Lunchuppdrag i Hästhagen för kommunanställda. I en TGB 1314 från 1975, ett militärfordon som användes som sjuktransport, har de själva inrett ett serveringskök. Foto: Sofie Isaksson
Det mesta är förberett i minsta detalj. Det sista grillas på muurikor på plats. Foto: Sofie Isaksson
Jonas och Caroline Tysell. Foto: Sofie Isaksson
Dagens rätt var kycklingtacos för 100 anställda på kick-off i Hästhagen. Foto: Sofie Isaksson
Foodtrucken använder de som kök i fält. Foto: Sofie Isaksson
Nancy Sundh förbereder den lokala potatisen. Foto: Sofie Isaksson
I väntan på något gott. Foto: Sofie Isaksson
Nancy Sundh, Caroline och Jonas förbereder lunchen. Foto: Sofie Isaksson

Tillbaka till ursprunget

För tre år sedan drunknade de i sitt eget arbete. Deras första sammanhängande semester brann inne. För att hitta ett lugn började de vandra i skogarna runt Brevens bruk. Där kom lusten tillbaka och idéerna till att göra det de älskade, vara i skog och grilla.

Caroline och Jonas Tysell startade eget för 18 år sedan. Drömmen var friheten att göra det de tycker är kul. De har Ströms catering, en verksamhet som börjat hitta andra former. Bland annat ”In da woods”, på plats i skogen, ungefär, som de skulle ha startat i våras.

– Vi har hållit på med konceptet de senaste åren och vi tycker om det, säger Caroline Tysell, som befinner sig i planeringstagen för inbokade företagsarrangemang som ska genomföras de närmaste dagarna.

Caroline berättar att i konceptet ingår samarbete med hälsocoach Malin Sköld, Äkta öl från Sibbetorp, Brevens Bruk AB och andra samarbeten likaså. De faller olika ut beroende på kundens önskemål.

– Tanken var att anordna middagar ute i skogen med ölprovning och aktivitetsdagar för företag ihop med hälsocoach, men vi stoppade detta på grund av corona. Vi får se hur hösten blir, det kanske är rätt tid nu, säger Caroline.

De sitter utanför den tidigare smedjan och snickeriet i Askersby där de har sin verksamhet. Här pågår nybygge, där idéer för framtiden så smått håller på att bli verklighet.

2017 var de fullbokade med ren catering, de hade även kontrakt på lunchlådor till Örebro kommuns äldre, genom det fria valet samt en lunchrestaurang i Kvarntorp. De skulle ha sin första semester tillsammans men den blev inställd. Här någonstans blev det för mycket helt enkelt.

Viktigt att ha kul

När de startade för 18 år sedan ville de bestämma över sin egen tid. I allt arbete får inte lusten och hjärtat i det de gör gå förlorad förklarar de.

– Vi har haft jättekul, men som liten egen företagare får man jobba jämt, säger Caroline.

De sökte lugn i den stressade stunden och började vandra i skogarna runt Brevens bruk. Jonas flyttade dit med familjen 1987 som 13-åring från Stockholm och då ville han bara därifrån.

– Det var världens ände. Nu vill jag bara tillbringa så mycket tid som möjligt där, det är så sjukt vackert, säger Jonas.

Skog och grill

När lugnet kom, föddes även idéerna igen. Skulle de inte kunna kombinera det de älskade, skog och grill?

– Vi har stressat i så många år. Vi måste tänka på oss själva också. Jag är mån om att hjärtat ska vara med likaså glädjen, det är viktigt om vi ska hålla, säger Caroline.

– Skönast är att få börja laga mat igen. Jag satt så mycket på kontoret tidigare, säger Jonas.

– Skulle vi inte kunna göra det vi tänkte från början, vår dröm, säger Jonas.

De skred till handling och allt föll sig väl med personalen, de behövde inte säga upp någon. De sa upp lunchlådekontraktet, restaurangen och la ner all trygghet förklarar Caroline, som skriver ned planerna, då blir de till verklighet.

– Vill man att det ska hända måste man se till att det händer, fastslår Caroline.

Trerätters i skogen

Sedan satte Jonas igång och bearbeta sina kanaler. De testade koncepten och bjöd in företag. En heldag i skogen med trerätters från grillen med lokalt förankrad mat. Det slog väl ut. De skulle även göra ett koncept för privatpersoner ”social dining” där 16 gäster bussas ut i skogen, långbord, ölprovning och tre rätters. Precis där och då kom coronapandemin.

– Samtalen börjar runt den sprakande elden och den känslan det skapar är en bra start, säger Caroline.

Likaså är även den tänkta puben i Brevens gamla mekverkstad i samarbete med andra tills vidare inställd.

– Vi använder tiden nu i corona, vi överlever och anpassar oss efter situationen, säger Caroline.

Närmast nu är Matresan den 5 till 6 september där de samarbetar med Brevens Bruk AB. Jonas och Caroline ska stå och grilla på muurikor vid herrgården och Herrgårdsdammen i Breven under helgen. På lördagskvällen är det bokat evenemang, en skördemiddag med en meny med varor från trakterna runt Östernärke för max 45 personer där artisten Di Leva kommer uppträda. Samhället i sig kommer även att ha öppet under helgen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Jonas är spindeln i nätet för jätteflytten

I maj ska stadsbiblioteket i Örebro börja flytta in i det nybyggda Kulturkvarteret. Jonas Gustafsson är flyttkoordinator för flytten av bibliotek, kulturskola och konsthall.
Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.

Labradoren Albus godkänd assistanshund åt LenaMarie

Nu är Albus godkänd som LenaMaries assistanshund. Hon ser hur mycket de båda lärt sig - och att det finns mer kvar.

Hyttans hemligheter i Löa blir ett gyllene äggmysterium

Inställt 2020 men i sommar tror och hoppas de att "Mysteriet med det gyllene ägget" spelas i Löa hytta. Skådespelarna har tackat ja och är redo.

Nu rustar de för nytt rekordår

År 2020 fick svemestern sitt stora genombrott. Det märktes i många parker och reservat med slitna vandringsleder och mångdubbel åtgång av ved. På två år har Naturvårdsverkets bidrag till skötsel av reservaten mer än fördubblats. Nu laddar ansvariga i länet för ett nytt rekordår och bygger fler grillplatser.