Lästips:
Under sommaren kommer de flesta av oss dagligen i kontakt med PFAS. Bakom samlingsbegreppet döljer sig tusentals kemikalier som återfinns i allt från funktionskläderna du har på vandringsturen till målarfärgen du köpt till sommarstugan.
Många gånger används PFAS för sina smuts- och vattenavvisande egenskaper. Men allt mer forskning visar också att ämnena har negativa effekter på hälsa och miljö. Studier har kopplat PFAS till bland annat cancer, fosterskador och hormonstörningar.
Den ökade kunskapen om riskerna med PFAS skapar oro bland beslutsfattare. Vår kartläggning visar att nästan var tredje kommunpolitiker i Örebro län, 31 procent, är orolig för att de ska tvingas ersätta kommuninvånare som drabbas av PFAS-förorenat dricksvatten.
Resultatet kan ses mot bakgrund av att Högsta domstolen förra året slog fast att Ronneby kommuns vattenbolag ska ersätta boende i Kallinge som utsatts för höga PFAS-halter i dricksvattnet – trots att det inte är vattenbolaget som spridit kemikalierna. Ronnebyborna tvingas alltså lägga skattepengar på ett miljöproblem som någon annan har orsakat. Det är inte rimligt.
För att inte fler kommuner ska drabbas behöver Sverige se till att notan för att hantera PFAS-utsläpp hamnar hos förorenaren och inte hos skattebetalarna. Dessutom behöver vi stoppa den ständiga tillförseln av skadliga kemikalier genom ett brett förbud mot PFAS – något som redan föreslagits av Kemikalieinspektionen.
Men i väntan på ett förbud behöver vi göra allt vi kan för att minska mängden PFAS som redan finns i samhället. Vi uppmanar därför riksdagsledamöter från Örebro län att lindra kollegornas oro och driva på för ett nationellt städprojekt för PFAS. Här är några brådskande åtgärder:
– Kunskapen kring PFAS är fortfarande bristfällig. Regeringen bör därför ge Naturvårdsverket i uppdrag att samla och koordinera all tillgänglig kunskap på området.
– PFAS som redan finns i samhället behöver hindras från att spridas vidare. Staten bör därför ställa krav på att PFAS-förorenat avfall ska samlas in och behandlas på tillståndspliktiga anläggningar.
– Det behövs fortsatt forskning och innovation. Med en kraftfull satsning i statlig regi kan vi påskynda teknikutvecklingen för att hantera och rena PFAS.
Lagom till förra årets kräftsäsong kom larm om höga halter av PFAS i svenska insjökräftor. Det är bara ett av många bevis på hur utbrett problemet med PFAS är. Det finns inte tid att vänta – Sverige behöver ett nationellt städprojekt för PFAS nu.