Stadra Teaters nya föreställning är planerad och spelas för en publik på åtta personer i taget, men nu ökar de siffran.
Det ringer i telefonen och Stadra Teaters konstnärliga ledare Magnus Wetterholm svarar att just det datumet är det slutsålt. Men i och med att restriktionerna togs bort den 9 februari har helt nya möjligheter öppnats; Stadra ökar från de tidigare åtta platserna på Teaterfoajén till sexton.
– Vi hade ju på känn att restriktionerna skulle lätta, men när statsministern sa det rakt ut, det var en en enorm lättnad, det kändes nästan fysiskt som någon slags avslappning i kroppen. Nu vågar vi ju se framåt och det är bara att hoppas att publiken förstår att det inte är livsfarligt att sitta på en teater.
Att kliva in på Teaterfoajén på Storgatan i Nora, det som Magnus Wetterholm kallar ”Bergslagens minsta teater”, är en upplevelse. Lokalen är så liten att när man tar steget från gatan är man nästan uppe på scenen.
– Tryck på den nedersta knappen! säger Magnus Wetterholm exalterat och sträcker fram en vit fjärrkontroll.
På knapptrycket glider den tunga, röda sammetsridån isär och visar en två meter bred och en meter djup scen.
Kärlekssoffa
Magnus berättar att de tidigare har haft Teaterfoajén som kombinerad scen- och kontorslokal, men nu har de hyrt lokalen intill för att kunna ha kontoret och en teaterbokhandel där.
– Teaterfoajén ska enbart vara en publiksalong. Det ska bli ståbord, massa teaterbilder på väggarna och så ska kärlekssoffan stå här som ett vackert smycke.
Kärlekssoffan är en fästmanssoffa från 1800-talet som hittades i ett uthus på Stadra Teater. Den var i uselt skick och har nu lämnats till renovering.
– Soffan är i gyllenläder och måste räddas till eftervärlden. I mitten på soffan är en dyna där man ska ha armen så man kommer riktigt nära varandra. Det kostar 30.000 kronor att renovera soffan, men vi har startat en insamling och beräknar att soffan ska vara färdig om två veckor.
Enmansföreställning
Föreställningen som spelas på Teaterfoajén just nu, ”Det kom så mycket emellan” är en monolog av Ylva Eggehorn. Magnus är ende skådespelaren på scenen och han säger att det är lite pirrigt.
– Det är första gången jag spelar monolog och det är både spännande och utvecklande. Att spela i en sån här liten lokal skapar en närhet där publiken har en stor del i föreställningen. De ser varenda skiftning i mitt ansikte och hör varje andetag. Pjäsen utspelar sig i en garderob och handlar om försoning. Det är både humor och allvar i texten och skapar igenkänning hos en lite äldre publik.
I mars-april kommer de att genomföra ”Nyfiken på” på Nora stadsbibliotek, men det blir två tillfällen istället för de tre som brukar vara.
– Kan vi få ihop två namn till våren är jag glad.
Till sommaren ges som planerat föreställningen ”Värdshuset Haren och Vråken” på Stadra teater och då kommer de att ha ett publiktak på 150 personer precis som innan pandemin.