Helena Vilhelmsson

Vi befinner oss i en aningen annorlunda kris

En ledig helg, vi sitter vid köksbordet och umgås. Pratar om sommaren och våra planer.

”Just det mamma, när ska vi åka på semester i sommar? Jag behöver meddela när jag kan sommarjobba!”

Gläds över att tonåringen har ett sommarjobb som hon ser fram emot. Sen kommer verkligheten ifatt, såsom den har gjort så många gånger de senaste dagarna. Och som den kommer att fortsätta göra.Sommarjobb? Hur många turister kommer till glasskiosker och caféer i sommar?

På bara några dagar har det visat sig att vi lever i en omvälvande tid som saknar motstycke. Vi funderar och jämför med tidigare pandemier, börskrascher och krispaket.

Den här krisen är aningen annorlunda än tidigare ekonomiska kriser. De har ofta drabbat industrin och exportnäringar. Den här krisen drabbar också småföretag i hela landet. Reseförbud slår blint mot transport- och besöksnäring.Det plingar oupphörligt i den inkommande brevskörden. Bokade möten o arrangemang ställs in, vi får jobba på distans, även när det gäller delar av riksdagsarbetet. Och jag upptäcker att det går ganska bra. Mina utskottshandlingar går att läsa i hemmet. Det vi missar är mötena med experter från myndigheter, organisationer och företag. Även här får telefon eller digitala möten duga, för en tid.

Jag går ut och hämtar luft, passar på att glädjas åt den skogsavverkning som är på gång i min skog. Ler och tänker att jag bidrar till att fylla på toalettpapper, som något förvånande har blivit en hamstringsvara under Coronakrisen.  Men återigen kommer verkligheten ifatt. Skogsnäringen är en av Sveriges viktigaste exportnäringar. Vad händer när skogsnäringen drabbas av krisen?

Jag vill ödmjukt påminna om att ansvaret för Coronavirusets spridning är ditt eget. Myndigheter ger rekommendationer och du väljer om du vill följa dem eller ej. De allra flesta av oss kommer förr eller senare att bli sjuka av viruset, men vi måste hjälpas åt så att inte alla blir sjuka på samma gång. Vi kommer också att bli friska.Då kan vi tillsammans stödja de näringar som tagit stryk i krisen. Vi kan semestra på hemmaplan. Vi kan äta på restauranger, bo på trevliga hotell och köpa svenskproducerade livsmedel. Och fika och köpa glass, så våra ungdomar får sommarjobb!

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot