Isabelle Moreau och Anton Hellberg vid den magiska sjön Grecken som på sitt sätt spelar en huvudroll i pjäsen. Foto: Rolf Larsson
Måsen spelar en viktig roll och går ett gruvligt öde till mötes. Foto: Sander Meertins/ Mostphotos
Stadras Teaterdirektör Magnus Wetterholm i diskussion med Anton Hellberg och Isabelle Moreau om Måsen. Foto: Rolf Larsson

”Måsen” ges i unik teateruppsättning vid sjön Grecken

Anton Hellberg och Isabelle Moreau sätter upp en av världsdramatikens mest kända pjäser på ett unikt sätt. – Anton Tjechovs Måsen har sedan premiären för snart hundratrettio år sedan fascinerat många generationer men det har i alla tider funnits ett problem som vi löst, säger Isabelle Moreau.

Hon har varit med om flera uppsättningar av Måsen och det har alltid funnits ett problem för ensemblen att lösa. I pjäsen har en sjö och en mås avgörande betydelser för handlingen. Sjön är dessutom magisk.

– Måsen är inte så svår att skaffa fram som rekvisita men den magiska sjön är värre att gestalta på scen. Här på Stadra teater ligger ju sjön Grecken alldeles utanför teaterlokalen och det var ju självklart att vi skulle spela scener vid sjön, säger Isabelle Moreau.

Unga Stadra

Idéen till att sätta upp Måsen kommer från Anton Hellberg och Isabelle Moreau. Han är en av medlemmarna i Unga Stadra och är 20 år. I Måsen spelar han Konstantin som är en ung man med seriösa författarambitioner.

– Här på Stadra blir Måsen en vandringsteater. Det vill säga att ensemblen spelar upp pjäsen på olika scener och vandrar som en del av pjäsen med publiken mellan spelplatserna, säger Anton Hellberg och fortsätter:

– Pjäsen utspelar sig ju på ett ryskt gods och Stadra har de perfekta miljöerna för det.

Självupptagen skådespelare

Rollen som hans mor, Irina Arkadina, spelas av Isabelle Moreau.

– Äntligen är jag i rätt ålder för att få spela rollen som Arkadina som ju är en blodfull självupptagen skådespelerska. En drömroll, säger hon.

Enorm påverkan

Måsen omtalas ofta som 1900-talets första moderna pjäs som haft enorm påverkan på hur dramatiken sedan utvecklade sig. Det sägs också att oavsett vem du är, varifrån du kommer eller i vilken ålder du är, så har den något att säga alla.

– Det som gör den här uppsättningen unik förutom miljön är skådespelarnas ålder som varierar mellan 17 till 70 år. Det blir ett möte mellan unga och erfarna skådespelare, säger Anton Hellberg.

– Det är tretton olika roller i pjäsen och de samlas på det ryska godset. Min rollfigur, Arkadina, kommer till godset i sällskap med sin nya älskare, den kända dramatikern Trigorin, säger Isabelle Moreau.

Mamman förstör allt

Hennes son Konstantin som vill bli dramatiker har idéer om hur teatern ska förnyas. Han skriver en roll till sin kärlek Nina för att få henne. Nina ska spela upp sin roll för det församlade sällskapet på godset men Konstantins egen mor hånar hans sätt att skriva dramatik.

Men måsen då?

Hur måsen på sitt sätt kommer med i handlingen ska inte avslöjas här, men den stackars fågeln går ett gruvligt öde till mötes. Något som i förlängningen också drabbar Konstantin.

– Pjäsen handlar om drömmar i olika generationer och om det som inte blev av i livet, säger Anton Hellberg.

– Det var Måsens innehåll med fokus på kärlek och längtan som gjorde att jag ville sätta upp den. Det kommer att slå gnistor om oss här i ensemblen när vi uppför Tjechovs klassiker här på Stadra, säger Isabelle Moreau.

Premiär i höst

Måsen kommer att spelas som vandringsteater tre gånger på Stadra i sensommar. Premiär blir den 13 augusti och de andra föreställningarna ges den 14 och 15 augusti. Biljetter går att köpa redan nu på Stadra teaters hemsida, Nora turistbyrå och på nortic.se