Svar till Susanne Lindholm Henningsson (KD) Debattartikel 16 april 2025
Det är glädjande att Kristdemokraterna vaknat till när det gäller landsbygden. Vi i Landsbygdsdelegationen och övriga kommunledningen tycker att det är viktigt att både följa upp och se vad som faktiskt händer ute på landsbygden och i de mindre tätorterna. Om du Susanne hade varit i kontakt med ditt eget partis ledamot i delegationen hade du fått en bättre inblick i vad vi gör.
Frågor om vård och omsorg, utbildning, kultur och fritid och stadens utformning hanteras i olika nämnder och förvaltningar i Örebro kommun. Vi tror därför att det som ger mest resultat för landsbygden är att beslut som gynnar landsbygden också ska integreras och fattas inom respektive område. Om vi tvärtom skulle samla ansvaret för landsbygden i en enskild nämnd riskerar vi att isolera frågan och tappa värdefull utveckling inom övriga områden.
För att driva på i arbetet har vi därför istället skapat en landsbygdsdelegation, som har i uppdrag att säkerställa att landsbygdsperspektivet tas i beaktande i alla kommunala beslut och skapa förutsättningar för utveckling på landsbygden. Vi vill helt enkelt säkra landsbygdsperspektivet och se till att vi arbetar brett med frågan i hela kommunen.
Det innebär alltså inte att delegationen genomför allt landsbygdsarbete själva utan samarbetar med kommunens nämnder och förvaltningar som ska ta hänsyn till landsbygdsperspektivet i de beslut som de redan ansvarar för. Kommunen har också ett antaget landsbygdsprogram med insatser som sträcker sig bortom delegationens uppdrag. Genom detta program arbetar vi långsiktigt med frågor som rör näringslivsutveckling, samhällsservice, infrastruktur och miljö, vilket stärker hela landsbygdens utveckling på ett övergripande plan.
Sedan mandatperiodens start har delegationen arbetat med flera konkreta insatser för att stärka landsbygden. Detta inkluderar en ökad dialog med byalag och lokala företag genom regelbundna möten för att identifiera behov och driva initiativ. Delegationen har också fokuserat på att förbättra service och infrastruktur, bland annat genom skoltransporter, bredbandsutbyggnad och lokal serviceutveckling.
Vidare har studiebesök och medborgardialoger genomförts för att lyssna på invånarnas behov och skapa bättre kopplingar mellan beslutsfattare och invånare. Delegationen har också arbetat för att påverka viktiga beslut, ge stöd till ideellt arbete och säkerställa landsbygdsperspektivet i översiktsplaneringen. Arbetet har även omfattat träffar med nämnder, svar på remisser samt uppföljning av Landsbygdsprogrammet.
Vi är övertygade om att det bästa sättet att stötta landsbygden är genom ett långsiktigt, strategiskt arbete där vi lyssnar på invånarna och agerar på deras behov. Därför ser vi fram emot en fortsatt dialog, även med oppositionen, om hur vi tillsammans kan skapa en starkare och mer levande landsbygd i Örebro kommun.