Hemester hjälper Sveriges företagare

Midsommarfirande, sol, bad, semester. Vad är sommar för dig? Självklart är förutsättningarna väldigt olika. En del tycker sommar och semestertider är positivt. För somliga är det en stressfaktor.

Det är klart att pensionärer, barn, studerande, arbetslösa inte har semester formellt. Dessutom är det ju så att även under semestertider står inte Sverige still. Sjukvård, äldrevård, brandkår, polis och många andra verksamheter stänger inte. I dessa coronatider är säkert de som jobbar i sjukvården ännu mer pressade att jobba denna sommar.

Vi ska vara mycket tacksamma till de personer som styr sina semestrar så att vi andra kan känna oss trygga även på sommaren.

För de som brukar ha möjlighet att resa på sommaren innebär coronapandemin en stor osäkerhet vad man kan och får göra. Därav har ju uttrycket hemester kommit till. Från den 13 juni är det i alla fall ok att resa i Sverige om man är helt symptomfri från corona. Om nu alla som kan resa eller göra något extra prioriterar hemester gynnar det ju olika typer av företagande här i Sverige.

De som jobbar med turism i olika former är ofta små företag. Det finns naturligtvis några stora hotellkedjor men de flesta som jobbar i branschen är mindre företag. Det är campingplatser och mindre hotell, naturturism eller andra upplevelseaktiviteter, restauranger och matställen med mera. Hela denna näring har ju tappat jättemycket med anledning av pandemin.

Något positivt i dessa tider är att fler svenskar kommit underfund med att det är viktigt med svensk livsmedelsproduktion. Jag tänker att för de lantbrukare som arbetar med djur är hemester ingen ny företeelse. Mjölkkor måste ju skötas 365 dagar om året.

Även efter coronapandemin behöver vi tänka mer hemester för att ge möjlighet till företagande, boende och upplevelser i hela landet.

Om detta ska fungera behöver vi förutsättningar för både aktörer inom de gröna näringarna och andra småföretag att kunna leva och driva företag.

Det måste vara självklart med frihet och äganderätt över sina fastigheter. Dessa rättigheter måste respekteras av myndigheter för att skapa tillväxt runt om i landet. En välfungerande infrastruktur med vägar och bredband är också en självklarhet.  

Önskar alla läsare en trevlig sommar oavsett om du är hemma eller på hemester.

Anders Lycketeg, Kretsordförande för Centerpartiet i Hallsberg