När det är som mörkast är ljuset som närmast

Alliansen är död. Vänstern samarbetar med högern. De blå flörtar med de gula. Centerpartiet är ett oppositionsparti med avtal med en rödgrön regering. Svårt se ljust på detta? Är du förvirrad? Det är du inte ensam om!

Januariavtalet har fullkomligt förändrat det politiska landskapet i Sverige. Effekten i rikspolitiken är att inget är sig likt, och så kallade oheliga allianser verkar göra vad som helst för att stoppa förslag sprungna ur Januariavtalets 73 sakpolitiska överenskommelser. Det ser mörkt ut för politiken.

Var landar jag som lokalpolitiker i denna politiska skymning?
I min undervisning om grupper och team, för studenter på universitetet, lyfter jag fram exempel om hur en grupp alltid klarar sig bättre i ett nödläge eller olycka jämfört med en ensam individ i motsvarande situation. Detta beror på gruppens gemensamma kompetens och förmågor som överträffar individens. Denna erfarenhetsbaserade kunskap bekräftas i forskningen: Med andra ord – ensam är inte stark.

Efter min första förvirring efter Januariavtalet, landade jag i att jag upplevde att jag befann mig i ett politisk vakuum, i ensamhet utan allians. Jag har alltid känt mig ytterst främmande att stödja socialismens politik lika lite som jag idag kan acceptera högerkrafterna som öppnar upp för samarbete med ett parti utan demokratisk värdegrund. Är jag nu som Centerpartistisk lokalpolitiker ensam och svag? Absolut inte!

Som Centerpartist kommer jag alltid stå upp för värderingar om humanism, tolerans, jämställdhet och internationellt samarbete. Vi kommer också att driva på för kraftfulla liberala reformer och en ekonomisk politik som främjar jobb, företag och integration.

Jag vänder mig inåt i lokalgruppen och partiet för gemenskap. Här finns kraft, kompetens och framåtanda. Och när jag vänder mig utåt i samhället möts jag av en stark och positiv respons för vår politik. Varför? För att just nu tydliggörs vår liberala ideologi och värdegrund som allra bäst när kontrasterna är som störst. När mörkret är som starkast är ljuset som klarast.

Tobias Nygren (C) Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors