Lunchuppdrag i Hästhagen för kommunanställda. I en TGB 1314 från 1975, ett militärfordon som användes som sjuktransport, har de själva inrett ett serveringskök. Foto: Sofie Isaksson
Det mesta är förberett i minsta detalj. Det sista grillas på muurikor på plats. Foto: Sofie Isaksson
Jonas och Caroline Tysell. Foto: Sofie Isaksson
Dagens rätt var kycklingtacos för 100 anställda på kick-off i Hästhagen. Foto: Sofie Isaksson
Foodtrucken använder de som kök i fält. Foto: Sofie Isaksson
Nancy Sundh förbereder den lokala potatisen. Foto: Sofie Isaksson
I väntan på något gott. Foto: Sofie Isaksson
Nancy Sundh, Caroline och Jonas förbereder lunchen. Foto: Sofie Isaksson

Tillbaka till ursprunget

För tre år sedan drunknade de i sitt eget arbete. Deras första sammanhängande semester brann inne. För att hitta ett lugn började de vandra i skogarna runt Brevens bruk. Där kom lusten tillbaka och idéerna till att göra det de älskade, vara i skog och grilla.

Caroline och Jonas Tysell startade eget för 18 år sedan. Drömmen var friheten att göra det de tycker är kul. De har Ströms catering, en verksamhet som börjat hitta andra former. Bland annat ”In da woods”, på plats i skogen, ungefär, som de skulle ha startat i våras.

– Vi har hållit på med konceptet de senaste åren och vi tycker om det, säger Caroline Tysell, som befinner sig i planeringstagen för inbokade företagsarrangemang som ska genomföras de närmaste dagarna.

Caroline berättar att i konceptet ingår samarbete med hälsocoach Malin Sköld, Äkta öl från Sibbetorp, Brevens Bruk AB och andra samarbeten likaså. De faller olika ut beroende på kundens önskemål.

– Tanken var att anordna middagar ute i skogen med ölprovning och aktivitetsdagar för företag ihop med hälsocoach, men vi stoppade detta på grund av corona. Vi får se hur hösten blir, det kanske är rätt tid nu, säger Caroline.

De sitter utanför den tidigare smedjan och snickeriet i Askersby där de har sin verksamhet. Här pågår nybygge, där idéer för framtiden så smått håller på att bli verklighet.

2017 var de fullbokade med ren catering, de hade även kontrakt på lunchlådor till Örebro kommuns äldre, genom det fria valet samt en lunchrestaurang i Kvarntorp. De skulle ha sin första semester tillsammans men den blev inställd. Här någonstans blev det för mycket helt enkelt.

Viktigt att ha kul

När de startade för 18 år sedan ville de bestämma över sin egen tid. I allt arbete får inte lusten och hjärtat i det de gör gå förlorad förklarar de.

– Vi har haft jättekul, men som liten egen företagare får man jobba jämt, säger Caroline.

De sökte lugn i den stressade stunden och började vandra i skogarna runt Brevens bruk. Jonas flyttade dit med familjen 1987 som 13-åring från Stockholm och då ville han bara därifrån.

– Det var världens ände. Nu vill jag bara tillbringa så mycket tid som möjligt där, det är så sjukt vackert, säger Jonas.

Skog och grill

När lugnet kom, föddes även idéerna igen. Skulle de inte kunna kombinera det de älskade, skog och grill?

– Vi har stressat i så många år. Vi måste tänka på oss själva också. Jag är mån om att hjärtat ska vara med likaså glädjen, det är viktigt om vi ska hålla, säger Caroline.

– Skönast är att få börja laga mat igen. Jag satt så mycket på kontoret tidigare, säger Jonas.

– Skulle vi inte kunna göra det vi tänkte från början, vår dröm, säger Jonas.

De skred till handling och allt föll sig väl med personalen, de behövde inte säga upp någon. De sa upp lunchlådekontraktet, restaurangen och la ner all trygghet förklarar Caroline, som skriver ned planerna, då blir de till verklighet.

– Vill man att det ska hända måste man se till att det händer, fastslår Caroline.

Trerätters i skogen

Sedan satte Jonas igång och bearbeta sina kanaler. De testade koncepten och bjöd in företag. En heldag i skogen med trerätters från grillen med lokalt förankrad mat. Det slog väl ut. De skulle även göra ett koncept för privatpersoner ”social dining” där 16 gäster bussas ut i skogen, långbord, ölprovning och tre rätters. Precis där och då kom coronapandemin.

– Samtalen börjar runt den sprakande elden och den känslan det skapar är en bra start, säger Caroline.

Likaså är även den tänkta puben i Brevens gamla mekverkstad i samarbete med andra tills vidare inställd.

– Vi använder tiden nu i corona, vi överlever och anpassar oss efter situationen, säger Caroline.

Närmast nu är Matresan den 5 till 6 september där de samarbetar med Brevens Bruk AB. Jonas och Caroline ska stå och grilla på muurikor vid herrgården och Herrgårdsdammen i Breven under helgen. På lördagskvällen är det bokat evenemang, en skördemiddag med en meny med varor från trakterna runt Östernärke för max 45 personer där artisten Di Leva kommer uppträda. Samhället i sig kommer även att ha öppet under helgen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.