2018. Nisse Jonsson scoutledare. Pengarna går till ungdomsverksamhet i Equmenia och Kilsmo IK. Foto: Sofie Isaksson
2015. Det finns saker för alla smaker. Foto: Sofie Isaksson
Nisse Jonsson lämnar över huvudansvaret efter denna auktion. Vem tar över? Foto: Sofie Isaksson
Nisse Jonsson kan inte riktigt släppa. För 50 året är han i planerartagen inför årets auktion. 16 medhjälpare kom till kvällens möte. Foto: Sofie Isaksson

Kilsmo-auktionen firar 50 år

Nu är detaljerna snart på plats för årets Kilsmo-auktion. I år är det 50 år sedan Nisse Jonsson drog igång den numera institutionsliknande auktionen som bygger på ideellt idogt arbete. Och där behållningen går till ungdomsverksamhet i Kilsmo.

1969 föddes Kilsmo-auktionen. Nisse Jonsson tog konceptet från sin hembygd i Hälsingland och drev igenom det ute på Närkeslätten. En tillställning som numera är lika mycket en hemvändardag för många.

Det hela började med att Nisse skickade ut lappar om att de tog emot saker som folk inte ville ha. De fick in hur mycket prylar och möbler som helst. Allt från rostiga spikar till antika möbler, skrev NA den 10 juni 1969. De som sökte gamla saker kunde göra klipp och så har det fortsatt under åren.

Grundidén var att alla pengar skulle gå till ungdomsverksamhet inom SMU där Nisse var ungdomsledare då för ett 50-tal ungdomar.

Nisse är fortfarande ungdomsledare i numera Equmenia, men har inte fullt så många ungdomar som då. Han har däremot alltid haft ungdomarnas fritid varmt om hjärtat likaså sin kristna tro. De har gått som en röd tråd genom Nisses liv.

– Allt bottnar i min tro. Jag har vigt mitt liv åt ungdomarna. Jag tycker att de behöver få med sig något bra i livet. Grunden är hur vi människor är mot varandra. Det genomsyrar allt, säger Nisse.

Nisse och hustrun Wanja drev sedan auktionen i alla år. 2013 var tanken att släppa ansvaret helt då projektet vuxit rejält. Det var alldeles för mycket jobb för paret. Och Wanja blev sjuk och gick även bort detta år.

Nu är det 50 år sedan allt drog igång och Nisse Jonsson, 78 år, är i planerartagen igen ihop med Kilsmo IK. 16 personer kom till Missionskyrkan i Kilsmo förra veckan.

– Välkomna! Jag har blivit ett år äldre. Så det snurrar i huvudet av allt som ska planeras, säger Nisse.

Arbetsuppgifterna delas ut med stor noggrannhet med ett och annat skratt.

– Är det 100 bullar som gäller, frågar Merit Andersson från Anstorp som liksom många andra varit med länge och hjälpt till för att allt ska gå runt.

– Jag har 1, 2, 3, 450 bullar nu. Vi ska ha 600 stycken, säger Nisse och lyckas få ihop till de sista 250.

600 småkakor och 30 sockerkakor ska också bakas. Sedan går de igenom alla detaljer som hör till för en auktion i Kilsmo.

En fågel viskade att Nisse verkligen är förtjust i falukorv, en viss falukorv uppifrån Hälsningland. Så kanske kan det bli någon överraskning när 50 år av auktioner ska firas. Huvudansvaret för auktionen lämnar Nisse nu vidare till någon annan att ta.

Relaterade artiklar:

Fullsatt på 52:a auktionen i Kilsmo (2024-07-07)