Vems är pengarna?
Det är ett citat från en god vän. För några år sedan skulle min vän åka utomlands på semester och valde att ta ut euro här istället för utomlands. Tjänstepersonen frågade vart de skulle resa, och ifrågasatte summan euro. Jag misstänker ett ganska animerat samtal där min vän till slut frågar. ”Vems är kontot och vems är pengarna?”
Ge banken den frågan du med. All hantering av kontanter får inte misstänkas vara svarta pengar.
Bankernas strävan framgår klart. Allt ska helst hanteras digitalt. Därför uppmuntras kort, swish, internetbetalningar. Kontanter ska vara dyrt och krångligt. Om allt sker digitalt tjänar bankerna mer pengar men framför allt har de total kontroll över kunderna. Men vad händer om det blir strömlöst eller tekniken inte fungerar?
Ett sätt bankerna påverkar är att helt sluta med kontanter. Kan någon få kallas bank om man inte kan sätta in eller ta ut kontanter?
Avståndet till en bankomat är problem för många som lever på landsbygden och i mindre orter. Att sätta in pengar och dagskassor är ändå större problem och drabbar framför allt småföretagare i glesbygd.
Staten bör agera hårdare för att banker ska ta ansvar och tvingas vara banker som hanterar kontanter. I hela landet.
Tyvärr blir fler och fler butiker och näringsställen kontantfria. Det är diskriminering av de cirka 10 procent svenskar som inte har kort. I Europa betalas mer med kontanter än med kort. Turisterna återvänder förhoppningsvis hit igen efter pandemin, men riskerar att mötas av butiker som inte vill ha deras pengar.
Den 3 mars medverkade Bankomats vd i tv4 för att kommentera kontanthanteringen i Sverige. Hon var övertygad om att vi behöver ha kontanter kvar. 2020 hanterades cirka 70 miljarder kronor i kontanter.
Min fråga till de butiker som klagar på pandemins påverkan på omsättningen; Utöver att ni diskriminerar 10 procent av vår befolkning plus presumtiva turister, är ni redo att sätta upp en skylt att ni inte vill ha något av de 70 miljarderna i kontanter?
Egentligen handlar det om ännu mer pengar. Vi är många som använder både kort och kontanter men bojkottar de butiker där inte alla är välkomna.
I många länder är det lag att butikerna måste ta emot kontanter. Så borde det vara även i Sverige.
Anders Lycketeg (C) Kretsordförande i Hallsberg