 26 år styrts av Alexander Lukasjenko som president/diktator. Vid valet nu i augusti fick Lukasjenko officiellt cirka 80 procent av rösterna? Vi har i media sett stora demonstrationer och EU har utfärdat ett antal sanktioner mot Belarus eftersom valresultatet och Lukasjenko verkligen ifrågasätts.

Vi tänker oftast att demokratin i västvärlden är historiskt trygg och säker. Men i Europa är det inte så länge sedan det fanns diktaturer som i Spanien under Frankoregimen.

I USA pågår nu presidentvalskampanj. USA är ett demokratiskt land tycker vi, och förutsätter att allt går rätt till. I USA har presidenten mycket stora möjligheter att styra och ta egna beslut. Att USA:s förra president ifrågasätter den nuvarande presidenten är väl inte så konstigt. Men även vår förre statsminister säger att det är ett demokratiproblem om trenden fortsätter i USA.

Hur många svenskar tänker över huvud taget på vad demokrati är? Vi har inte haft krig på flera hundra år. Vi förutsätter att det bara fungerar här i Sverige.

Det finns de som tycker att Ungern och Polen är föredömen. De säger helt öppet att skulle de få makten så är det bara att lägga ned SVT. Hur många tidningar som skulle ifrågasättas kan vi fundera på.

Antalet politiker i Sverige minskar. På 60 år har antalet förtroendevalda minskat från cirka 200 000 till drygt 35 000 samtidigt som vår befolkning ökat. Idag styrs mycket av de som har politik som yrke. Bra eller dåligt?

Vi bör tala mer om demokrati oavsett om det är Belarus, USA eller vår egen kommun.

Anders Lycketeg Kretsordförande för Centerpartiet i Hallsberg