Kulturen är en omistlig del av vår region!

Kulturen ger oss rötter till vår historia, mening i nuet, visioner för framtiden och möjlighet att ingå i ett sammanhang. Kulturen hjälper oss att bli hela som människor. Därför har den ett unikt egenvärde och får inte begränsas utan den måste genomsyra samhällets alla delar.

Frank Tholfsson(C), ordförande i Kulturnämnden Region Örebro län, Jonas Sandström (S), vice ordförande i Kulturnämnden Region Örebro län och Malin Silén (KD), ledamot Kulturnämnden Region Örebro län. Foto: Regionen

Kulturpolitik handlar om att prioritera och om att förvalta de medel som tilldelas på bästa sätt. På regionens totalbudget utgör kultur- och civilsamhällesområdet en knapp procent. I förslaget till nästa års budget för kulturnämnden tar vi ansvar för minskade resurser genom att bland annat effektivisera förvaltningens arbete samt att genomföra satsningar som ger maximal samhällsnytta per satsad krona. Bland annat har vi för 2025 valt att fokusera på Kultur i hela länet, partnerskapet för sociala innovationer, en stark folkbildning och en utveckling av den kulturella infrastrukturen i Örebro län.

Med utgångspunkt i kulturplanen är den så kallade kultursamverkansmodellen fortsatt betydelsefull för att främja kulturlivet genom statliga och regionala medel. Med pandemiåren bakom oss ser vi att publiken återvänder och att allt fler tar del av högkvalitativ teater, musik och utställningar. De kulturella länsinstitutionerna är en viktig del av länets professionella kulturliv, men de är kanske framför allt en viktig tillgång för länets barn- och ungdomskultur och de genomför en rad samarbeten med amatörkulturen i länet.

Ett av våra allra viktigaste uppdrag som kulturpolitiker är att säkerställa att det går att ta till sig kultur, antingen som utövare eller som åskådare, oavsett var i länet du bor. Kulturen ska vara länsövergripande. Eftersom flera institutioner har sin bas i Örebro är det lätt att tro att kulturen bara kommer örebroarna till del, men exempelvis Örebro teater och Länsmusiken har ett tydligt länsuppdrag. Dessutom ger vi medel över hela länet till bland annat Opera på skäret och Skoindustrimuseet i Kumla.

Vi genomför även satsningar som ”Kulturella kraftfält på landsbygden” för att stärka länets kulturliv och själva platsen också utanför centralorterna. Vi värnar om att öka delaktigheten i länets kulturliv med fokus på barn och unga samt personer med sämre socioekonomiska livsvillkor och vi är övertygade om att samverkan är nyckeln till ett aktivt kulturliv i hela länet. Vi är dessutom övertygade om kulturens hälsoskapande effekter och tänker ofta på hur våra beslut gynnar ett livskraftigt kulturliv.

När det gäller partnerskapet för sociala innovationer har det visat sig vara ett framgångsrecept och något vi valt att fortsätta med. Här finns omkring 40 olika organisationer inom civilsamhället som sedan 2015 arbetar tillsammans med regionen för råd och stöd för utveckling av sociala innovationer och nätverk. Det är ett bra exempel på att politiken och förvaltningen ska finnas som stöd genom uppsatta mål och kontrollfunktioner, men att drivkraften är störst hos de aktörer som finns i civilsamhälle och kulturliv. De vet själva bäst hur verksamheten ska drivas.

Det tredje målområdet är folkbildningen. Vi vet att det görs ett fantastiskt arbete i studieförbunden och på folkhögskolorna. Under 2025 vill vi göra det som står i vår makt för att säkra en fortsatt stark folkbildning i länet till gagn för vårt demokratiska samhälle och det demokratiska samtalet. Men vi vill även lyfta fram studieförbundens och de olika föreningarnas egen roll för framgång. Vi som kulturpolitiker både kan och ska stötta genom statliga och regionala medel men vi är också måna om att föra en kontinuerlig dialog med civilsamhället, vilket också sker, kring folkbildningens roll nu och i framtiden för ett livskraftigt civilsamhälle. Därför har vi också, i dialog med studieförbunden själva, uppdaterat riktlinjerna för att bland annat stärka spridningen i hela länet och det finns också en handlingsplan för civilsamhälle och social ekonomi. Därigenom arbetar vi med att skapa ökad förståelse, långsiktiga förutsättningar och ett starkt nätverk regionalt, nationellt och internationellt inom området och är stolta över den roll Örebroregionen spelar.

Kulturnämnden försöker att arbeta politiskt brett och skapa politisk enighet. Allt för att stärka demokratin och tilliten i Örebro län.

Med kulturplanen samt planen för civilsamhälle och social ekonomi i ryggen och med hjälp av länets vitala civilsamhälle samt kultur- och föreningsliv kommer vi att tillsammans med alla samhällets aktörer arbeta oförtrutet för att kulturen ska ta än mer plats i vår region!