Varifrån kom julmaten egentligen?

Så här i början av året är det många som konstaterar att matintaget över jul och nyår varit alldeles för stort. Julhelgen är nog den helg som vi svenskar frossar som mest. Förmodligen har många avgett nyårslöften som har med vikt och nyttigare mat att göra. Kanske till och med mer motion.

Denna ledare handlar inte om för mycket mat eller för lite motion. Det handlar inte heller om kött kontra vegetariskt. Det handlar om hur vi prioriterar utifrån var maten är producerad när vi handlar.

Knappt 50 procent av den mat vi äter är producerad i Sverige. De enda livsmedel vi är självförsörjande på är mjöl, morötter och socker. Hur blir det vid en kris?

Jag är notorisk köttätare men jag tror de flesta skulle tröttna om det enda vi kunde laga i kristider vore morotskaka.

Självförsörjningsgrad är en viktig aspekt vid kristider. Det handlar även om miljö. Att producera maten i närområdet och inte kosta på långa transporter. Den gröna näringen i Sverige producerar bra och nyttiga livsmedel med hårda regler för djurhållning, kemikalier etcetera.

Även staten tycker det är viktigt med svensk matproduktion. Därför utformas den nationella livsmedelsstrategin. För att se till att Sverige har en stark livsmedelskedja satsas 122 miljoner kronor årligen fram till 2025. Dessutom görs ytterligare satsningar på livsmedelsstrategins genomförande på totalt 114 miljoner kronor under 2020.

Svenska lantbrukare och livsmedelsföretagare sliter dagligen för att producera de livsmedel vi handlar i landets matbutiker. Centerpartiet har jobbat hårt för att livsmedelsstrategin ska genomföras. I olika förhandlingar har vi fokuserat på tre olika områden: regler och villkor, export samt forskning och innovation. Det är alla viktiga delar för att vi ska uppnå målen i den nationella livsmedelsstrategin, så att vi kan få såväl hållbar som svenskproducerad mat i butikerna runtom i landet och i andra länder.

Varje dag serveras tre miljoner portioner mat inom den offentliga sektorn enligt Livsmedelsverket. Vid alla offentliga upphandlingar av mat borde det ställas samma krav på miljöhänsyn och djurskydd som det är på svensk livsmedelsproduktion. Hur handlar vi livsmedel privat? Vi styr mycket om vi prioriterar Svenska livsmedel.

Anders Lycketeg Kretsordförande Hallsberg