Efter några års uppehåll är Ingela och Lars Agger återigen med på årets Konstslingan nu till helgen. – Det är ett härligt sätt att träffa folk, säger konstnärsparet i Östansjö.
2020 skulle vara festernas år för Aggers. 20 år sedan de startade verksamhet i Aggershus, 70-årig födelsedag för Ingela och på det deras guldbröllop.
Det blev ett litet ”familjekalas” med besökarna väl utspridda vid olika bord. Firandet av Aggershus skjuts upp till nästa år.
Som på alla andra ställen har de fått ställa om, både privat och vad gäller planerade konserter i Aggershus.
– Jag bestämmer den 14 oktober om stråkkonserten den 14 november kan bli av. Det är ju en liten publik redan nu som får plats, så med färre fungerar det inte ekonomiskt, säger Ingela.
Mix visas
När konsertverksamheten i Aggershus ställts in fanns i stället det utrymmet som utställningslokal för att vara med på Konstslingan. Det är tre-fyra år sedan Aggers senast var med.
– Det kommer inte att vara öppet i våra ateljéer, utan vi gör ett urplock och visar i Aggershus vad vi håller på med, säger Lars Agger.
Besökarna kommer att få se måleri, teckningar och skulpturer – en mix av både gammalt och nytt. Visst är det alltid en hel del jobb för att få till en utställning, men samtidigt ger det också mycket tillbaka.
– Jag blir gladast om jag kan beröra någon med det jag gör. Det handlar inte om att besökaren ska säga ”Å vad snyggt”, utan att de känner något i mötet med bilden, att det blir ett samtal, säger Ingela.
Det blir årets andra utställning i Aggershus. I sommar hade de sin sommarutställning under tre helger och veckorna däremellan.
– Det var en väldigt härlig stämning. Cirka 300 personer besökte oss, och närmare 90 procent hade med sig lunch eller fika. Folk var bara här, satt i trädgården, vissa stannade i flera timmar. Det blev en fin mötesplats, säger Ingela.
Spännande väntan
Att de är kreativa och fortsätter att skapa råder ingen tvekan om. Som många år tidigare har de precis skickat in bidrag för att försöka komma med på nästa Liljevalchs vårsalong.
Lars har varit med tio gånger tidigare. Ingela en.
– Det är alltid roligt att skicka in och spännande att se om vi kommer med, säger Lars.
Det finns förstås stora skillnader mellan en egen utställning och den jurybedömda Liljevalchs.
– Här hemma bestämmer vi ju helt själva, vad som ska med och hur det ska hänga. Jag brukar göra ett förslag och sedan kommer Ingela och har lite åsikter. Det blir också närmare möten med publiken, säger Lars.
– Annars ska en jury eller en gallerist ha åsikter. Det roliga med Liljevalchs är att det kan ringa folk flera år senare, så det är ett viktigt skyltfönster.