Anrika Trilobiten i Hällabrottet, tidigare kontor för Yxhults stenhuggeri, har på kort tid förvandlats till restaurang, matstudio och hotell. Den nationalromantiska byggnadsstilen från tidigt 1900-tal är bevarad och inför säsongsstarten planeras ett orangeri och utekök i trädgården. – Vi kunde aldrig tänka oss att det skulle gå så här bra, säger ägaren Niklas Edgren.
Lästips:
Trilobiten i Hällabrottet stod klart år 1900 och var i över 50 år huvudkontor för Yxhults stenhuggeri AB. Bolaget bildades 1879 och Trilobiten byggdes när stenindustrin gick på högvarv i området.
Efter att Yxhult gick i konkurs 2004 har byggnaden stått tom, med undantag från när ett företag satsade på catering under knappt ett år.
Men våren 2021 fick Trilobiten nya ägare, då Kumlaborna Niklas och Anna Edgren köpte den Q-märkta fastigheten. Paret såg byggnaden som nytt hem för sin matstudio Egastronomi, som då fanns i Åbytorps kapell.
– Huset bär på en fantastisk historia som man vill ska leva vidare. Och med mycket större lokaler plus en stor tomt, har vi kunnat utveckla verksamheten, säger Anna Edgren.
Nu drygt tre år senare är Anna och Niklas i full gång med verksamheten.
Rum för övernattning
Matstudion bokas för privata middagar och bröllop, samt för konferenser. Det hålls även en del evenemang i Trilobitens regi, som grillbufféer och luncher med särskilt tema. På övervåningen finns ett antal rum för övernattning.
– Vi vill ha ett helt koncept, inte bara vara en restaurang, utan ett ställe där man kan äta, bo och bara vara, säger Niklas.
Gästerna kommer från hela Mellansverige, men även från utlandet. Gäster från bland annat USA, Nya Zeeland, Australien, Indien och Japan har hittat hit.
Bussresor från England
I dag tar Niklas och Anna emot busslaster med utländska besökare. Men att nå ut internationellt var inget de aktivt arbetade för. Allt började när ett engelskt resebolag, som sett Trilobiten på Instagram, ville boka in återkommande bussresor till matstudion.
– Jag tänkte att det var ett skämt, men det var det inte. Och sen har det gett ringar på vattnet, säger Niklas.
I dagsläget är kalendern näst intill fullbokad alla helger fram till jul och alla vardagar hela sommaren och hösten.
– När vi köpte Trilobiten var det svårt att föreställa sig att det skulle bli så här stort. Det var bara en dröm i början. Nu gäller det att hinna med, säger Niklas med ett skratt.
Det är även fullt upp på byggfronten. Verksamheten kommer i år utökas med ett utekök, som möjliggör inte bara årets inbokade fester och bröllop utan även en viss mängd matgäster på drop-in.
Färdigställer utekök
Inför säsongsstarten, helgen efter midsommar, ska även ett utekök stå färdigt. Här ska det vara restaurang och kafé på dagtid under sommaren.
– Till sommarrestaurangen ska man kunna in spontant, utan att boka. Det ska vara enkelt, säger Anna och fortsätter:
– Maten blir lite mer sommarbetonad, som sallader och grillmackor. Inte tung mat som kött med rödvinssås.
Tidigt 1900-tal
Orangeriet är byggt i samma nationalromantiska stil som Trilobiten, men också så att det ska se ut som att byggnaderna stått där lika länge.
– Det är gjort med snutputs för att fasaden ska se vågig ut, som man brukar göra på kulturfastigheter. Vi vill att man ska tycka att det ser fint och välbevarat ut, säger Niklas.
Fönstren är från tidigt 1900-tal och har tillhört ett kapell i Höganäs. Dörrarna är från 1880-talet och har suttit i en kåk på Mosebacke torg.
– Här har vi tänkt återbruk och även att det ska finnas en story, säger Niklas.
Hur tänker ni kring Trilobiten framöver?
– Jämför man med andra liknande verksamheter som är framgångsrika så har de ofta pool, bastu och annat som erbjuder möjlighet till relax och avkoppling. Det är sådana saker som vi vill försöka få till här för att det ska bli ännu mer av en destination, säger Niklas.