Minskad vargstam – regeringen levererar

Att den svenska vargstammens orsakar problem kommer inte som en nyhet för många. Enligt Naturvårdsverket fanns det runt 375 vargar i Sverige under 2023/2024. Regeringen sänker nu referensvärdet för antal vargar till 170 individer, en halvering av vargstammen är ett viktigt steg för att minska de problem som vargen orsakar. Moderaterna har länge drivit denna fråga och det är ett glädjande besked att regeringen nu levererar på vallöftet.

Förra året stod vargen för tre av fyra dödade, skadade eller saknade får. Detta drabbar både de enskilda lantbrukarna och djurägarna som förlorar en familjemedlem eller sin försörjning. Det finns även en trend att antalet får i Sverige har minskat med runt 100 000 mellan 2018 och 2023 enligt Jordbruksverket senaste statistik. Samtidigt som antalet betande får minskar, vilka gynnar ängsmarker, har än fler ängsmarker vuxit igen vilket skadar den biologiska mångfalden och svensk livsmedelsförsörjning. För att stävja detta krävs både insatser för fler får och fler ängsmarker.

I vargtäta län känner många människor stor rädsla och oro för hur vargen kan skada både husdjur och familjemedlemmar. Under jaktsäsongen, svampplockningen eller långpromenaden är det många hundägare som inte vågar släppa hunden, just i rädslan för vargen.

Redan 2013, för över tio år sedan, togs ett riksdagsbeslut om att antalet vargar i Sverige ska hållas inom den hanterbara nivån om 170–270 individer, S/MP-regeringen gjorde alltför lite för att se till att beslutet ska bli verklighet och nu tar den moderatledda regeringen ansvar för att verkställa beslutet. Regeringens plan inkluderar ett första steg där vargstammen minskas till 270 individer, och därefter gradvis till det nya referensvärdet på 170 individer. Det är en välbalanserad politik som både säkerställer vargens fortsatta existens och stärker tryggheten för de som bor nära vargreviren.

Ett avgörande första steg för att få ner antalet vargar till det nya referensvärdet är en framtida sänkning av vargens skyddsstatus i art- och habitatdirektivet. Här har Moderaterna länge varit drivande till den förändring som vi nu inväntar från EU. Det är en ändring av bilagorna till Bernkonventionen där vargens status ändras från strikt skyddad djurart till skyddad djurart.

Det är även avgörande att vi gör de förenklingar som krävs gällande skyddsjakt. Riktlinjerna måste ändras så att skyddsjakt kan ske omedelbart efter ett angrepp, istället för att det ska krävas upprepade angrepp på hundar innan det kan ske.

Det senaste beskedet från regeringen om att sänka referensvärdet för vargstammen till 170 individer markerar ett viktigt steg mot en mer balanserad och hållbar rovdjurspolitik i Sverige. För Moderaterna har detta varit ett mål länge och vi tror att det här målet är en omstart för att skapa en lokal acceptans för vargstammen. Det kommer att förbättra möjligheterna för de som lever och verkar på landsbygden.