Utmaning där Centerpartiet värnar insatser

Varje dag ser vi effekterna av coronavirusets framfart. Över 3 500 människor har förlorat sina liv, bara i Sverige. En oerhörd tragik och sorg för såväl familjer, vänner och bekanta och samtidigt också för vårt land. Dessutom vet vi hur den svenska sjukvården arbetar under ett enormt högt tryck, dag som natt, för att ta hand om de människor som drabbas så pass hårt av viruset att de behöver intensivvård.Viruset och arbetet med att minska smittspridningen har också drabbat våra företag hårt. Social distansering, kraftigt minskad konsumtion och ett totalt resestopp över hela världen slår hårt mot såväl jobben som företagen. Med varsel, arbetslöshet och krossade livsverk som följd.

För att möta detta har Centerpartiet, tillsammans med L och regeringen presenterat en rad, historiskt stora, krispaket. Med insatser för att minska företagens kostnader, genom exempelvis korttidspermittering och besked om att staten övertar företagens sjuklönekostnader. Ett omsättningsstöd, på 39 miljarder, där staten tar över en stor del av de fasta kostnader för de företag som drabbats hårt av coronakrisen. Något som beräknas hjälpa runt 180 000 företag i Sverige. Krispaketen som beslutats under de senaste veckorna ligger på hundratals miljarder kronor och är till för att stötta företag och rädda jobb runt om i hela Sverige. Samtidigt är vi väl medvetna om att det kan komma att krävas mer. I ett sådant läge är Centerpartiet självklart beredda att fortsätta ta ansvar för Sverige.

Det är en unikt svår utmaning vi står inför och vi behöver fortsätta göra allt som står i vår makt, både som individer och som samhälle, för att minska smittspridning och värna såväl människors liv och hälsa som jobb och företag.

Vi ska vara ärliga, arbetet vi har framför oss är långt ifrån enkelt. Det kommer dröja ännu en tid innan vi kan börja planera för något som liknar en normal vardag. Dröja innan vi kan umgås med våra äldre eller samla våra vänner för en större middag. Det kommer fresta på, både fysiskt och psykiskt, vara tuffa dagar, kräva att vi både tar hand om oss själva och varandra. Men precis som våren nu påminner oss om att vinters mörka dagar faktiskt har ett slut, precis så måste vi också påminna oss själva om att vi en dag kommer att ha tagit oss igenom denna enorma utmaning.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet skriver gästledare denna vecka på Länsposten.se