Orättvisa påverkar samhället destruktiv

Stora ekonomiska skillnader i samhället, påverkar samhället destruktiv. Det skriver bland annat Finanspolitiska rådet i sin rapport från 2024. Det kan till och med medföra lägre tillväxt och att den sociala tilliten urholkas. När människor upplever att samhället är orättvis, kan det bidra till ökad kriminalitet.

Om vi ska vidga den bilden, så diskuteras redan en demokratisk tillbakagång, i Europa, men även här i Sverige. Detta diskuteras såväl inom universitetsvärlden som inom civilsamhället, detta är alarmerande men sker ändå i det tysta.

Verdandi arbetar mycket med att lyfta fattigdomsfrågor i olika sammanhang, det finns en rad rapporter i ämnet, det finns forskning och det finns statistik att ta del av, om man är intresserad vill säga. Konsekvenserna av stor ojämlikhet i ett samhälle, skapar frustration, social oro, politisk instabilitet, kriminalitet och våld, det är detta vi ser händer nu. Men hur egentligen stora ekonomiska skillnader påverkar demokratin, det pratas alldeles för lite om.

Demokratin är under attack och de kraftigt försämrade villkoren för civilsamhället får förödande konsekvenser. Det vi behöver lyfta och särskilt notera, är de rapporter om hur de mänskliga rättigheterna snabbt försämras i vårt land, där mätningar visar att vi snabbt tappar i ranking, faktum är att det rasade efter att den nuvarande regeringen klev på sina positioner. Därtill har många organisationer inom civilsamhället, som studieförbund och konsumentorganisationer, fått kraftiga nedskärningar i statliga stöd vilket påverkar viktig verksamhet som staten inte kan utföra eller brister i.

Vi är mycket bekymrade över den här utvecklingen, hat, hot och misstänkliggörande blir ett allt allvarligare problem i det svenska samhället, och det är metoder som får människor att tystna, vilket på sikt påverkar demokratin.

Grunden för ett hållbart samhälle är rättvis fördelning av resurser och möjlighet till ekonomisk, social och politisk påverkan i samhället. Den tid vi lever i nu visar på motsatt utveckling, en allt för hög andel av människor fråntas möjligheterna att delta i samhället, och har, genom politiska beslut fråntagits demokratiska arenor inom både folkbildning och föreningsliv. Detta som varit några av det svenska samhällets viktigaste demokratiska instrument. Verdandi vill påtala och signalera, att detta splittrade samhälle kommer fortsatt få uppleva brutal kriminalitet och misstro till myndigheter.

Verdandi uppmanar regeringen att besluta om en handlingsplan för att bekämpa den utbredda fattigdomen i vårt land.