Lästips:
Örebro kommun säger sig arbeta med IBIC, individens behov i centrum. Nu har vi inom Autism Örebro län uppmärksammats på att socialpsykiatrin med sin nya schemaläggning av personalen gör en allvarlig ”dikeskörning” så långt ifrån IBIC som det går att komma.
Den nya schemat innebär att de personer med autism som är beroende av en hög grad av kontinuitet nu tvingas att ta emot hjälp från minst sex olika personal varje månad. Detta är en katastrof för de som behöver hjälp från det mobila stödteamet för att klara av att strukturera upp sin vardag.
Om det är någon brukargrupp där det är viktigt med en hög grad av kontinuitet då är det personer med autism. Det mobila stödteamet uppskattar att cirka 80 procent av de som tar emot hjälp från teamet inte släpper in någon annan än just den personal som de har byggt upp en relation med. Vi får exempel där en person med autism, som det tagit ett och ett halvt år att skola in, lära sig lita på och ta emot stöd från teamet, nu helt plötsligt förväntas kunna ta emot minst sex olika personal varje månad.
Det är oerhört viktigt med regelbundet stöd och träning för personer med autism för att möjliggöra en så pass hög grad av självständighet som möjligt. För att nå dit behövs olika insatser såsom t e x att åka bil och handla, ha kontinuitet och förutsägbarhet när det gäller personal. Energibägaren hos personer med autism tar snabbt slut och då behöver insatsen vara utformad så att inte all energi går åt till att hantera själva förändringen det innebär att byta personal och ingen ork finns kvar till den planerade aktiviteten!
Att behandla personer med autism på det sätt socialpsykiatrin inom Örebro kommun gör idag, strider mot all vår erfarenhet omkring autism. Det kommer inte heller att leda till någon ekonomisk besparing, då behoven kommer att öka och inte minska.
Det är viktigt att Örebro kommun organiserar sin verksamhet så att personer med autism kan tillgodogöra sig nödvändiga insatser för att uppnå en tillfredställande livskvalitet. Med det förslag som ligger avseende personalförändringarna vad gäller mobila stödteamet ser vi stora risker att så ej blir fallet.
Vi i föreningen Autism i Örebro län uppmanar därför Örebro kommun att göra om och göra rätt. Om den planerade förändringen genomförs blir alla förlorare. Om den idag höga kontinuiteten får fortsätta blir alla vinnare.