FOTO: BIRGITTA LERTSéUS
Gunilla Hansson lägger under "kärringen" som stöd, medan ny duk viras om kaveln.
FOTO: BIRGITTA LERTSéUS
Gärna två på varje sida, här är det Pia Åkerberg och Birgitta Sandberg

Mangelstämma i Tybble by

En strålande sensommardag manglades och minglades det i Mangelboden i Tybble by.

I Asker finns flera mangelbodar kvar, men i Tybble finns en som fortfarande är brukbar och som årligen används.

  • Det ställs lite krav på förberedande insatser – inte ett jobb för en enda person, förklarar Birgitta Lertséus, en av mangelgruppens deltagare.  Birgitta fick följa med sin mamma på 60-talet och mangla. ”Det var en oro att mangeln skulle tippa över”, minns hon.
  • Mangelboden byggdes 1904 och mangeln byggdes på plats 1920. Den går på ”människokraft” – kanske framförallt kvinnokraft!
  • Liksom föregående år ordnades en möjlighet att mangla eller se på när det manglades. Många var intresserade att bese manglingen. Särskilt roligt att många barn visade så stort intresse. Några deltagare kunde med stolthet visa upp sina nymanglade linnedukar, vilket troligen kunde inspirera flera att medtaga dukar till kommande år.
  • För att bevara manglingstraditionen och mangeln har en grupp frivilliga träffats och planerat. Boden har rödmålats, knutar och dörr målats svarta. Fönstren har kittats och målats. Trasiga taktegel har ersatts.  Invändigt har förbättringar gjorts. Inför själva manglingsdagen ska det vara rent och trevligt.
  • Kaffe med bröd fanns till gemensamt fika på manglingsdagen. Berättelser delades om ”hur det var förr” och dikten från tiden när byamännen samlades deklamerades.
  • Mangelgruppen hoppas att andra byar ska inspireras till att återbruka sina manglar och att skolan ska inspireras till att låta barn besöka en mangelbod för att få lite mer förståelse för dåtidens strävsamma liv.