Handla lokalt i båda butikerna i Hjortkvarn

På na.se den 20 mars fanns en insändare: ”Vi behöver ingen containeraffär i Hjortkvarn”. Anledningar som togs upp var att det redan finns en affär i Hjortkvarn ”Mixen” och att de två kommer konkurrera ut varandra. Att majoriteten av befolkningen i Hjortkvarn är för ”gamla och gaggiga” för att förstå hur man handlar via en app samt att det inte finns utrymme att parkera i närheten.

Jag kan inte hålla med och jag ska förklara varför.I min familj är vi två vuxna i 30-års åldern med två barn. Vi vuxna jobbar i och runt Hjortkvarn och familjen har aktiviteter i samhället varenda vardagkväll. Allt som vi behöver och som finns – inhandlas i den befintliga affären, men det finns inte en chans för butiken att ha ett fullstort sortiment då ytan är tämligen begränsad. Så vi måste ändå ta tid till att var och varannan helg åka iväg mot Örebro för att komplettera till våra skafferier och kylskåp. Men med den nya containeraffären som komplement kommer vi förhoppningsvis kunna handla det mesta på hemmaplan. En vinst för familjelivet, plånboken och miljön.

I den obemannade affären ska man sköta dörröppning, scanning och betalning själv via en app. Det kan ju argumenteras att den äldre delen av befolkningen inte vet hur man ska göra och att de kommer stängas ute från möjligheten att handla. Jag tycker att det är att dumförklara en massa människor.

Att bli äldre betyder inte att man inte kan lära sig använda nya saker, snarare tvärtom. Många har redan en smartphone som de använder flitigt och det finns flera som erbjudit sig att hjälpa till och instruera i användandet av appen. Så länge det finns en vilja finns det ett sätt. Har man varken viljan eller en smartphone är det ju fantastiskt att det finns en bemannad affär tvärs över gatan.

På macksidan av gatan där ”containern” ska placeras finns det lite att bita i, det håller jag med om. Mestadels för att den ytan till stor del fungerar som en parkering för lastbilar kvällstid. Jag tror dock att när det inte längre endast är en tom yta där, kommer lastbilarna tvingas välja andra ställen att stå på. Jag kan väl inte direkt påstå att jag tycker att det vore synd om det inte kommer finnas samma möjligheter som nu för lastbilarna att fylla upp ”mackplan”.

Så länge vi som bor här handlar på hemmaplan har jag svårt att se att det skulle ha en negativ effekt för Hjortkvarn att ha två affärer. Jag tror snarare att det är ett stort plus att ha en fullsorterad affär och en restaurang/kiosk i samhället.Att kunna gå och handla grädden som saknades till maten, lite lufttorkad skinka till fredagsmyset eller köpa en pizza när man inte orkar laga mat, är någonting som många tar för givet. Men det har varit främmande för oss i Hjortkvarn under många år och något som jag inte tänker ta för givet igen.

Därför vägrar jag att sålla mig till pessimister och domedagsprofeter som envisas med att tycka att allting är för svårt och att det bara kommer gå åt skogen med alltihopa. Framtiden får utvisa vem som har rätt men tills dess kommer jag handla lokalt och uppmana andra till att göra det också, oavsett vilken affär man väljer att göra det i.

Så för en levande landsbyggd: Handla lokalt och glöm inte att hosta i armvecket.

Malin Bergkvist, Hjortkvarn