Med stolhet vill vi i Verdandi, uppmärksamma det fina arbetet som under 100 år har pågått inom Verdandi i Kumla. Det finns en rad artiklar från lokal media, mycket från 50 och 60- tal som vittnar om det enorma engagemang som funnits i Kumla genom åren. Här mötte man ungdomarna och startade upp den första fritidsgården, kämpade med att hålla ungdomarna borta från mellanöl och stök, har arbetat med barnfamiljer och vuxna, ordnat aktiviteter, möten och utflykter. Så är det även idag, även om besökarna idag inte består av ungdomar längre, inte i Kumla. MEN, Verdandi-andan är densamma, alla är och har alltid varit välkomna till Verdandi.
Verdandi startade 1896 i Stockholm, som en proteströrelse. Det var en tid i vår historia, då det var vanligt att delar av lönen till arbetarklassen bestod av sprit. Detta fick såklart förödande konsekvenser, såväl för individ, familj som samhället. Verdandis roll har ständigt varit, att vara en röst, för alla dem som lever i utsatta förhållanden, i samhällets periferi, för dom som drabbas av fattigdom, ohälsa, beroendesjukdomar och ensamhet. Inom Verdandi anpassar man och formar verksamheten utifrån vad medlemmarna önskar, därför ser det väldigt olika ut i landet. På förbundsnivå, arbetar Verdandi med opinionsbildning, påvisa hur politiken slår Verdandis målgrupper, hur illa det är att 683 barn vräktes från sina hem förra året och belysa att det faktiskt finns fattiga människor i vårt land, som har svårt att få till det mest basala som mat, kläder, mediciner och tandvård. Verdandi påtalar bristerna som finns i välfärdssystemet.
Verdandi i Kumla håller öppet alla vardagar, där kan man komma och ta en kaffe och äta frukost. En dag i veckan kan man köpa soppa och nybakt bröd. Här bjuds in till samvaro, man ordnar utflykter, studiebesök och läger. Varje julafton bjuder man även till till julbord i Folkets hus, där cirka 100 personer kommer och får mat och en julklapp. Detta är möljigt genom sponsring från flera lokala aktörer i Kumla som förstått vikten och behoven av detta arrangemang. I denna avdelning, möter man även några av kommunens hemlösa, som får möjlighet att få hjälp att tvätta sina kläder, sitta en stund i värmen och få en frukost för en billig peng.
Verdandis verksamhet i landet är enormt viktigt och ska i allra högsta grad, ses både som förebyggande arbete och som en viktig demokratisk insats i samhället. Vi når och arbetar med människor som annars har svårt att finna ett sammanhang. Vi bjuder in till gemenskap och ett tryggt sammanhang. Verdandis avdelningar erbjuder även en verksamhet som kallas rättvisekontor, här erbjuds kamratstöd, vägledning till dina rättigheter och hjälp med myndighetskontakter. I dagarna lanserar Verdandi ett nytt material, på sex olika språk för att svara på frågor vi ofta får i våra avdelningar.