Den digitala eran är här men inte för alla

I en ledare för en tid sen skrev jag om att den digitala eran äntligen är här och att det underlättat för många. Vilket det självklart har och att det verkligen är något som vi väntat på. Samtidigt gäller den här eran inte alla. Alla i kommunen, regionen eller för den delen i hela Sverige, oftast utanför tätorter och på landsbygden har inte tillgång till den sortens fiber som möjliggör att vara en del av digitaliseringen.

Under sommaren har vi väntat på besked från folkhälsomyndigheten om vilka riktlinjer som ska gälla under hösten, då vi kanske kan vänta oss en andravåg av pandemin. När Anders Tegnell väl stod på den aktuella presskonferensen för att prata om hösten så stod det klart, att så många som möjligt borde arbeta hemifrån även under hösten.

Jag ställer mig då frågan, har alla samma förutsättningar för detta eller skapar det en ojämlikhet utifrån vilken del av kommunen eller regionen du bor i? Jag behöver inte gräva djupt i mina värderingar för att inse att även den här sortens infrastruktur behöver möjliggöras för hela landet, för idag har alla inte har samma förutsättningar att jobba hemifrån, driva företag eller gå i skolan på distans på grund av att man inte satsat på en tillräcklig utbyggnad av fiber.

Senaste veckan har kultursverige vaknat till liv och kritiserat kulturministern för att inte få genomföra sina spelningar eller pjäser inomhus eller med fler än femtio personer, samtidigt som restauranger och uteserveringar får dra fulla hus bara man flyttar isär sina bord, med om möjligt betydligt fler än 50 stycken på en yta.

Å andra sidan, ifall nu kultursverige skulle tänka utanför boxen och digitalisera sina evenemang för att möjliggöra för fler att ta del av det, så kvarstår problemet att alla inte kan ta del av det kulturen på det sätt som det erbjuds för att den digitala infrastrukturen inte är utbyggd till alla.

Fler och fler väljer att flytta ut från städerna och då måste den digitala infrastrukturen prioriteras, så att alla får möjlighet till fiber och själva kan fortsätta välja var de vill bo, inte tvärtom. Att kunna bo eller driva företag oavsett om det är i skogen eller mitt i stan, är en förutsättning för ett gott liv och borde vara en självklarhet. Men för det krävs satsningar för lika förutsättningar.

Linda Larsson, ledamot kommunfullmäktige Örebro.