Staffan Ullström tog hand om en berguv som skadades i en trafikolycka förra veckan. Det visade sig att fågeln fått inre skador och avled ett dygn senare. Foto: Ann-Louise Larsson
Berguven.

Berguv på rehab – men fågeln kunde inte räddas

När en av de få berguvar som finns i länet skadades i en kollision med en bil förra veckan var fågelrehabiliterare Staffan Ullström snabbt på plats. Dessvärre gick inte uvens liv att rädda. – Förmodligen hade den fått inre skador i kollisionen, säger Staffan Ullström.

Berguven är både fridlyst och sällsynt. I hela landet finns färre än 500 berguvar och i Närke finns ett fåtal häckande individer. Den omkomna uven var troligtvis en ungfågel som letade revir och en hona.

När Staffan Ullström hörde talas om den skadade fågeln fångade han snabbt in den och tog den till sitt hägn. Han har rehabiliterat vilda fåglar i trettio år och har haft hand om flera berguvar tidigare.

– Från början såg den inte ut att vara så illa skadad. Men när jag dagen efter olyckan skulle ta den till veterinären för att röntga en vinge blev den snabbt sämre i bilen på väg dit och veterinären konstaterade att det inte fanns något att göra. Den hade troligtvis fått inre skador, säger Staffan.

Staffan Ullström har genom åren tagit hand om över 100 fåglar och har i sitt andra hägn just nu två gräsänder, som hittades utmärglade innan jul.

– De återhämtade sig snabbt. Nu väntar jag på öppet vatten så att jag kan släppa ut dem, säger han.

Staffan önskar att fler skulle ta sig an och hjälpa skadade fåglar på samma sätt som han själv gör.

Att se en fågel fullt återställd och släppas fri är behållningen av allt arbete som Staffan lägger ner på att rädda skadade fåglar.

– Det är en mäktig känsla när man ser att man har lyckats, säger Staffan.